Annons

Därför är senatsvalet i Alabama så viktigt

I Alabama i den amerikanska södern har en aggressiv och polariserande valkampanj pågått under hösten inför ett extraval till senaten 12 december. Demokraterna har tidvis sett ut att kunna vinna – i en av USA:s mest republikanska och konservativa delstater.

Här är vad det uppmärksammade valet handlar om.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Till vänster: Roy Moore, republikanernas kandidat, som ratas av stora delar av sitt eget parti. Till höger: Demokraten Doug Jones.

Foto: APBild 1 av 1

1 / 7

Efter reklamen visas:
Varför är valet i en enda amerikansk delstat viktigt?

Vad handlar valet om?

Till vänster: Roy Moore, republikanernas kandidat, som ratas av stora delar av sitt eget parti. Till höger: Demokraten Doug Jones.
Till vänster: Roy Moore, republikanernas kandidat, som ratas av stora delar av sitt eget parti. Till höger: Demokraten Doug Jones. Foto: AP

När senatorn Jeff Sessions från Alabama utsågs av president Trump till justitieminister så blev en republikansk plats i senaten ledig. Valet den 12 december i Alabama ska fylla den platsen.

Två kandidater är nu i slutfasen av en blixtrande aggressiv valkampanj: Republikanen Roy Moore mot demokraten Doug Jones. Till början av november hade Moore en överlägsen ledning, men det var innan han anklagades av flera kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp.

Annons
Annons

Kampanj mot Roy Moore i Alabama.

Foto: Jay Reeves/APBild 1 av 1

2 / 7

Varför är valet viktigt?

Kampanj mot Roy Moore i Alabama.
Kampanj mot Roy Moore i Alabama. Foto: Jay Reeves/AP

Det finns två senatorer per delstat, alltså hundra, i senaten som är en av kongressens två kammare. Republikanerna kontrollerar senaten med en liten marginal på 52 mot 48. Vinner Demokraterna i Alabama så minskar Republikanernas kontroll till ett enda mandat.

President Trump och hans parti har inte fått en enda stor lagstiftningsmässig reform igenom kongressen, förrän båda kamrarna till slut röstade igenom stora skattesänkningar som nu ser ut att bli lag. Men i somras slutade försöket att riva upp Obamas sjukvårdsreform i fiasko. Minskad majoritet är det sista de behöver.

Annons
Annons

Kampanj för Roy Moore.

Foto: Dave Martin/APBild 1 av 1

3 / 7

Så vem är denne Roy Moore?

Kampanj för Roy Moore.
Kampanj för Roy Moore. Foto: Dave Martin/AP

Han är en kontroversiell jurist som står långt ut på högerkanten och som sagt att han anser att bibeln står över konstitutionen, USA:s grundlag. Den inställningen har fått honom sparkad från jobbet som domare i Alabamas högsta domstol två gånger.

Roy Moore har starkt stöd av delar av den kristna högern i bibelbältets Alabama. Han backas även upp av Trump och Trumps tidigare kampanjchef och chefsstrateg Steve Bannon, som leder högerpopulistiska opinionssajten Breitbart News.

Annons
Annons

Demokraten Doug Jones ser ut att ha chans att vinna senatsvalet.

Foto: Brynn Anderson/APBild 1 av 1

4 / 7

Vem strider han mot i valet?

Demokraten Doug Jones ser ut att ha chans att vinna senatsvalet.
Demokraten Doug Jones ser ut att ha chans att vinna senatsvalet. Foto: Brynn Anderson/AP

Roy Moore kämpar mot demokraten Doug Jones, tidigare federal åklagare och känd för att ha åtalat två Ku Klux Klan-medlemmar misstänkta för ett blodigt bombdåd i Birmingham, Alabama, 1963.

I flera decennier har Alabama varit ett av Republikanernas starkaste fästen. Invånarna har valt republikaner till båda sätena i senaten sedan 1997 och har röstat för republikanska presidentkandidater sedan 1980.

Moore har också motarbetats av delar av sitt eget parti, som vill ha bort honom. Ju längre tiden gått har dock motståndet mot Moore inom Republikanerna minskat.

Annons
Annons
Foto: Brynn Anderson/APBild 1 av 1

5 / 7

Okej, så vem leder?

Foto: Brynn Anderson/AP

Svårt att säga, men Roy Moores överlägsna ledning gick upp i rök efter att Washington Post i november publicerade anklagelser mot honom om sexuella övergrepp. Flera kvinnor har trätt fram sedan dess, men Moore nekar intensivt till anklagelserna.

Med några veckor kvar till valet ledde demokraten Jones med så mycket som 8-10 procentenheter, men i andra mätningar hade Moore ledningen med runt lika mycket. I ytterligare andra mätningar var det dött lopp mellan kandidaterna, enligt Real Clear Politics.

Dock har Moore hämtat in mycket av sitt tidigare opinionsmässiga underläge. Ett par dygn före valet den 12 december ledde Moore enligt ett genomsnitt av flera mätningar, enligt Real Clear Politics.

Annons
Annons

Steve Bannon, Trumps tidigare kampanjchef och chefsstrateg i Vita huset, leder högerpopulistiska opinionssajten Breitbart News.

Foto: Ross D Franklin/APBild 1 av 1

6 / 7

Vad säger Republikanerna om Moore-kontroversen?

Steve Bannon, Trumps tidigare kampanjchef och chefsstrateg i Vita huset, leder högerpopulistiska opinionssajten Breitbart News.
Steve Bannon, Trumps tidigare kampanjchef och chefsstrateg i Vita huset, leder högerpopulistiska opinionssajten Breitbart News. Foto: Ross D Franklin/AP

Flera tunga republikanska politiker, som majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, sade efter avslöjandet om sexanklagelserna att de tycker att Moore bör hoppa av valet.

En annan anledning är att de befarar ännu mer kaos i senaten med en kontroversiell senator som Moore. Steve Bannons mål är att få bort etablissemangsrepublikaner som exempelvis Mitch McConnell och representanthusets talman Paul Ryan i kongressvalet i november 2018. En seger för Moore vore en seger för Bannon och en förlust för partietablissemanget.

Annons
Annons

Donald Trump får svårare att driva igenom reformer i senaten om Demokraterna vinner i Alabama.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

7 / 7

Och vad säger Trump?

Donald Trump får svårare att driva igenom reformer i senaten om Demokraterna vinner i Alabama.
Donald Trump får svårare att driva igenom reformer i senaten om Demokraterna vinner i Alabama. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

President Trump ger Moore sitt stöd och avfärdar kvinnornas anklagelser. Detta trots att presidenten tidigare under hösten stöttade Moores utmanare Luther Strange i primärvalet mellan de två republikanska kandidaterna i Alabama, som Moore vann.

I vilket fall avsäger sig båda partiernas lokala avdelningar i Alabama stöd från Washington inför det extrainsatta valet 12 december. Trump förväntas inte besöka Alabama för att kampanja för Moore. Och Demokraterna är nervösa över att officiellt stöd till Doug Jones från politiker i Washington skulle kunna utmåla honom som en del i huvudstadens politiska korruption. Det skulle kunna kosta partiet en sällsynt framgång i ett av USA:s mest republikanska och konservativa hörn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons