Annons

Göran Eriksson:Den nya S-vänstern vill inte prata om invandring

S-kritikerna organiserar sig nu för att vrida partiet åt vänster. Programmet handlar om ekonomi och fördelning – men inte om migration och kriminalitet, frågor som också präglade Socialdemokraternas valrörelse.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokraternas Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides, är grundarna av Reformisterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Socialdemokraternas Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides, är grundarna av Reformisterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Socialdemokraternas Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides, är grundarna av Reformisterna.
Socialdemokraternas Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides, är grundarna av Reformisterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den socialdemokratiska vänsterfalangen organiserar sig. Man säger sig inte vilja byta ut Stefan Löfven – S-rebellerna vill bara dumpa den politiska linje som Löfven och S-ledningen har drivit.

Men ”Reformisternas” program skulle omedelbart spräcka det nya mittensamarbete som har gjort Stefan Löfven till statsminister.

Socialdemokraterna backade i valet i höstas, precis som många inom partiet hade varnat för. Inför valet fördes intensiva S-debatter där interna kritiker ifrågasatte inriktningen på valrörelsen, från två olika utgångspunkter.

• Socialdemokraterna borde gå till val på större offentliga satsningar och välfärdsreformer

• Socialdemokraterna hade anpassat sin migrations- och rättspolitik för mycket till Sverigedemokraterna.

Annons
Annons

Den första linjen drevs av partiets mer traditionella vänsterflygel, som ansåg att partiet låg fel på vänster-högerskalan. Den andra linjen av mer kulturradikala och flyktingvänliga krafter i partiet, som tyckte att partiet hamnat snett på den så kallade GAL-TAN-skalan.

Den kan också beskrivas som en liberal-konservativ skala, där konflikten i hög grad handlar om synen på invandring och kriminalitet.

”För långt till höger på båda skalorna” kan man väl sammanfatta den interna S-kritiken före valet. Men de flesta socialdemokrater hade förväntat sig ett ännu sämre resultat, så efter valet spred sig en känsla av lättnad i partiet.

S-ledaren Stefan Löfven har sedan kunnat använda hösten till att manövrera i regeringsfrågan. Och nu regerar partiet vidare på ett borgerligt präglat politiskt program, på viktiga punkter utformat av Centern och Liberalerna.

Den nya S-föreningen ”Reformisterna” har inte tillkommit som en direkt reaktion på den uppgörelsen. Den interna kritiken mot partiets inriktning är mycket äldre än så.

Reformprogrammet innehåller en rad förslag om bland annat kraftigt höjda pensioner, kortare arbetstid, statlig investeringsbank, höjda skatter och utbyggd offentlig sektor.

Klassisk vänsterpolitik alltså. Men här nämns knappt ett ord om den andra skalan, som S också gick till val på: med en tuff linje om migration och kriminalitet.

GAL-TAN-skalan har helt enkelt strukits ur programmet. Det är medvetet, eftersom Reformisterna är kritiska mot hur man anser att politiken utformats hittills. Löften om generös invandring, i kombination med nedskärningar och ökade klyftor, har drivit väljarna till Sverigedemokraterna.

Reformisternas strategi är att vända på det: vänsterpolitiken ska göra människor tryggare, och därmed mindre kritiska mot invandring.

Men ett problem – bland många – för S-rebellerna är det här: Ska Socialdemokraterna byta kurs utan att förlora regeringsmakten, så måste man få med Annie Lööf och Centerpartiet på vänstersvängen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons