Annons
Krönika

Anders Lindblad:Defensiven håller – men fler behöver bryta mönstret

Sveriges Oscar Hiljemark (tv) och Chiles Alexis Sanchez under lördagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Chile på Friends Arena i Solna.
Sveriges Oscar Hiljemark (tv) och Chiles Alexis Sanchez under lördagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Chile på Friends Arena i Solna. Foto: Jessica Gow / TT

Chile orsakade Janne Anderssons första förlust på Friends arena. Sverige visade vad som väntar i VM: ramstark defensiv och organisation i högsätet – och en spelare som bryter mönstret framåt.

Under strecket
Publicerad

Ett riktigt bra test inför VM. Och en påminnelse om vad Janne Anderssons landslag står för, vilka styrkor och svagheter man har.

Chile missade att ta sig till VM, vilket är märkligt med tanke på skickligheten i laget och hos spelare som Arturo Vidal (matchens gigant) och Alexis Sánchez.

Jag kommer att sakna Chile i Ryssland i sommar. Kombinationen av skön teknik, offensivlusta och aggressivitet. Men jag slipper ju de pinsamma filmningarna, förstås…

Chile var det bättre laget sett över 90 minuter och vann med 2–1 (1–1) i träningslandskampen på Friends arena. Segermålet kom ändå snöpligt i slutminuten, genom Marcos Bolados efter att Kristoffer Nordfeldt först räddat ett friläge från Sanchez, men där returen gick rakt ut till Bolados.

Vi vet vad vi har och får av Janne Anderssons landslag. Det är ett kollektivt hårt jobbande lag där alla vet exakt vad som krävs defensivt och där fixstjärnorna lyser med sin frånvaro.

Undantaget Emil Forsberg.

Janne Andersson vet vad han har att tillgå och har också sett till att få ut det bästa av det.

Det är han som bryter mönstret offensivt. Utmanar, växlar tempo, fintar, passar och skjuter.

Annons
Annons

Han håller en högre nivå än övriga, när han väl får ut all den briljans som finns i de kvicka fötterna.

Nu låg han bakom det svenska målet, där Ola Toivonen till slut hittade rätt med en vacker yttersida, och var den som Chiles starka försvar hade mest problem med så länge han orkade.

Forsberg är det vassaste svenska vapnet i VM, men han kan inte ensam se till att Sverige tar sig vidare från gruppen med Sydkorea, Tyskland och Mexiko.

Eller räcker det med disciplinerad organisation och kompakt försvarsspel?

Det är inte så värst publikfriande, men det låga svenska försvaret med snabba offensiva omställningar har sänkt nationer som både Frankrike, Portugal och Italien.

Janne Andersson vet vad han har att tillgå och har också sett till att få ut det bästa av det. Det handlar om tydliga riktlinjer och roller, där alla vet exakt vad som väntas av en. 

Blågult saknar tyvärr en mittfältsgeneral centralt som kan öppna upp motståndarförsvar med vackra passningar – framför allt när Albin Ekdal är skadad – men det är verkligen inget fel på lojaliteten och kämpatagen hos spelare som Sebastian Larsson och Gustav Svensson.

De är inga stjärnor, men ger allt varje gång, även när det handlar om träningslandskamp.

Och ta bara en sådan spelare som Ola Toivonen! Iskall och bänkad i Toulouse, men en närmast ovärderlig i landslaget.

Toivonen fick stå tillbaka för Zlatan Ibrahimovic under Erik Hamréns tid som förbundskapten, men har Janne Anderssons fulla förtroende.

Toivonen fick stå tillbaka för Zlatan Ibrahimovic under Erik Hamréns tid som förbundskapten, men har Janne Anderssons fulla förtroende. Och han har tackat och tagit emot på bästa sätt.

Förutom målet var han hela tiden spelbar, och offrade sig också i det defensiva arbetet.

– Det är en gåta för mig att Ola inte spelar i Toulouse. Obegripligt. Men det är förmodligen jag som inte förstår mig på fotboll, sade Janne Andersson efteråt.

Han hyllade Toivonens smartness och taktiska sinne – och just förmågan att ta till sig de taktiska riktlinjerna är svenska lagets styrka.

Men viljan att ”göra rätt” får inte bli hämmande. Det krävs att flera vågar – och kan – bryter mönstret, likt Emil Forsberg, i VM om äventyret inte ska ta slut redan efter gruppspelet.

– Det var ingen maxprestation av oss, ändå tycker jag att vi matchar ett så pass bra lag som Chile helt okej. Vi genomför matchen med de intentioner vi vill men får inte riktigt till kombinations- och passningsspelet fullt ut som vi ville, sammanfattade Janne Andersson sin första förlust på Friends.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons