Annons

De tar tåget ut i Europa: ”Räknar med förseningar”

”Jag tycker faktiskt att den största flaskhalsen är mellan Sverige och kontinenten”, säger Markus Andersson. Här tillsammans med särbon Oscar Nöjd.
”Jag tycker faktiskt att den största flaskhalsen är mellan Sverige och kontinenten”, säger Markus Andersson. Här tillsammans med särbon Oscar Nöjd. Foto: Privat

Sveriges största tågboom har fått hundratals familjer att välja tåget ut i Europa i sommar. Nästan alla måste passera Tyskland – där många förseningar väntas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Iris, Adam och mamma Karin Ivarsson ska åka på en riktig äventyrsresa i sommar.

Foto: PrivatBild 1 av 1

När SvD tidigare i vår efterlyste personer som ville berätta om sommarens tågsemester i tidningen blev gensvaret enormt. Många skrev med hopp om spännande äventyr, vackra sydtyska vyer och slutdestinationen att doppa tårna i Medelhavet. Men hur förberedda är de på skrikande barn, kokheta hytter, försenade tåg och överfulla perronger?

– Jag reser ju ensam med två barn så det är klart att jag är lite orolig, säger Karin Ivarsson.

Direkt efter skolavslutningen i Kungsbacka ska hon tillsammans med Iris, sex år, och Adam, nio år, bege sig på en tågresa ända ner till Slovenien. Planen är följande: ta färjan från Göteborg till Kiel.

Därefter får det bli som det blir, uppger Karin Ivarsson som köpt intertrailkort och därmed kan hoppa på i stort sett vilket tåg som helst i Europa.

– Så vi tar det som det kommer. Jag har lovat min dotter att vi ska se Hamburg, sedan är vi lite sugna på Alperna men det beror på vädret, säger hon.

Men i Tyskland ska järnvägsrälsar rivas upp, broar saneras och järnvägsstationer byggas om. Att tyska motsvarigheten till SJ, Deutsche Bahn, flaggar för förseningar på bland annat sträckorna Hamburg-Frankfurt, Berlin-Frankfurt och Hamburg-München – oroar henne inte.

Annons
Annons

Iris, Adam och mamma Karin Ivarsson ska åka på en riktig äventyrsresa i sommar.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Jag hoppas att det ska sammansvetsa oss som familj också.

– Jag tänker på tåg i Europa på samma sätt som tåg i Sverige. Man får ta det för vad det är. Men det är klart att det hade varit lättare att vara flexibel med exempelvis sovplatser om man bara reser med vuxna.

För att sysselsätta barnen om det skulle bli förseningar har hon planerat olika projekt. Iris som vill lära sig att spela in film ska få starta en vlogg där hon dokumenterar resan. Adam ska samtidigt skriva på en blogg.

– Så får barnen berätta med egna ord vad de är med om. Jag hoppas att det ska sammansvetsa oss som familj också.

Iris, Adam och mamma Karin Ivarsson ska åka på en riktig äventyrsresa i sommar.
Iris, Adam och mamma Karin Ivarsson ska åka på en riktig äventyrsresa i sommar. Foto: Privat

Några som däremot förberett resan in i minsta detalj är Markus Andersson och Oscar Nöjd. De började planera redan i februari – och har nu en utförlig resplan som under två och en halv vecka ska ta dem från Stockholm via bland annat Kiel, Hamburg, Strasbourg, Milano och Zurich.

– Vi hade som många andra klimatångest och bestämde oss för att tågluffa, säger Markus Andersson.

Vi har räknat med förseningar och vi vet att vi ska igenom vissa flaskhalsar. 

Det slutgiltiga målet är Nice på franska Rivieran där de planerar att stanna några dagar för att sedan vända hem igen. Paret har inte köpt interrailkort, utan bokat och köpt enskilda biljetter.

– Det är lite lyxvarianten av tågluff, säger Markus.

Flera av stoppen, så som Hamburg, Basel och Milano är dock riktiga ”farozonsstationer” där risken för överfulla stationer, förseningar och tågkaos är som högst.

– Vi har räknat med förseningar och vi vet att vi ska igenom vissa flaskhalsar. Därför bokade vi övernattning där vi ska byta tåg så att vi inte behöver känna oss stressade och jäkta.

Om det trots all projektering skulle bli förseningar och paret strandas på en varm perrong någonstans – finns också en plan.

– Vi ska ha med oss spel, mycket vatten, skärmar så att man kan kolla på serier och nötter och sånt in case of emergency, säger han.

En annan fråga som kan gnaga hos par som för första gången ska ut på långresa tillsammans, är hur man ska klara alla intensiva timmar i trånga hytter i hop. Men Markus och Oscar är inte vidare oroliga.

– Vi har pratat om att det kan bli påfrestande. Men eftersom vi båda inställda på att man kommer att bli irriterad så är vi ganska trygga i det. Nu är vi bara peppade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons