Annons

Demoskop: Abortfrågan sänker KD med 4 procent

KD:s Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson i samband med EU-parlamentsvalet 2014.
KD:s Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson i samband med EU-parlamentsvalet 2014. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stormen kring Lars Adaktusson i abortfrågan ser ut att slå hårt mot Kristdemokraterna. Partiet tappar nu 4 hela procentenheter i en ny opinionsundersökning från Demoskop.

Under strecket
Publicerad

Kristdemokraterna faller från 11,5 procent i maj till 7,5 procent i juni i en ny opinionsmätning som presenteras i Expressen.

– Nedgången för Kristdemokraterna är betydligt större bland kvinnor och bland yngre, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson till Expressen.

Den tidigare medvinden för KD har därmed vänts till kraftig motvind, och enligt Demoskop är det över en kvarts miljon väljare – lika många som för hela Liberalerna – som flytt från KD till andra partier. Vinnare är särskilt Moderaterna som stiger med 2,5 procentenheter till 18,2 procent i Demoskops junimätning.

Liberalerna noterar 3,8 procent, alltjämt under riksdagsspärren. SD befäster i mätningen sin ställning som näst största parti med 19,9 procents väljarstöd.

Socialdemokraterna är fortsatt klart största parti med 27,1 procent av väljarsympatierna i Demoskops mätning.

Tidigare i veckan presenterade SCB en stor opinionsundersökning där KD fick rekordsiffran 13 procent, men den mätningen var till stor del genomförd innan den häftiga debatten om Lars Adaktussons röstningar i EU-parlamentet om abortfrågor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons