Annons

Demokrater informerades inte: ”Ryssarna fick veta”

Nancy Pelosi.
Nancy Pelosi. Foto: TT

När IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades fick Demokraterna inte förhandsinformation. Det eftersom partiets företrädare inte bedömdes tillförlitliga att hantera så känslig information, skriver The Guardian.

Under strecket
Helena Sällström / Omni
Publicerad

Enligt lag ska ”de åttas gäng”, en grupp högt uppsatta kongresspolitiker, informeras om viktiga underrättelseinsatser som presidenten fattar beslut om. Så skedde inte den här gången vilket väckt ilska inom Demokraterna. Bland personerna som rundades finns Nancy Pelosi, Chuck Schumer och Adam Schiff.

”Ryssarna fick veta i förväg men inte kongressens ledarskikt”, säger Pelosi i ett kritiskt uttalande.

Donald Trumps beslut att dra tillbaka amerikanska trupper från norra Syrien störde den planerade räden mot IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi och tvingade Pentagon till en riskfylld insats mitt i natten, tidigare än vad som var tänkt. Det uppger militära tjänstemän för The New York Times.

Källorna berättar även för tidningen att man fick uppgifterna om var IS-ledaren höll till redan i somras i och med att man grep och förhörde en av al-Baghdadis fruar och en kurir. Sedan dess har man planerat insatsen.

Militären fick även hjälp av den kurdiska underrättelsetjänsten med att ta fram IS-ledarens exakta plats för att sedan kunna placera ut spioner där som kunde övervaka honom. Källorna menar att den här viktiga informationen fortsatte att ges av kurderna trots Trumps beslut att dra tillbaka de amerikanska trupperna.

Annons
Annons

En amerikansk specialstyrka anlände med helikoptrar till byn Barisha i nordvästra Syrien vid midnatt lokal tid, sprängde sig in i byggnaden där al-Baghdadi befann sig och jagade ned honom i en underjordisk tunnel – en återvändsgränd. Där utlöste han sprängladdningen i en självmordsväst och dödade sig själv och tre av sina barn, uppgav president Trump.

USA fick nya uppgifter om var IS-ledaren uppehöll sig för några månader sedan, enligt The New York Times källor till följd av att en av hans fruar och en kurir greps och förhördes.

Själva insatsen pågick i totalt två timmar, enligt presidenten. Han följde händelseförloppet via videolänk tillsammans med flera av sina närmaste medarbetare och beskriver det "som att titta på en film".

Målet var att tillfångata al-Baghdadi eller, om det inte skulle vara möjligt, döda honom.

Abu Bakr al-Baghdadi gömde sig i provinsen Idlib, som till stora delar kontrolleras av olika syriska rebellgrupper, många av dem jihadistiska grupper. De amerikanska helikoptrarna behövde flyga genom luftrum som kontrolleras av Ryssland för att nå dit. Den irakiska underrättelsetjänsten tar åt sig äran för att ha lokaliserat IS-ledaren, men även kurdiska SDF säger sig ha hjälpt till med att hitta platsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons