Annons

Den våldtagna kvinnans hämnd lär oss om historien

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och medarbetare i Svenska Dagbladet.
Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och medarbetare i Svenska Dagbladet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ett 1920-talsmord i metoo-anda och ett svenskt kungamord på väg till julottan är två av brotten som Dick Harrison berättar om i den nya SvD-podden ”Harrisons historiska brott”. Brotten blir dyrkar in till historien och berättar om glömda mänskliga erfarenheter, säger historieprofessorn.

Under strecket
Publicerad

Året var 1927, Åbo. En ung finlandssvensk studentska behövde jobba övertid på sitt extrajobb i en butik, när mannen som hon arbetade för stängde dörren, låste och våldtog henne. Hon hade ingen chans att bevisa något och blev tvungen att säga upp sig ögonblickligen.

− Det blev än värre. Han började ”slut-shamea” henne och berätta för alla om vilket lättfärdigt stycke hon var, och gick till och med till hennes pojkvän och sa att den tösen har jag minsann haft. Han gjorde hennes liv till en mardröm, berättar historikern och författaren Dick Harrison.

Hon hade ingen chans annat än att gripa till våld.

Men våldtäktsmannen fick ångra det han gjort, den unga kvinnan hämnades. Händelsen toppade nyheterna i Finland och Sverige, men är i dag i princip bortglömd, enligt Dick Harrison.

− Poängen med den här historien är att den visar på kvinnans utsatthet. Hon hade ingen chans annat än att gripa till våld. Det är exempel på en typ av brott som inte finns med i några uppräkningar av historiska brott. Kvinnor som dödar sina våldtäktsmän dyker inte upp för de finns inte i vår föreställningsvärld.

Annons
Annons

Vad som förenar de fem morden är att de säger något om samhället i den tid då de ägde rum.

Berättelsen om detta finlandssvenska mord är ett av fem fall som Dick Harrison ägnar sig åt i podden Harrisons historiska brott, som görs i samarbete med Svenska Dagbladet. De två första avsnitten släpptes på julafton och på nyårsafton kommer ett till avsnitt. De går under rubriken ”Röd snö”, då alla utspelar sig vintertid. Vad som annars förenar de fem morden är att de säger något om samhället i den tid då de ägde rum. Det, snarare än brottens karaktär, är hela poängen med podden, säger Dick Harrison.

− Det handlar om att plocka fram mänskliga erfarenheter ur det förflutna. Brotten är inte utvalda för sin sensationsmättnads skull, utan för att de säger något om samhället, om sociala relationer, om kön, om krig. Om det som har präglat folk förut men som vi har glömt i dag.

Varför är vi så intresserade av brott, gamla som nya?

− Det är verkligen inget nytt. Jag skulle kunna ge exempel på mordkrönikor från antiken. Människor har alltid varit intresserade av brott för att de kittlar nerverna lite. Att höra om dem som gör det vi själva aldrig skulle våga göra. Det blir som att ta del av något förbjudet utan att själv behöva ta ansvar för det.

Annons
Annons

− Jag är likadan. Jag skrev en deckare en gång i tiden, och tittar gärna på Poirot på tv.

Kan du berätta om något mer av fallen?

− Ta till exempel mordet på kung Sverker som ingen har hört talas om. 1156 blev kung Sverker av Sverige ihjälslagen på väg till julottan. Det är en shakespearesk historia med en lönnmördare som vill bli kung och röjer undan sin rival, lite Rickard III.

− Den berättelsen blir inkörsporten till att förstå hur Sverige fungerade innan det ens fanns. Via detta mord kan vi komma åt ett maffialiknande samhälle som nästan ingen av oss vet om att vi har haft. Morden blir dyrkar in till historien.

Vad tycker du själv om poddformatet?

− Jag tycker det fungerar mycket bra. Förutsättningen är att det inte är alltför långt och att det inte bara är jag som mal på utan att det kommer in andra röster och musikeffekter. Jag har svårt att se något format som skulle fungera bättre. Och podden är dessutom så lätt att göra. Den är ett kongenialt medium för den här typen av historier.

Har du själv några favoritpoddar?

− Nej, det hinner jag inte, jag jobbar jämt!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons