Annons

Janerik Larsson:Den svåra konsten att vinna

Inte helt lättbesegrad 2020
Inte helt lättbesegrad 2020 Foto: Evan Vucci
Under strecket
Publicerad

Det finns de bland mina amerikanska vänner som före mellanårsvalet i november förra året sa till mig att om man inte vill se Donald Trump omvald i november 2020 vore om demokraterna inte fick majoriteten i representanthuset.

Varför?

Svaret var att risken då var stor att segervissa demokrater då skulle göra sådant som inte skulle stärka partiets kandidat i det kommande presidentvalet.

I dag är det alltmer som pekar på det korrekta i den analysen.

Först går demokraterna ut med ”Medicare for all”, en socialiserad sjukförsäkring som jag inte tror kan bli en vinnare. Jag har skrivit om det här.

Sedan kom ”Green New Deal” som är ett gigantiskt socialiseringsexperiment som jag skrev om här.

Idag berättar Mike Allen på Axios om hur representanthusets demokrater planerar en omfattande undersökning av Trumps kampanj 2016 och samröret med ryska intressen.

Man avser inte nöja sig med tidigare FBI-chefen Robert Muellers kommande rapport i ärendet utan avser gå mycket längre:

House Democrats plan a vast probe of President Trump and Russia — with a heavy focus on money laundering — that will include multiple committees and dramatic public hearings, and could last into 2020. House Dems don't plan to depend on Robert Mueller for the last word on interference in the 2016 election.

Annons
Annons

Jag har åtskilliga gånger de senaste åren skrivit om Trumpkampanjen 2016 och de ryska insatser som bl a i sociala medier gjordes för att få Trump vald. Här.

Att det gjordes sådana insatser är helt klart. I vad mån Donald Trump själv kan göras juridiskt ansvarig för någon typ av uppmuntran av dessa ryska insatser är oklart men kan inte uteslutas. Nu avser demokraterna gå vidare med att analysera Trumpföretagets penningtvätt med hjälp av ryska oligarker etc.

Jag hyser inget tvivel om at Trump är en allt annat hederlig person. Nu senast har jag läst David Cay Johnstons bok ”The Making of Donald Trump” som vet berätta massor om främst hans föga anständiga affärer i kasinobranschen.

Men det är lätt att glömma bort att om man tittar på det som avgjorde presidentvalet 2016 så är det mycket svårt att se hur någon rysk inblandning spelade någon roll för utfallet. Det amerikanska systemet med elektorer gör att några delstater med små marginaler avgjorde. Några ryska insatser här kan man knappast anta haft betydelse.

Den aktör i de delstaterna som bidrog till att Trump valdes var Jill Stein, de grönas kandidat.

Och hon var knappast en rysk agent.

Det jag då undrar över är om väljarna - och slutligen elektorerna - 2020 kommer att imponeras av demokraternas insatser. Trump har hela tiden tjatat om sin oskuld. Nu senast för en stund sedan.

Donald J. Trump‏ @realDonaldTrump 56 minutes ago

The Senate Intelligence Committee: THERE IS NO EVIDENCE OF COLLUSION BETWEEN THE TRUMP CAMPAIGN AND RUSSIA!

Men bryr sig väljarna verkligen om detta eller blir demokraternas insatser här vid sidan om Medicare for all och Green New Deal skäl att inte rösta på demokraterna?

Det finns givetvis inget svar på frågan idag, men jag tror den kan vara bra att ha i bakhuvudet.

Se dan ska man också komma ihåg att det mest obehagliga med Trumps politik - den isolationistiska och protektionistiska handelspolitiken - mycket väl kan komma att bestå under en demokratisk president och även med demokratmajoritet i hela kongressen....

Något riktigt ljust USA-perspektiv framöver är svårt att se.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons