Annons

Debatt om gängvåldet: ”Krigsliknande scener”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och Ingemar Kihlström (KD).
Inrikesminister Mikael Damberg (S) och Ingemar Kihlström (KD). Foto: Christine Olsson/TT, Henrik Montgomery/TT

Det grova gängvåldet i utsatta områden tar sig uttryck i ”krigsliknande scener”, enligt ett av inläggen i en riksdagsdebatt på tisdagen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menade att det tar tid att vända utvecklingen när kriminella gäng ”fått bita sig fast i decennier”.

Under strecket
Publicerad

Riksdagen har egentligen sommarstängt, men på tisdagen arrangerades en extrainsatt debatt om gängkriminaliteten.

Flera talare tog fasta på den senaste tidens sprängdåd och dödsskjutningar i Malmö, Linköping och Uppsala.

Det senaste inträffade så sent som natten före debatten:

– I natt såg vi ännu ett dåd när en person sköts i Västerås, sa Ingemar Kihlström (KD) och talade om ”exempel på krigsliknande scener” som ”utsätter allmänheten för stora risker”.

– Vi kan vara tacksamma att inga oskyldiga skadats allvarligt eller omkommit i dessa hänsynslösa dåd.

Johan Pehrson (L) pekade, med hänvisning till aktuell forskning, ut våldsverkarna bakom dåden: mc-gäng, kriminella i utsatta områden och ideologiska grupperingar, ”allt från islamister till nazister” med flera.

Brott och klassklyftor hänger ihop.

– Det är människor som definitivt har tappat idén om att delta i det gemensamma samhället.

Linda Westerlund Snecker (V) ville tillsätta en haverikommission och lyfte fram sitt partis syn på bakomliggande orsaker.

– Brott och klassklyftor hänger ihop. Vi väntar fortfarande på de satsningar som behövts i decennier för att skapa ett tryggare samhälle, sa hon och kritiserade ”att regeringen skryter med mängden straffskärpningar”.

Annika Hirvonen Falk (MP) tog upp hur ”unga rekryteras in i kriminalitet” och samtidigt riskerar ”att bli måltavlor för det absolut grövsta våldet”:

– Vi måste jobba stenhårt fört att stoppa skjutningar och gängkriminalitet bland unga.

Både jag och polisen är fast beslutna att fortsätta kraftsamla.

Johan Forssell (M) menade att ”parallella samhällsstrukturer” håller på att växa fram – och kritiserade regeringen för att ”resurser som skulle kunna gå till rättsväsendet i stället går till annat”:

– Den här regeringen sköter inte kärnstatens uppgifter. Regeringens prioriteringar och politiska handlingskraft lämnar väldigt mycket i övrigt att önska.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) försvarade sig med att det tar tid att nå resultat ”när kriminella gäng fått bita sig fast i decennier”:

– Jag kan intyga för kammaren att både jag och polisen är fast beslutna att både fortsätta kraftsamla och göra det som krävs för att vända den här utvecklingen, sa Damberg i debatten

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons