Annons

Tomas Lundin:De som vuxit upp i krisens Grekland girar åt höger

Valkampanj för Ny demokrati, det borgerliga oppositionspartiet, som fick många ungdomars röster i EU-valet.
Valkampanj för Ny demokrati, det borgerliga oppositionspartiet, som fick många ungdomars röster i EU-valet. Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Alexis Tsipras som har styrt Grekland genom en av världshistoriens djupaste ekonomiska kriser har gjort sitt och väntas bli avpolletterad i söndagens nyval. Nu minskar också turismen – som är Greklands livboj.

Under strecket
Publicerad

Alexis Tsipras.

Foto: Petros Giannakouris/AP Bild 1 av 2

Kyriakos Mitsotakis, ledare för Ny Demokrati.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP Bild 2 av 2

Ilskan som präglat Grekland de senaste åren är som bortblåst. Med den försvinner troligen också vänsterpopulisterna under Alexis Tsipras som tog över makten i januari 2015 och lovade att stå upp mot Bryssel, Merkel och Internationella valutafonden, innan de fick krypa till korset.

I dag har strejkerna i den offentliga sektorn och de eviga demonstrationerna på Syntagmatorget ersatts av uppgivenhet – och en djup längtan efter något slags normalitet.

Det gäller framfört allt för Greklands ungdomar som växte upp med krisen och med premiärminister Alexis Tsipras om tog över mitt uppe i en ekonomisk härdsmälta.

När jag i juni 2015 landade på flygplatsen i Aten ringlade sig långa köer framför bankomaterna. Kort därpå bekräftade Alexis Tsipras att bankerna och börserna inte skulle öppna den kommande måndagen. Näringslivet gick omedelbart ner på sparlåga.

Återigen var Grekland ute i en hård storm, en kris som kunde få hela landet att gå under och i värsta fall dra med sig eurozonen i avgrunden. Sedan kom en folkomröstning där grekerna revolterade mot långivarnas krav på nya åtstramningar, kort därpå en politiska helomvändning i Aten som Alexis Tsipras mirakulöst nog överlevde.

Annons
Annons

Alexis Tsipras.

Foto: Petros Giannakouris/AP Bild 1 av 2

Kyriakos Mitsotakis, ledare för Ny Demokrati.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP Bild 2 av 2

Vanliga greker har betalat krisnotan – många har blivit utförsäkrade från sjukkassan och fått sina löner och pensioner kapade medan ekonomin rasat med nästan en fjärdedel. Detta samtidigt som kampen mot korruptionen och de stenrika grekernas skattefiffel till stor del runnit ut i sanden.

Nu står Grekland på egna ben. Nödlånen har upphört och marknaderna jublar över sjunkande räntor och växande export. Men framtiden är osäker. Ungdomsarbetslösheten är som fastklistrad kring 38-40 procent.

Hundratusentals unga akademiker har lämnat landet på jakt efter en framtid som de inte längre ser i Grekland. Och de som är kvar har slutat hoppas på Tsipras och det radikala vänsterpartiet Syriza.

I Europavalet i slutet av maj var det framför allt ungdomarna som röstade på det borgerliga oppositionspartiet Ny Demokrati och dess ledare Kyriakos Mitsotakis som väntas bli söndagens stora vinnare. Han lovar sänkta skatter, exempelvis en minskning av bolagsskatten från 28 procent till 20 procent, och förbättrade villkor för den grekiska medelklassen.

Ingen tror att han kan utföra underverk. De självutnämnda trollkarlarnas tid är förbi i Grekland. Men sämre än under Tsipras kan det enligt många väljare inte bli.

1/2

Alexis Tsipras.

Foto: Petros Giannakouris/AP
2/2

Kyriakos Mitsotakis, ledare för Ny Demokrati.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Ekonomin växer igen, med förväntade drygt 1 procent i år och knappt 2 procent nästa år. Men det är inte mer än myrsteg. Den privata konsumtionen ligger fortfarande en femtedel under nivån 2007, och investeringarna på knappt 67 procent av förkrisnivån. Med andra ord: det kommer att ta evigheter att sluta gapet och kämpa sig tillbaka till de goda åren.

Annons
Annons

I slutspurten av valrörelsen kommer dessutom oroväckande signaler från turistnäringen som har hållit Grekland flytande de senaste fem åren. Vid flygplatserna sjunker antalet internationella besökare. Nästan hälften av hotellägarna räknar med 16 procent färre gäster än förra året. På spel står omkring en fjärdedel av ekonomin.

Det är svårt att beskylla Alexis Tsipras för detta. Hans stora misslyckande är att han i åratal lovat reformer som sedan genomförts halvhjärtat. Privatiseringarna har gått i stå, banksektorn har inte städats upp och det är fortfarande oklart var framtidens starka tillväxt ska komma ifrån.

Kyriakos Mitsotakis har inga mirakelrecept. Men han är ett nytt ansikte, även om hans släkt haft tungt politiskt inflytande in decennier. Hans parti Ny Demokrati leder stort i mätningarna med ett försprång på mer än tio procentenheter gentemot Syriza och kan möjligen få egen majoritet i parlamentet.

Detta tack vare det grekiska valsystemet som ger det vinnande partiet en generös bonus på hela 50 mandat av sammanlagt 300 platser. Och kanske också tack vare de unga väljarna som nu får rösta när de fyllt sjutton.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons