Annons

Döda 15-åringens släkting: ”Sverige var inte tryggt”

Familj och släkt till den mördade 15-åringen samlas för att sörja.
Familj och släkt till den mördade 15-åringen samlas för att sörja. Foto: Jenny Leyman

Släktingar till den mördade 15-åringen är i chock efter det hänsynslösa våldsdådet på Möllevångstorget i helgen. Två dygn efter dödsskjutningen skottskadades ännu en ung person i Malmö.

– De som skjuter går fria. Vi har förlorat ett barn som knappt hade börjat leva, säger mordoffrets kusin Younes.

Under strecket
Publicerad

En rödgråten man öppnar dörren till den prydliga lägenheten i ett flerbostadshus i Rosengård, några kilometer från platsen där han hans 15-årige släkting brutalt sköts ihjäl utanför en pizzeria i lördags kväll.

Familjen är samlad för att sörja och minnas deras syskonbarn och kusin som kom till Sverige som flykting undan krigets Syrien i december 2016.

– Han kom hit för att leva men Sverige var inte tillräckligt tryggt, säger 18-åriga Younes som är svårt tagen av den senaste dygnens händelser.

Han har kommit att föra 15-åringens familjs talan i kontakten med medier senaste dagarna.

– Vad tror ni att våra släktingar i Syrien får för bild av Sverige? Han flydde från döden till döden! Hade han varit kvar i Syrien hade han kanske levt nu.

Det är inte bara för att det är min kusin, utan en människa, ett barn som har dött.

En tår rinner nerför Younes kind. Hans pappa och två systrar slår sig ner i soffgruppen i vardagsrummet. 

– Just nu tänker jag bara på döden. Så fort jag sluter ögonen ser jag honom framför mig. Jag kan fortfarande inte tro att det är sant, säger en av systrarna.

Annons
Annons

Hon berättar att hon inte vågar gå till skolan tidigt på morgonen när det fortfarande är mörkt ute.

– Det känns så hemskt. Han var här hela tiden. Vi skojade och skrattade ihop, säger hon.

Younes tar upp sin mobiltelefon och visar bilder från ett instragramkonto där den mördade tonårspojken hånas.

– De säger att han inte är svensk och att han ska åka hem. Hur kan de göra så mot någon som är död? Det är helt sjukt, säger han.

För två år sedan sköts en annan ung pojke ihjäl på en busshållplats i Rosengård, ett dåd som skakade hela Sverige. Ahmed Obaid blev bara 16 år gammal.

– Vi gick i samma skola. När han mördades trodde vi att något sådant inte skulle kunna hända igen. Jag upplevde stor smärta när Ahmed dog, och nu det här ... Det är inte bara för att det är min kusin, utan en människa, ett barn som har dött.

Han var bara 15 år. Hur ska han ha kunnat varit kriminell?

Han är kritisk till vad han ser som politikernas handlingsförlamning.

– Det måste till en förändring. Det är de kriminella som styr, säger Younes.

– Jag har länge upplevt att det pågår ett krig. Vapnen når allt yngre ungdomar. En 13-åring kan få tag i ett vapen. Barn förstår inte konsekvenserna. Först tio år senare kanske de inser vad de har gjort och ångrar sig, men då är det för sent.

Han vill inte på något sätt uttrycka kritik mot polisens arbete, men är samtidigt frustrerad över att hans kusins mördare fortfarande går fria.

– Det går många rykten om varför han mördades. När hans föräldrar får läsa att han var inblandad i kriminalitet blir det bara värre. Han var bara 15 år. Hur ska han ha kunnat varit kriminell? Hans liv hade ju inte ens börjat.

– Här på Rosengård räcker det att man försöker gå emellan ett slagsmål för att man ska vara känd hos polisen.

Younes säger att hans släkting hade det kämpigt i skolan, men drömde om att bli affärsman. Men livet blev inte längre än 15 år. I dagarna begravs ännu ett offer för det urskillningslösa våldet.

– Jag vill leva i ett tryggt Malmö, ett tryggt Sverige. Kan regeringen inte göra någonting åt våldet måste de låta någon annan ta över.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons