Annons

Per Gudmundson:Demokratins pris eller Liberalernas?

Socialdemokraternas Katrin Stjernfeldt Jammeh och Liberalernas Roko Kursar vid presentationen av det gemensamma styret i Malmö.
Socialdemokraternas Katrin Stjernfeldt Jammeh och Liberalernas Roko Kursar vid presentationen av det gemensamma styret i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
Under strecket
Publicerad

I Malmö byter Liberalerna block och bildar koalition med Socialdemokraterna, i valteknisk samverkan med Miljöpartiet. De tre partierna uppnår inte majoritet i fullmäktige, men kan därtill förlita sig på passivt stöd från Vänsterpartiet.

Därmed behåller Socialdemokraterna makten i Malmö. Som vanligt, kanske ska tilläggas. S har styrt staden sedan den allmänna rösträttens införande, med avbrott för två mandatperioder, 1985-88 och 1991-94.

Men denna gång lyckas S trots ickesocialistisk majoritet i fullmäktige. Möjligheten fanns annars för ett borgerligt styre, men på stöd från Sverigedemokraterna.

Så vad fick Liberalerna för sina fyra mandat? Vid presskonferensen på onsdagen kunde den nya kommunledningen inte visa upp några som helst konkreta reformförslag. Däremot var partierna eniga om att dela upp toppositionerna. L får fyra heltidsarvoderade kommunalrådsposter – en för varje ledamot i fullmäktige – med ansvar för stadsbyggnad, LSS, demokrati, samt skola.

Man vill helst inte tänka tanken, men det går knappast att undvika frågan om huruvida heltidsarvoderingen i sig spelar roll för det politiska utfallet. Det är inga småpengar. Kommunalrådens arvoden fastställs slutligen av fullmäktige, men ett riktmärke är att den lokala S-ledaren Katrin Stjernfeldt Jammeh får drygt 75 000 kronor i månaden.

Det är i och för sig ingen imponerande lön jämfört med vissa andra kommuner. I Lidingö, med knappt 48 000 invånare, har kommunstyrelsens arbetsutskott nyss föreslagit att höja arvodena. Kommunstyrelsens moderate ordförande Daniel Källenfors ska då få motsvarande 80 procent av en ministerlön, vilket beräknas bli 108 800 kronor. Liberalernas kommunalråd har i opposition haft 44 200 kronor. Men nu när L övertalats att ingå i den styrande majoriteten kan hon se fram emot 81 600 kronor i månaden.

Visst ska de ansvariga få betalt. Och det är mycket möjligt att det krävs konkurrenskraftiga löner för att locka till sig rätt kompetens. Demokrati måste få kosta. Men det vore inte förvånande om väljarna här frågar sig om det är demokratins pris de betalar, eller Liberalernas.

Det ser i vart fall inte särskilt snyggt ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons