Annons

Sandra Johansson:Demokraterna tar en risk om de väljer anti-Trumpkampanj

NEW YORK | Guvernörsvalen i Virginia och New Jersey ses som en temperaturmätare inför mellanårsvalet nästa år. Förhållandet till Trump är en riskfråga för republikanerna, men även demokraterna måste ta ställning till om deras kampanjer ska fokusera på presidenten eller inte.

Under strecket
Publicerad

Demokraten Ralph Northam (mitten). Till höger Virginias guvernör, demokraten Terry McAuliffe.

Foto: Steve Helber/APBild 1 av 2

Demokraten Phil Murphy.

Foto: Amy Newman/APBild 2 av 2

Demokraten Ralph Northam (mitten). Till höger Virginias guvernör, demokraten Terry McAuliffe.

Foto: Steve Helber/APBild 1 av 1
Demokraten Ralph Northam (mitten). Till höger Virginias guvernör, demokraten Terry McAuliffe.
Demokraten Ralph Northam (mitten). Till höger Virginias guvernör, demokraten Terry McAuliffe. Foto: Steve Helber/AP

Guvernörsvalet i Virginia och den stora segern för demokraten Ralph Northam är en lättnad för demokraterna. Även om Virginia röstade demokratiskt i höstas ses Northams framsteg som en viktig första seger för partiet i Trump-eran.

Northam vann på en anti-Trumpkampanj och gav därmed sina partikamrater revansch efter det stora misslyckandet kring Jon Ossoffs kampanj i Georgia. Valet då handlade om att tillsätta den plats som blivit tom efter att Tom Price blev hälsominister (han är nu sparkad efter vidlyftiga flygresor för skattepengar). Bägge sidor pumpade in pengar i racet som beskrivs som det dyraste någonsin i ett val till representanthuset. Trumps svårigheter att få igenom sin politik och många kontroversiella beslut och uttalanden räckte inte. Ossoffs förlust var ett hårt slag mot demokraterna.

Annons
Annons

Demokraten Phil Murphy.

Foto: Amy Newman/APBild 1 av 1

Att Northam vann ses som ett erkännande på att ett Trumpmotstånd kan bära till seger. Samtidigt är frågan om att göra Trump central i mellanårsvalet nästa år komplicerad även för demokrater. Kritiken kring presidentvalet förra året har till stor del handlat om demokraternas brist på en tydlig agenda. I stället för att föra fram ett budskap så skulle man rösta på Hillary, ”för att hon inte är Trump”, som en statsvetare uttryckte det.

Väljer demokraterna att satsa på allt för aggressiva anti-Trumpkampanjer riskerar andra budskap bli otydliga. En annan risk för demokraterna om de förvandlar kongressvalet till en folkomröstning om Trump är att en demokratisk förlust då kan ta ur luften fullständigt.

För republikanerna är frågan om man vill delta i team-Trump eller inte ännu svårare. USA:s politiska landskap kan numera beskrivas som tre läger; demokraterna, republikanerna och Trump-republikanerna.

I mellanårsvalet innebär det att republikanerna måste förhålla sig till demokraterna men också till om Trumplinjen går hem hos deras väljare eller om deras republikanska väljare ogillar presidenten och kan tänkas rösta demokratiskt. Trumps förtroendesiffror är historiskt låga på runt 37 procent, en andel som betraktas som Trumps trogna kärnväljare.

Republikaner lär inte driva någon öppen anti-Trumpkampanj men vi kan vänta oss kampanjretorik som utstrålar distans till Vita huset och betonar självständighet och lokala frågor.

Demokraten Phil Murphy.
Demokraten Phil Murphy. Foto: Amy Newman/AP

Demokraterna hade en dubbel seger natten till onsdag: Förutom Northam så vann demokraten Phil Murphy över en republikansk kandidat, Kim Guadagno, som sågs som allierad med den republikanske guvernören Chris Christie i New Jersey.

Christie är en av Trumps rådgivare och anhängare. Guadagno är vice under Christie och hennes förlust sågs därför som ett nederlag för Trump-sidan. Samtidigt har Christie varit omringad av personliga skandaler och är illa omtyckt.

I valet i Virginia sågs republikanen Ed Gillespie i stället mer en etablissemangsrepublikan. Han rörde sig högerut under kampanjen men nämnde sällan Trump och inte gjorde några framträdanden med presidenten.

Bägge partier kommer nu fortsätta leta efter indikationer på hur man bör förhålla sig till Trump inför nästa års val till USA:s mäktiga kongress.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons