Annons

De trotsar kylan – kallare än Antarktis just nu

Stora delar av norra halvklotet fryser. Kylan ger lidande och problem – men även vackra bilder. SvD:s fotoredaktör Yvonne Åsell botaniserade i bildflödet.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: Peter Pereira/APBild 1 av 1

1 / 6

Foto: Peter Pereira/AP

Mike Calen, till vänster, och Steve Goyette lägger med sin nedisade fiskebåt ”Buzzards Bay” i New Bedford, Massachusetts, på torsdagen den 31 januari.

Annons
Annons
Foto: Jeffrey Phelps/APBild 1 av 1

2 / 6

Foto: Jeffrey Phelps/AP

Gäss hukar i kylan samtidigt som solen stiger över hamnen i Port Washington, i delstaten Wisconsin, onsdag 30 januari.

Annons
Annons
Foto: John Ehlke/APBild 1 av 1

3 / 6

Foto: John Ehlke/AP

David Grall har preparerat sig noga inför att han skottar en gång i snön torsdag 31 januari fram till sin brevlåda i Polk, Wisconsin – mitt i den amerikanska mellanvästern där stark kyla på nedåt 40 minus med vindeffekten inräknad utsatt befolkningen för en pärs senaste veckan.

Annons
Annons
Foto: Kiichiro Sato/APBild 1 av 1

4 / 6

Foto: Kiichiro Sato/AP

I Chicago, som rapporterades vara kallare än Antarktis just nu, svepte vindarna in från Lake Michigan samtidigt som kvicksilvret kröp neråt. Det framkallade intensiv aktivitet kring stadens järnvägsspår. Chicagos Metra, avdelning för lokaltrafik, har ett väl utvecklat värmesystem för sina spår.

Genom att elda med gasanordningar förebygger man sprickbildningar och att rälsen riskerar släppa i sina fogar. Extrem kyla får stålet att krympa i en motsatt effekt till sommarens solkurvor.

Annons
Annons
Foto: Tara Walton/APBild 1 av 1

5 / 6

Foto: Tara Walton/AP

Invånarna i Chicago har också fått uppleva flera ovanligheter som orsakats av kölden. 22 huvudvattenledningar har frusit och tidvis strypt vattentillgången för de boende i drabbade områden. Men inte bara vattenledningar har frusit. Även delar av Niagarafallet har frusit och stora isblock från fallen har setts flyta i Chicagofloden som rinner genom de centrala delarna av staden.

Annons
Annons
Foto: Joakim St åhl Bild 1 av 1

6 / 6

Foto: Joakim St åhl

Kabinbanan i Åre drabbades hårt av stormen i de svenska fjällen. Snön och isen tyngde ner kablarna så mycket att kabinen drogs ut ur "garaget" på toppen och slogs delvis sönder. Arbetet med avisning av både kabin och kablar görs med hacka och spade och med hjälp av helikopter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons