Annons

Tomas Lundin:De svavelosande islamhatarna har blivit omoderna

Glöm svavelosande islamhatare som Geert Wilders och Marine Le Pen. Den nya högerns lysande stjärna heter Thierry Baudet – en ung, smart politiker med intellektuell framtoning som efter onsdagens nederländska kommunalval rycker in i det gröna och socialistiska Amsterdam.

Under strecket
Publicerad

En valaffisch i Amsterdam visar Forum för Demokratis Thierry Baudet och Theo Hiddema.

Foto: Muhammed Muheisen/APBild 1 av 1

En valaffisch i Amsterdam visar Forum för Demokratis Thierry Baudet och Theo Hiddema.

Foto: Muhammed Muheisen/APBild 1 av 1
En valaffisch i Amsterdam visar Forum för Demokratis Thierry Baudet och Theo Hiddema.
En valaffisch i Amsterdam visar Forum för Demokratis Thierry Baudet och Theo Hiddema. Foto: Muhammed Muheisen/AP

BONN I utförliga reportage i de nederländska medierna kan man se Thierry Baudet luta sig mot en flygel. Han svärmar för Puccini och Europas gyllene epok. Sitt första tal i parlamentet inledde han på latin.

Så ser en svärmorsdröm ut.

– Men han är långt farligare är Geert Wilders, varnade nyligen Alexander Pechthold, chef för vänsterliberala regeringspartiet D66.

I onsdagens kommunalval ställde Thierry Baudets parti Forum för Demokrati bara upp i huvudstaden Amsterdam, där det gröna vänsterpartiet Groen Links blev största parti.

Men att Baudet tar sig in i detta fäste för socialistiska och gröna idéer är en seger i sig. Enligt det preliminära slutresultatet får han 6 procent av rösterna.

Thierry Baudet, 35, har samma budskap som rivalen på högerkanten: Geert Wilders och dennes Frihetsparti PVV som blev näst största parti i parlamentsvalet förra våren. Men det är snyggare förpackat, mindre aggressivt och känns modernare.

Annons
Annons

Hans fiender är vänstereliterna, de politiskt korrekta medierna och massinvandringen som enligt honom hotar att leda till en ”homeopatisk” urvattning av det nederländska folket genom främmande element. När vice premiärminister Kajsa Ollongren i februari kritiserade en osund fascination för rasskillnader stämde han henne för förtal.

Baudet är en stark anhängare av nationalstaten och flirtar öppet med nationalistiska rörelser. I sin bok Oikofobie hävdar han att vänsterns självhat är orsaken till den härskande kulturrelativismen och mångkulturalismen.

Hårt omstridda är hans uttalanden om att kvinnor inte alltid strävar efter respekt utan i själva verket ofta vill bli övermannade. Hans bostad i Amsterdam har vid flera tillfällen attackerats av feministiska aktivister.

Framför allt unga välutbildade väljare tyr sig till Baudet, som i Amsterdam har hållit valmöten på en ”Loveboat” som glidit fram på kanalerna.

De hårdföra, aggressiva nationalisterna förlorar till förmån för mer rumsrena högerpartier.

Vore det val i dag skulle enligt senaste mätningar hans uppstickarparti Forum för Demokrati, FvD, bli näst största parti med 16 av parlamentets sammanlagt 200 mandat.

I valet förra året fick FvD bara 1,8 procent, men ligger nu alltså på 16 procent enligt Peil.nl. Omvänt har Geerd Wilders Frihetsparti gått ner till 12 procent från drygt 13 procent i mars förra året. I onsdagens kommunalval ryckte PVV in i 28 av de 30 kommuner som partiet ställde upp i.

Trenden är densamma i stora delar av Europa. De hårdföra, aggressiva nationalisterna förlorar till förmån för mer rumsrena högerpartier. I Frankrike vill nu mer än hälften av väljarna att Marine Le Pen ska hålla sig undan i nästa presidentval 2022. Nästan två tredjedelar anser att en seger för Le Pen skulle vara ett hot mot demokratin.

Även i Österrike går den mjukare framtoningen hem. Där fick Frihetspartiet FPÖ mer än en fjärdedel av rösterna i valet förra hösten och sitter nu i regeringen, efter att ha tonat ner sin EU-fientliga hållning och i stället lyft fram frågor som direkt demokrati och kampen mot sociala orättvisor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons