Tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal med sin dotter Julia Skripal på Malta. I mars 2018 hittades de medvetslösa på en bänk i brittiska Salisbury. Bilderna visar en familjefar som umgicks med sin dotter mycket, i synnerhet i Malta.
Tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal med sin dotter Julia Skripal på Malta. I mars 2018 hittades de medvetslösa på en bänk i brittiska Salisbury. Bilderna visar en familjefar som umgicks med sin dotter mycket, i synnerhet i Malta. Foto: Arthur Bondar

Den ofrivillige dubbelagenten – Skripal svek aldrig Ryssland

Sergej Skripal blev världskänd efter att han och dottern Julia hittades medvetslösa på en bänk i England. Hur blev han rysk dubbelagent?

Brorsdottern Viktoria Skripal berättar om en ofrivillig militär som egentligen aldrig ville tjänstgöra i militära underrättelsetjänsten GRU.

Publicerad

JAROSLAVL 46-åriga Viktoria Skipal bjuder på pannkakor och visar fotografier från sin farbrors bröllop hemma i lägenheten 25 mil nordost om Moskva.

66-årige Sergej Skripal blev världskänd i mars när han och dottern Julia Skripal, 33, hittades medvetslösa i Salisbury, södra England. De misstänktes ha blivit utsatta för ett mordförsök genom förgiftning med nervgasen novitjok, som utvecklades i Sovjetunionen under 1970- och 80-talen.

Det finns inga hjältar inom den ryska militären

1/3
Foto: Arthur Bondar
2/3
Foto: Arthur Bondar
3/3
Foto: Arthur Bondar

Sergej Skripal föddes i Kaliningrad, där hans far var utstationerad. Många i familjen var militärer – hans farfar arbetade för Josef Stalins säkerhetstjänst NKVD, föregångare till KGB. Men Sergej var den ende som rekryterades av militära underrättelsetjänsten GRU, där han arbetade i 17 år efter studier på en militärakademi i Moskva.

– Hans pappa visste hur staten fungerade och var emot rekryteringen. Det var inte det enklaste yrket, säger Viktoria som är 12 år yngre än Sergej.

– Som militär måste man alltid lyda någon annan, och göra avkall på sina egna behov. Det finns inga hjältar inom den ryska militären.

Sergej Skripal tjänstgjorde på Malta under 1980-talet och sedan i Spanien. Där rekryterades han av en brittisk M16-agent i mitten av 1990-talet.

Fram till 2004 arbetade han inom ryska utrikesministeriet, under tiden var han även brittisk agent. Samma år greps han av säkerhetstjänsten FSB efter tips från en mullvad som jobbade för underrättelsetjänsten i Spanien, och avtjänade ett 13 år långt fängelsestraff. Enligt ryska åklagare hade han fått motsvarande 900 000 kronor av M16 för underrättelseinformation sedan 1990-talet.

Annons

Fängelsetiden tog hårt på familjen. Viktoria minns att hans fru Ljudmila Skripal beklagade sig över att andra GRU-kollegor också bosatte sig i väst efter Sovjets fall – men ingen kallade dem förrädare till skillnad från vad familjen Skripal upplevde.

Som en del av ett internationellt spionutbyte anlände han till Storbritannien 2010 och höll en låg profil. Det fanns dock inga tecken på att han var engagerad i aktivt spionage.

Upplägget varade åtta år.

Skripal var Storbritanniens enda källa inom GRU, men han visste inga detaljer om operationer, enligt nya boken The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy. Han delade gärna detaljer om organisationsstrukturen, och tycks ha varit mer intresserad av pengar än av att svärta ner Vladimir Putin rykte.

Foto: Arthur Bondar
Annons

I september släppte brittisk polis övervakningsbilder på två misstänkta män som flanerade runt i Salisbury. Männen som gick under namnen Ruslan Bosjirov” och ”Aleksandr Petrov” fick enligt kritiker uppdraget att rentvå Rysslands namn genom att framträda i ryska statliga tv-kanalen RT.

Männen berättade att de hade varit i Salisbury två gånger före attacken, men förnekade all inblandning och hävdade att de besökte staden eftersom de var intresserade av domkyrkan.

RT:s chefredaktör Margarita Simonjan anspelade på att de kunde vara ett homosexuellt par eftersom de delade hotellrum, samt att de hade en parfymflaska med sig (inte nervgasen novitjok).

Efteråt uppstod en skrattfest i Ryssland och nyinspelade videoklipp som gjorde narr av männen florerade runt. Den till synes regisserade uppvisningen verkade ha fått motsatt effekt, och tittare började tvivla på vad som var sant i historien.

Jag tror att Sergej och Julia blev matförgiftade. Det trodde jag först, och det står jag fast vid

Vissa tittare noterade att de ändrade uppfattning om affären: ”Inte en övertygande intervju alls... Jag tvivlade inte på den ryska regeringen tills jag såg den här intervjun".

Annons

Digitala grävgruppen Bellingcat och ryska tidningen The Insider har sedan dess pekat ut Salisburytorpederna bakom namnen Bosjirov och Petrov som GRU-agenterna Anatolij Tjepiga och Dr. Aleksandr Misjkin. Bägge har tilldelats hedersutmärkelsen ”Ryska federationens hjälte”. Tjepiga och Misjkin är numera på USA:s sanktionslista.

Trots de nya uppgifterna tror inte Viktoria Skripal att GRU har någon anledning att rensa bort hennes farbror. Hon säger sig vara övertygad om att de var turistande affärsmän.

Viktoria kan omöjligt veta exakt var när Skipal gick hemifrån, men hon tror att ”turisterna” kom till Salisbury först efter att Skripal lämnat lägenheten. De kan därmed inte ha förgiftat honom, enligt henne.

– ”Bosjirov”/Tjepiga och ”Petrov”/Misjkin ska ha anlänt till Salisbury den 4 mars kl 12.00. Det var rutin att Sergej gick hemifrån kl 09.00 på morgonen. Det går inte ihop. Därför undrar jag: när stängde min farbror dörren, och när kom de unga männen dit? Skulle de ha kladdat novitjok på dörrhandtaget kvällen innan, eller vaddå?

Annons

Enligt brittisk polis filmades Tjepiga och Misjkin av övervakningskameror på en bensinstation på Wilton Road, inte långt från Christie Miller Road, där Sergej Skripal bor. Polisen tror att det var ögonblicket innan nervgasen smetades på dörrhandtaget på Skripals hus. Det var efter 13.00-tiden.

Trots att familjen fortfarande inte vet var Sergej och Julia befinner sig, tror inte Viktoria att de förgiftades med avsikt.

– Jag tror att Sergej och Julia blev matförgiftade. Det trodde jag först, och det står jag fast vid. Skaldjuren var dåliga. Sergej älskade pizza med skaldjur, upprepar Viktoria.

1/3

Familjefoto, med Ljudmila på dottern Julias skolavslutning 2001.

Foto: Arthur Bondar
2/3
Foto: Arthur Bondar
3/3
Foto: Arthur Bondar

Förgiftningsförsöket gav upphov till den mest omfattande utvisningen av ryska diplomater i väst. Storbritannien utvisade 23 ryska diplomater och en lång rad länder följde efter, även Sverige.

Men Viktoria betonar att hon varken delar Ryssland eller Storbritanniens bild av vad som hänt, eftersom hon anser att britterna inte har presenterat tillräckligt starka bevis.

– USA är ansvarigt eftersom de försöker stoppa oss med sanktioner. Min farbror har blivit en måltavla i ett världsomspännande spel. USA anklagar Ryssland för sin egen vinnings skull.
London anklagar Moskva för att ha beställt operationen mot dubbelagenten, och Moskva fortsätter att förneka. I augusti infördes sanktioner mot Ryssland enligt lagen om avskaffande av kemikalier och biologiska vapen från 1991.

Annons

Ryska underrättelsetjänsten uppges ha hackat databaser hos ett företag som behandlar brittiska visumansökningar i Moskva, enligt uppgifter från Bellingcat/The Insider. De har intervjuat en tidigare chef för ett företag som behandlar visumansökningar i Moskva.

Uppgifterna om hur Tjepiga och Misjkin fick sina visum släpptes tidigare i höstas i samband med att USA övervägde tuffare ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

1/2

Bröllopet med Ljudmila. Sergej Skripal var då 22 år gammal. Hans brorsdotter beskriver honom som en lugn familjeman. År 2012 förlorade Skripal sin fru Ljudmila till följd av cancer 2012.

Foto: Arthur Bondar
2/2
Foto: Arthur Bondar

Tillbaka till Skripal, efter 1991 då han sörjde Sovjetunionens sammanbrott. Han oroades också för hur landet skulle delas upp. Putin och Skripal stod på olika sidor om Kalla krigets upplösning. För många spioner, som Skripal, verkade det meningslöst att fortsätta bedriva ett kallt krig. Därför började vissa sälja underrättelseinformation till andra länder.

Hans dröm var att åka tillbaka till Ryssland och teckna familjens livshistoria. Det skulle inte handla om GRU utan om hur hans Ryssland förändrades. Från uppgång och fall

I samband med Sovjets fall ville Sergej Skripal inte tjänstgöra i GRU längre. Men övertalades, och stannade fram till 1999. Han fick ett erbjudande som han initialt ville tacka nej till, berättar Viktoria.

Annons

– Jag vet inte vad han blev lovad av GRU, men Skripal svek aldrig Ryssland trots att han var missnöjd.

Skripal anser att Vladimir Putin, tidigare KGB-agent i Östtyskland, plundrade Ryssland och möjliggjorde för enskilda oligarker att roffa åt sig. Putin valde den andra vägen och bestämde sig för att aldrig förlåta ”förrädarna”. Eliten som fick grepp om makten försökte bli rika på egen hand genom att sälja ut landets industrier.

1/3
Foto: Arthur Bondar
2/3
Foto: Arthur Bondar
3/3
Foto: Arthur Bondar

Sergej Skripal befinner sig på hemlig ort, och kanske inte kan återvända till Ryssland så länge Putin är president, men hur obekväm han har varit för makten förblir oklart. En sak är säker: han skulle aldrig ta ställning mot Ryssland eftersom hans familj bor kvar. Att utsätta familjen för risker vore osmart.

– Sergej tycker inte om Putin, men skulle aldrig säga det offentligt.

Hans mamma lever i ett rum i lägenheten som hon aldrig lämnar. Hon vet ingenting om förgiftningen.

För att varva ner från jobbet skrev Sergej Skripal i timmar varje tisdag, berättar Viktoria.

– Hans dröm var att åka tillbaka till Ryssland och teckna familjens livshistoria. Det skulle inte handla om GRU utan om hur hans Ryssland förändrades. Från uppgång och fall, säger Viktoria Skripal.

Annons

Efter att storyn om Salisbury exploderat har ryska medier beskrivit Sergej Skripal som en ständig förrädare. Putin har själv kallat Skripal för både ”fjant” och ”landsförrädare och familjen Skripal har blivit nedringd och jagad av medier. Viktoria Skripals bild av förgiftningsförsöket framstår som regeringstrogen och möjligen verklighetsfrånvänd.

Hon har ställt upp i ryska medier och berättat att hon saknar kontakt med sin farbror. Uttalandena är spretiga och många, hon säger sådant som bidrar till att på olika sätt dra fokus från Moskvas påstådda inblandning. I vissa sammanhang har hon uttryckt oro och sagt att Skripal kan vara död.
Efter förgiftningsförsöket fick Viktoria ett årskontrakt med ett produktionsbolag kopplat till Pervyj Kanal, "Första Kanalen", som når flest av befolkningen och är ett av landets största propagandamegafoner. Hon fick en månadslön på 115 000 rubel, vilket motsvarar 15 713 kronor, för att arbeta som revisor, men bekräftar att hon i stället gav dem intervjuer före alla andra ryska medier.

– Det var ett sätt att skydda oss från andra journalister, försvarar hon sig.

Foto: Arthur Bondar
Foto: Arthur Bondar
Foto: Arthur Bondar
Foto: Arthur Bondar

Familjefoto, med Ljudmila på dottern Julias skolavslutning 2001.

Foto: Arthur Bondar
Foto: Arthur Bondar
Foto: Arthur Bondar

Bröllopet med Ljudmila. Sergej Skripal var då 22 år gammal. Hans brorsdotter beskriver honom som en lugn familjeman. År 2012 förlorade Skripal sin fru Ljudmila till följd av cancer 2012.

Foto: Arthur Bondar
Foto: Arthur Bondar
Foto: Arthur Bondar
Foto: Arthur Bondar
Foto: Arthur Bondar