Annons

Annie Reuterskiöld:Den amerikanska vapenlobbyn blöder

NRA:s ansikte utåt, Wayne LaPierre, befinner sig i ett flerfrontskrig.
NRA:s ansikte utåt, Wayne LaPierre, befinner sig i ett flerfrontskrig. Foto: Jacquelyn Martin/TT

Samtidigt som NRA:s högsta chef har köpt kostymer för miljontals kronor blöder den amerikanska vappenlobbyns ekonomi. Nu kan organisationens starka maktposition vara i gungning inför presidentvalet 2020.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Efter masskjutningarna i El Paso, Texas och Dayton, Ohio, vänds för hundrade gången blickarna mot de amerikanska vapenlagarna och vapenlobbyn NRA. Men den här gången är någonting inte som det brukar.

I decennier har National Rifle Association stridit för mindre restriktiva vapenlagar. Och det har gått bra. ”Medlemmarna betalar sina avgifter för att vi ska skydda dem från anti-vapenlagar, och helt ärligt, vi har gett dem en president som har tillsatt två bra domare i Högsta domstolen och över 100 domare i lägre instanser som kommer att skydda dem i en generation eller två framåt.”

Orden är Todd Rathners, vapenlobbyist och styrelsemedlem i NRA, och han överdriver inte.

Få amerikanska politiker vågar gå emot vapenlobbyns intressen, i valtider som mellanvalstider. Men, det senaste året har NRA kantats av skandaler, och nu är frågan om lobbyorganisationen kommer att spela den stora roll i nästa års presidentval som amerikanerna har vant sig vid.

NRA:s ansikte utåt, Wayne LaPierre, befinner sig i ett flerfrontskrig. Tidigare i år lyckades han vinna en intern maktstrid mot den nyvalde chefen Oliver North – trots komprometterande avslöjanden om att LaPierre lagt miljontals kronor på kostymer från en lyxaffär i Beverly Hills, utöver ett enormt eget konto för privata utgifter. Kombattanten Oliver North hade dock i sin tur avlönat sig själv dubbelt upp via PR-byrån Ackerman McQueen, som efter 38 år tvingades säga upp kontraktet med NRA.

Annons
Annons

Men bakom de interna striderna och slösandet med medlemmarnas pengar döljer sig djupare ekonomiska problem. Organisationen som i dagsläget har runt fem miljoner medlemmar är sedan länge uppdelad i två enheter. Den större ideella enheten är undantagen från skatt och moms, och den kommersiella enheten sysslar med politisk påverkan.

Enligt New York Times granskning har NRA:s mäktiga lobbygrupp alltmer blivit beroende av pengar och transaktioner från den ideella enheten, som nu utreds av den New York-baserade åklagaren Letitia James.

Om utredningen leder till att den ideella delen av organisationen blir av med sin status spår amerikanska bedömare år av allvarliga ekonomiska och organisatoriska problem, som skulle kunna ta udden av lobbyverksamheten. En bild som delas av Mike Winnerstig, chef för svenska FOI:s säkerhetspolitiska enhet och som under många år följt amerikansk politik.

– Ju mer åklagaren får NRA att köra in i det juridiska träsket, desto mindre pengar finns kvar till den normala verksamheten, säger han.

Att NRA skulle köpa röster är dock en förenklad och starkt överdriven bild. Direkta donationer till politiker förekommer, men lejonparten av pengarna läggs på att mobilisera medlemmarna, så att de i sin tur röstar fram rätt kandidater. I ett valsystem där få röstar är de som faktiskt gör det värdefulla påverkansobjekt. NRA kan inte köpa val, men deras medlemsbas är så engagerad och stor att politiker är rädda för att gå emot dem.

Som om problemen med interna maktstrider, rättstvister och korruption inte var nog börjar dessutom några stora donationer som drivit verksamheten framåt under decennier nu att sina. Vapenlobbyns största donator, enligt The New York Times, är den gamle mediemagnaten Robert E Petersen.

Annons
Annons

Han är sedan länge död och begraven, men donationerna från arvet har de senaste åren till och med varit större än från vapentillverkare som Sturm, Ruger & Company och Smith & Wessons ägare American Outdoor Brands, som båda har dragit ner markant på donationerna, enligt tidningen. Nu har stiftelsen Margie & Robert E. Petersen också meddelat att man planerar trappa ned verksamheten 2021.

Det senaste årets turbulens har dessutom gjort flera konservativa allierade oroliga, och ett antal stora donatorer har hotat med att hålla tillbaka pengar tills det att LaPierre lämnar sitt uppdrag. Det här sker i ett läge där intäkterna från medlemsavgifterna har sjunkit dramatiskt sedan Donald Trump blev president. Något som kan låta märkligt, men medlemmarna brukar inte vara lika oroliga för skärpningar av vapenlagarna när en republikansk president har makten.

Dagen efter skolmassakern i Sandy Hook 2012 kallade liberala New York Daily News Wayne LaPierre för ”världens galnaste människa” på sin förstasida. Sju år senare sitter han kvar i NRA:s absoluta toppskikt. Frågan är hur länge till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons