Annons

Demokraternas krav: ”Visa oss hela rapporten”

Nu ökar trycket på justitieminister William Barr – Demokraterna hotar att gå till domstol om inte hela rapporten om ryssutredningen släpps. Att USA:s president Donald Trump friades från ryskt valsamarbete, enligt ett sammandrag av justitieministern, är inte gott nog enligt dem.

Under strecket
Publicerad

USA:s president Donald Trump har dömt ut utredningen om rysk valpåverkan.

Foto: Cory Morse/AP

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.

Foto: J. Scott Applewhite/AP

Demokraten Adam Schiff.

Foto: J. Scott Applewhite/AP

USA:s president Donald Trump har dömt ut utredningen om rysk valpåverkan.

Foto: Cory Morse/AP
USA:s president Donald Trump har dömt ut utredningen om rysk valpåverkan.
USA:s president Donald Trump har dömt ut utredningen om rysk valpåverkan. Foto: Cory Morse/AP

En uppeldad Trump kampanjade på torsdagskvällen i Grand Rapids i Michigan, en av de rostbältesdelstater han vann 2016 och som säkrade segern över Demokraternas Hillary Clinton.

Inför tusentals jublande Trumpsupportrar, varav vissa köat sedan kvällen före, dömde presidenten ut utredningen om rysk valpåverkan som ”det största bedrägeriet i amerikansk historia”, enligt AP.

Rapportens bevis för att Ryssland försökte påverka valet, även om det inte skedde i samarbete med Trump, avstod presidenten från att ta upp.

Utredningen har drivits de två senaste åren av den särskilda åklagaren Robert Mueller, som till slut lämnade in en slutrapport i fredags. I ett sammandrag på fyra sidor skrev justitieminister William Barr i söndags att presidenten varken samarbetat med ryssar eller förhindrat rättvisan.

Annons
Annons

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.

Foto: J. Scott Applewhite/AP

Men ingen utomstående har ännu sett själva rapporten. Och sedan det i veckan framkommit att den är på över 300 sidor har Demokraterna trappat upp sina ansträngningar för att få den släppt.

– Herr justitieminister, visa oss rapporten så ska vi dra våra egna slutsatser, sade representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, i kammaren.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Trump själv har sagt att han också tycker att rapporten lika gärna kan släppas till allmän beskådan. Även många andra republikaner uttrycker samma åsikt. Men Demokraternas ansträngningar bygger framför allt på frågan om vad Barr behövde utelämna för att kunna komprimera en rapport på över 300 sidor till fyra.

Demokraterna kräver att Barr lämnar ut rapporten senast på tisdag, i stället för att enbart skriva ännu ett sammandrag. Barr har sagt att han inte kan hålla den deadlinen, eftersom rapporten inte hinner granskas för att svärta över säkerhetsklassad information.

Pelosi och andra ledande demokrater överväger därefter att gå till domstol för att få ut rapporten.

Rapportens slutsatser visar att du missbrukar din position.

Det är framför allt Muellers bevis om huruvida Trump utövade otillbörlig påverkan på rättvisan, så kallad ”obstruction of justice”, som demokrater är nyfikna på. Enligt Barrs brev fanns det bevis, skrev Mueller, som pekade åt båda håll.

Annons
Annons

Demokraten Adam Schiff.

Foto: J. Scott Applewhite/AP

Men demokrater vill också se detaljerna i Muellers utredning om rysk valpåverkan för att själva kunna avgöra om Trump eller någon i hans närhet agerade oetiskt – om än inte olagligt.

Ordföranden för representanthusets underrättelseutskott, demokraten Adam Schiff, har fortsatt att hävda att det finns bevis för trumpskt samarbete med ryssar. På torsdagen krävde republikaner Schiffs avgång.

– Rapportens slutsatser visar att du missbrukar din position, sade Trumps rådgivare Kellyanne Conway om Schiff, enligt The Hill.

Schiff avfärdade avgångskraven och sa att han står bakom sitt uttalande om Trumps misstänkta konspiration med ryssar.

Demokraten Adam Schiff.
Demokraten Adam Schiff. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Oavsett Mullers rapport fortsätter Schiff och andra demokrater att driva egna utredningar om Trump i olika kongressutskott.

Utöver de 300 sidorna finns en stor mängd bevis i form av förhör, mejl, telefonavlyssning och andra dokument som Muellers utredare och – före honom – FBI samlat in under mer än tre års utredning kring Rysslands försök att påverka amerikansk politik via sociala medier och på andra sätt. Det är just nu oklart om ens något av det utredningsmaterialet kan släppas till allmän läsning.

Vad gäller själva rapporten säger sig Barr vara öppen för att redovisa så mycket som lagen medger. Men han sägs inte ha gått med på att rapporten släpps i sin helhet.

Justitieminister William Barr utsågs av Trump sedan presidenten sparkat företrädaren Jeff Sessions i november. Barr väntas kunna leverera åtminstone delar av Muellers rapport under april och han har även gått med på att vittna inför representanthusets juridiska utskott.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons