Annons

De små till vänster

Nicola Sturgeon, partiledare för skotska SNP.
Nicola Sturgeon, partiledare för skotska SNP. Foto: AP
Under strecket
Publicerad

SNP. Det starkaste av vänsterpartierna är det skotska nationalpartiet som dominerat mycket av debatten inför valet. Färska mätningarna visar att SNP kan vinna alla Skottlands 59 parlamentsplatser.

Tongångarna mot en SNP-stödd regering har varit hårda. En sådan regering har kallats allt från odemokratisk till den största konstitutionella krisen sedan Edward VIII abdikerade. Labourledaren Ed Miliband har nu uteslutit allt samarbete med skottarna efter valet och sagt att det inte blir någon Labourregering om partiet behöver SNP:s stöd. SNP:s partiledare Nicola Sturgeon anser å sin sida att Labour kommer att ändra ton under förhandlingarna efter valet.

Plaid Cymru och De gröna. I ett möjligt samarbete på vänsterkanten kan också de gröna och walesiska Plaid Cymru ingå. De gröna tros ha möjlighet att fördubbla antalet parlamentsplatser till två.

SNP, Plaid Cymru och de gröna har mycket gemensamt, partiledarna är alla kvinnor och kallas ibland för den ”progressiva alliansen”. Partierna vill få ett slut på nedskärningarna, de stöder ett fortsatt EU-medlemskap, vill värna om hälsovårdssystemet NHS och avskaffa det dyra kärnvapenförsvaret Trident i Skottland.

Charlotta Buxton

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons