Annons

Janerik Larsson:Den stora klyftan mellan Filipstad och Rosenbad

Staty i brons och utförd av skulptören KG Bejemark av Nils Ferlin sittande på en parkbänk invid Skillerälven, Filipstad, uppförd 1975
Staty i brons och utförd av skulptören KG Bejemark av Nils Ferlin sittande på en parkbänk invid Skillerälven, Filipstad, uppförd 1975 Foto: Jurek Holzer
Under strecket
Publicerad

Den nationella politiska debatten är fortsatt - om än möjligen i något avtagande med tanke på Nyamko Sabuni som möjlig ledare för L - fokuserad på dansen kring SD.

Men frågan är om inte regional- och kommunalpolitiken framöver kommer att bli en viktigare del av den politiska debatten än hittills. Även med gemensam valdag finns här rikspolitiskt centrala perspektiv.

Anna Dahlberg ger i Expressen idag en god illustration av vad som nog kommer att prägla en del av diskussionen framöver.

Hur ska Filipstad överleva ekonomiskt och socialt är frågan hon ställer:

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, hade tre av fyra kommuner ett underskott i socialförvaltningsbudgeten redan år 2018, och kostnaderna för försörjningsstödet kommer att fortsätta öka framöver.

Statens flykt från ansvar är provocerande. Det är inte kommuner som Filipstad som har bestämt att Sverige ska vara västvärldens mest generösa mottagarland. Men det är de fattigaste kommunerna som har fått dra det tyngsta lasset.

En illustration från en större kommun:

Luleås budget för äldrevård är drygt 800 miljoner. Den nationella satsning på äldrevården som aviseras i budgeten motsvarar halva detta belopp.

Anna Dahlbergs siffror från Filipstad är verkligen ögonöppnande:

Filipstad har flest socialbidragstagare i hela landet i relation till befolkningen. Av stadens drygt 10 000 invånare är över 2 000 utomeuropeiskt födda. Hela 80 procent av de vuxna i den gruppen saknar jobb och ytterligare tio procent befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, enligt kommunchefen

Och det är inte bara försörjningsstödet som tynger kommunens ekonomi. Filipstad har också mycket höga placeringskostnader för barn som far illa. När kostnaderna summeras landar siffran på över 60 miljoner kronor. 

För en liten kommun som Filipstad motsvarar det tre kronor i kommunalskatt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons