Annons

Demokraternas hopp står till moderata republikaner

Majoritetsledaren i Senaten Mitch McConnell vill få rättegången snabbt avklarad.
Majoritetsledaren i Senaten Mitch McConnell vill få rättegången snabbt avklarad. Foto: Steve Helber/TT

Riksrättsrättegången mot Donald Trump är inledd. Demokraterna anklagar Republikanerna för att gå Vita husets ärende och för att ha skräddarsytt rättegången så att väljarna inte ska orka följa den.

Under strecket
Publicerad

NEW YORK Medan huvudpersonen befann sig i Davos inleddes rättegången om hans framtid i Washington DC. Senaten har officiellt inlett sitt riksrättsförfarande i vilket presidenten väntas frias.

Oddsen i den republikanskt dominerade senaten talar för det.

Striden står i stället om narrativet –vilken berättelse det amerikanska folket ska minnas när de går till valurnorna i november. Vilken som segrar beror på hur väl partierna argumenterar för sitt perspektiv men också på vad som kommer fram i senaten.

Republikanerna vill ha en så snabb process som möjligt, medan Demokraterna gör allt för att få fram fler dokument och kalla vittnen som kan stärka bevisningen. Demokraternas hopp står till de moderata republikanerna i senaten. Om fyra av dem röstar för att kalla vittnen måste så ske. Medan det krävs två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten och tvinga honom att lämna Vita huset, krävs endast en enkel majoritet för att kalla vittnen till förhör i senaten.

Enligt uppgifter till amerikanska medier sägs tre republikanska senatorer vara villiga att rösta för förslaget. Senatorerna Mitt Romney, Susan Collins och Lisa Murkowski har signalerar att de är intresserade av att kalla vittnen.

Annons
Annons

I så fall skulle det bara behövas en till senator för att Demokraternas begäran att bli verklighet. För republikanen och majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, vore det en stor förlust.

Tisdagens debatt handlar om vilka regler som ska gälla under den rättegång som nu inletts.

I sista stund förlängde McConnel tidsfristen för respektive sida att presentera sina argument. Den nya deadlinen är tre dagar.

McConnell säger sig ha haft rättegången mot Bill Clinton som förebild, men hans motståndare pekar på olikheter. Bland annat saknas garanti för att fler vittnen och ytterligare dokument kommer att presenteras. Demokraterna anser att McConnell gör detta i syfte att hindra bevis att nå ljuset och därmed hindra det amerikanska folket att bilda sig en egen uppfattning.

– I Clinton-fallet levererade presidenten alla dokument - fler än 90 000 sidor - innan rättegången inleddes. McConnells resolution avfärdar den grundläggande nödvändigheten. Och i fallet Clinton vittnade alla innan rättegången i Senaten började, och den enda frågan var om de skulle kallas att vittna igen. Vad de hade att säga var redan känt, säger Demokraternas så kallade “house managers” som driver åtalet mot presidenten, i ett uttalande.

Demokraterna anklagar Republikanerna för att gå Vita husets ärende och för att ha skräddarsytt rättegången så att väljarna inte ska orka följa den. De långa sessionerna som planeras pågå till sent på nätterna sägs vara konstruerade för att få tittarna att tröttna.

– Det borde vara en rättvis rättegång - rättvis mot presidenten, ja, men minst lika viktigt, rättvis mot det amerikanska folket. Alla senatorer som vill åstadkomma detta borde motsätta sig McConnells beslut, fortsätter Demokraternas ”house managers” i ett uttalande.

Demokraterna rasar vidare mot Republikanernas ovilja att gå till botten med anklagelserna mot presidenten, och Republikanerna mot Demokraternas ”svaga case”.

Den infekterade striden bekräftar bilden av en partipolitiskt driven process.

Presidentens förvarsteam har kallat anklagelserna ”illegitima” och försöket att avsätta honom ”farligt”.

Efter reklamen visas:
Republikanerna stoppar ny bevisning
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons