Annons

Demonstrant i Barcelona: ”Kan fortsätta flera år”

Josep Maria Llasat befinner sig på onsdagseftermiddagen mitt på motorvägen i Barcelona.
Josep Maria Llasat befinner sig på onsdagseftermiddagen mitt på motorvägen i Barcelona. Foto: Privat

”Jag vill att inte att mina barn ska växa upp i Spanien, de förtrycker oss”. Ilskan stiger när tiotusentals katalaner demonstrerar mot att deras ledare dömts till långa fängelsestraff – och för att Europa ska lyssna.

Under strecket
Publicerad

Mycket folk hade samlats för demonstrationen.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Mitt på motorvägen bland hundratals blå-gul-röda flaggor, damm och uppretade demonstranter står 66- åriga Josep Maria Llasat. Han känner sig arg, ledsen och besviken över hur demonstranterna behandlats och på att Europa aldrig verkar fatta att det de vill ha – är självständighet.

– Vi är instängda bland personer som inte vill oss väl, säger han via telefon till SvD.

I bakgrunden hörs tutande lastbilar som susar förbi i närheten och demonstranter som ropar ”Frige de politiska fångarna” tillbaka.

Protesterna bröt ut i måndags efter att Spaniens högsta domstol dömde flera katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling. Motiveringen var att de uppmuntrat till oroligheterna under hösten 2017.

– Hur kan det det vara brottsligt att försöka göra en folkomröstning som folket vill ha och som man röstade för i Kataloniens parlament? Det är så otroligt orättvist, säger Josep Maria Llasat.

Under tisdagskvällen eskalerade demonstrationerna och blev på flera håll våldsamma. Den spanska tidningen La Vanguardia direktrapporterade om helikoptrar som dånade över Barcelona i vad de kallar ”den tuffaste natten i staden på flera år”.

Annons
Annons

Mycket folk hade samlats för demonstrationen.

Foto: PrivatBild 1 av 1
Mycket folk hade samlats för demonstrationen.
Mycket folk hade samlats för demonstrationen. Foto: Privat

I en annan del av Katalonien har en 55-årig kvinna precis klivit innanför dörren hem till sin lägenhet efter att ha protesterat hela morgonen. Hon vill inte avslöja sitt namn eftersom hon är rädd att någon på hennes jobb ska få tag på artikeln.

– Alla som visar öppet att de är demonstranter kan få allvariga problem.

Hon berättar att de flesta stora gator är blockerade, liksom flera tunnelbanestationer och tågspår. Under onsdagen startade flera nya demonstrationståg från fyra olika delar av Katalonien. På fredag ska alla mötas i Barcelona där en generalstrejk väntar.

– Så fredag är den största demonstrationsdagen.

På tisdagen hade hon tagit med sig levande ljus till Calle Mallorca, som är en av de större gatorna i Barcelona, och sjung och protesterade ända till midnatt.

– Alla är väldigt fredliga, även om jag märkt att folk börjar bli riktigt förbannade. Några började försvara sig mot polisen som tar till övervåld. Vi vill bara att de ska lyssna på oss. Jag hoppas att det inte blir ännu allvarligare.

Varför är det här viktigt för dig?

– Jag vill att mina döttrar och framtida generationer ska växa upp i ett fritt och bättre land – inte i Spanien som i dag varken accepterar meningsskiljaktigheter eller andra kulturer.

Förutom motorvägarna som leder in och ut från Barcelona har demonstrationerna även påverkat flygtrafiken. I måndags ställdes mer än hundra avgångar in från den internationella flygplatsen El Prat. Men flygen till och från Sverige har inte påverkats.

– Vi har inte haft några problem och har inga rapporter om att det kommer att bli det senare heller, säger Ellen Laurin, presstalesperson på Swedavia.

Josep Maria Llasat ser i nuläget inget slut på demonstrationerna – de kan pågå i veckor eller år, säger han.

– Det får ta så lång tid som det tar. Vi ger oss inte förrän de lyssnat på oss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons