Annons

Sveriges ekonomi krymper – för första gången på fem år

Svensk BNP minskar med 0,2 procent i det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal. Det är första gången sedan andra kvartalet 2013 som BNP sjunker jämfört med kvartalet innan, enligt Direkt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

SME Direkts prognosenkät hade på förhand spått en BNP-förändring i intervallet minus 0,3 och plus 0,4 procent. Det var främst hushållskonsumtionen som förklarade nedgången, enligt SCB.

Jämfört med tredje kvartalet i fjol ökade BNP med 1,6 procent.

Enligt den ekonomiska datan hittills har utvecklingen försämrats sedan första halvåret – såväl hushållens konsumtion som produktionen i näringslivet har utvecklats skralt mellan juli–september. Däremot har Konjunkturinstitutets barometerindikator antytt att läget i den svenska ekonomin varit ”betydligt starkare än normalt” under tredje kvartalet, skriver Direkt.

– Det var i linje med vad vi trodde, men det är betydligt svagare än vad till exempel Riksbanken har räknat med. Den stora bilden är att vi har en inhemsk efterfrågan som har försvagats på grund av svackan på bostadsmarknaden, samtidigt som exportefterfrågan från omvärlden är dämpad, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till TT.

Annons
Annons

– Vi har en avmattning i tillväxten och det har vi sett tecken på ett tag. Det här är någon slags bekräftelse på det.

Torbjörn Isaksson poängterar att det är en del tillfälligheter i siffran och att det finns frågetecken kring inhemsk efterfrågan.

– Det handlar om bostadsbyggande, privat konsumtion och annat, säger han.

Hushållens konsumtion minskade med 1,0 procent jämfört med föregående kvartal. Den offentliga konsumtionen var oförändrad. Exporten ökade med 0,3 procent och importen sjönk med 0,6 procent.

Under andra kvartalet så växte BNP med 0,5 procent jämfört med kvartalet före och ökade med 2,7 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

I teknisk mening krävs två kvartal i rad med minskad BNP för att det ska kallas recession.

Riksbanken har signalerat att en räntehöjning kan komma i december eller februari. Nordea tror att den kommer i december och Torbjörn Isaksson tror inte att den svaga BNP-siffran påverkar Riksbanken nämnvärt.

– Inflationen är fortfarande kring målet och det gör väl att de höjer trots allt, säger han.

Enligt Isaksson kan kvartalssiffran tolkas som en vändning för ekonomin samtidigt som man på Nordea tror att tillväxten kommer att se bättre ut i fjärde kvartalet.

– Än så länge är arbetsmarknaden stark och det är viktigt att komma ihåg. Framåtblickande indikatorer har mjuknat en del men pekar fortfarande på en hygglig utveckling.

Lina Fransson, räntestrateg på SEB, påpekar att en eventuell räntehöjning i december inte främst avgörs av BNP-siffrorna:

Annons
Annons

– Generellt sett var siffrorna i linje med våra förväntningar. Det är så klart en negativ siffra för Riksbanken som hade en högre prognos, samtidigt har man spelat ned tillväxtsiffrorna tidigare. Vår bedömning är att det är andra siffror som kommer att ha större betydelse, framförallt inflationen som vi får den 12 december samt lite hur man ser på utvecklingen globalt sett, säger hon.

Riksbanken har tidigare varit tydlig med att styrräntan kommer att höjas, antingen i december eller i februari.

– Vi ligger kvar med en höjning i december men har sagt att i takt med att data kommit in svagare och det varit stökigt på marknaden så är det lite mer osäkert än tidigare, säger Lina Fransson.

Magdalena Andersson (S) avböjer att kommentera tillväxtsiffran mot bakgrund av att hennes mandat i övergångsregeringen är begränsat.

Här släpper SCB sin statistikscb.seHushållens konsumtion sjönk 1,0 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartaldirekt.omniekonomi.se

Läs också

LO: Toppen är passerad – nu dämpas tillväxttakten (27 november)direkt.omniekonomi.seFinansinspektionen: Svensk ekonomi stark – men tecken på avmattning (27 november)direkt.omniekonomi.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons