Annons

De växlar upp – anställer fler i kampen mot corona

På Breas Medical i Mölnlycke tillverkas ventilatorer och CPAP-maskiner mot sömnapné.
På Breas Medical i Mölnlycke tillverkas ventilatorer och CPAP-maskiner mot sömnapné. Foto: Adam Ihse/Exponera

Coronaviruset påverkar industrin och flera företag tvingas varsla och permittera sina anställda. Men andra företag växlar upp kraftigt och ställer om för att bekämpa sjukdomen.

Under strecket
Publicerad

Personal lämnar Scania under tisdagen.

Foto: Malin Hoelstad

Respiratorn, som egentligen är en ventilator, såg ut som vilken maskin som helst inne i Breas Medicals lokaler i Mölnlycke utanför Göteborg när SvD var där för ett drygt år sedan. Men nu kan den hjälpa till att rädda liv i coronakrisen.

– Vi har sett en något ökad efterfrågan från Sverige, men en betydligt större ökning i Storbritannien, Italien, Spanien, USA och Kina, säger Sverigechefen Sebastian Mommers.

Han kan inte kvantifiera hur stor ökningen är, men Breas Medical ökar produktionen i Mölnlycke.

– Vi jobbar på att anställa fler, vi jobbar på helgerna och vi arbetar i skift, säger han.

Vi finns i cirka 135 länder och vi ser att intresset är stort globalt. Vi gav Italien en offert på 500 ventilatorer som vi fick okej på.

Produktionen sker till största delen i Mölnlycke. Totalt har medicinteknikbolaget fler än 200 anställda globalt, varav 80 i Mölnlycke.

Ventilatorn hjälper personer som av olika anledningar behöver hjälp med andningen. Men den räcker inte till för intensivvård, utan används för att stödja patienter som är mindre sjuka.

Annons
Annons

– Vi ser att det händer mycket i alla länder och det är rätt hektiska tider för oss. Vi tar det på stort allvar och försöker hjälpa våra kunder i sjukvården så att de kan hjälpa patienterna.

Företaget säljer endast ventilatorn till sjukvården, inte till privatpersoner trots att den främst används i hemmet.

Även medicinteknikföretaget Getinge har ökat sin produktion av ventilatorer. De möter den stora globala efterfrågan genom att öka produktionen med 60 procent under 2020 jämfört med 2019.

– Vi finns i cirka 135 länder och vi ser att intresset är stort globalt. Vi gav Italien en offert på 500 ventilatorer som vi fick okej på, säger Anna Appelquist, presschef på Getinge.

Vilka andra länder det handlar om vill hon inte svara på.

– Vi kommenterar inte pågående förfrågningar eller avtal.

Vi gör vårt yttersta för att hjälpa våra kunder att rädda så många patienter som möjligt samt ta hand om våra anställda som jobbar intensivt för att möta behoven.

Getinge tillverkar avancerade ventilatorer som främst används på intensivvårdsavdelningar där de hjälper patienter med svåra andningsproblem exempelvis på grund av virusangrepp på lungorna. För att kunna tillverka fler behöver de lägga om sin produktion och ta in mer personal.

– Vi kommer att lägga till ett skift, produktionsökningen är dock givet tillgång på material från våra underleverantörer.

– Befintlig personalstyrka kommer att förstärkas med temporära anställningar. Vi för även dialog med andra företag och myndigheter för att gemensamt hitta samarbeten, säger Anna Appelquist på Getinge.

Annons
Annons

Personal lämnar Scania under tisdagen.

Foto: Malin Hoelstad
Personal lämnar Scania under tisdagen.
Personal lämnar Scania under tisdagen. Foto: Malin Hoelstad

Nyligen har det blivit klart att de kommer få hjälp av en del av Scanias permitterade personal. Scanias anställda ska bland annat hjälpa till med att köra logistikflöden vilket företagets vd Henrik Henriksson sagt till nyhetsbyrån TT.

Getinge satsar också på produkter för hemodynamisk monitorering och livsuppehållande hjärt-lung-teknik enligt rekommendationer från WHO.

– Vi gör vårt yttersta för att hjälpa våra kunder att rädda så många patienter som möjligt samt ta hand om våra anställda som jobbar intensivt för att möta behoven, säger Anna Appelqvist.

Getinge och Breas är inte ensamma om att anpassa sig efter krisen. Spritbolaget Absolut Vodka satsar på handdesinfektion, hygien- och hälsobolaget Essity börjar producera munskydd och klädbolaget H&M sätter igång att producera skyddsmasker, handskar och skyddsrockar till sjukhuspersonal.

Teknikföretagens medlemschef Björn Widlert berättar för SvD att många av deras 4 200 företag med 300 000 anställda hör av sig. De vill erbjuda sin hjälp och att ställa om produktionen för att möta den nya efterfrågan som coronaviruset skapat.

– Det finns ett stort intresse från industriföretag i Sverige att fylla de behov som finns. Men vi saknar fortfarande en tydlig överblick. Vi behöver mer information om vad som konkret behövs och när för att kunna organisera oss bättre, säger han.

Även om han är tydlig med att de inte har hela bilden så ser han att mycket är på gång.

– Det vi ser är att de som producerar handsprit och personlig utrustning till vården ökar sin produktion och många företag inom medicinproduktion söker nu arbetskraft. Men utöver det vi ser så tror jag rent allmänt att mycket kontakt sker direkt mellan företag och region eller myndighet, avslutar Björn Widlert.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons