Annons
Kommentar

Torbjörn Isacson:Skilda synen på ärvd makt talande för finansmännen

Fredrik Lundberg och Christer Gardell.
Fredrik Lundberg och Christer Gardell. Foto: Simon Rehnström och Magnus Hjalmarson Neideman

Den ena skolar in döttrarna medvetet, den andra vägrar blanda in familjen. Två val, symptomatiska för två inflytelserika affärsmän, och för svenskt näringsliv.

Under strecket
Publicerad

Börskungen Fredrik Lundberg säger i en färsk intervju med SvD Näringsliv att man kan se hans holdingbolag Lundbergs som ”ett börsnoterat familjeföretag.”

Även om det inte är ristat i sten vilka roller hans två döttrar ska ha framöver så har de i flera år systematiskt skolats in i verksamheten, som numera är en av de absolut tyngsta på Stockholmsbörsen.

Aktieaktivisten Christer Gardell säger å sin sida i en annan SvD-intervju att det är otänkbart att hans tre döttrar ska ärva ägandet i Cevian eller börja arbeta på firman.

”Man ska inte blanda ihop familjen med Cevian. Här finns ingen nepotism, ingen förtur och ingen så kallad legacy (arv eller arvegods, reds anm).”

Verksamheten ska istället drivas vidare av de bästa medarbetarna anser Gardell.

Fredrik Lundberg och Christer Gardell tillhör båda veteranerna bland Stockholmsbörsens tungviktare. Lundberg blev vd för det då fortfarande onoterade familjeföretaget med samma namn 1981. Gardell började i mitten på 1990-talet röja runt som vd för det dåvarande maktbolaget Custos.

Annons
Annons

Men inte bara synen på familjen och ägarskapet skiljer sig åt.

Christer Gardell har gjort sig känd som en frispråkig slugger. Fredrik Lundberg håller en ytterst låg profil och oftast agerar så pass långsamt att rörelserna knappt kan uppfattas av omgivningen.

Gardell har gjort en klassisk så kallad klassresa, medan Fredrik Lundberg själv ärvde sitt ägande. Gemensamt är dock att båda fått ökat inflytande och dramatiskt växande förmögenheter genom åren.

Deras vägar har också nyligen mötts i AB Volvo, där Fredrik Lundberg indirekt numera är storägare, medan Christer Gardell drog på sig en del kritik när han sålde sitt mångåriga innehav till kinesiska Geely.

Den typen av finansmän som Gardell är drabbas lätt av missnöje från ägare av Lundbergs slag. Å andra sidan drar sig snabbfotade finansmän inte alltid för att ge slängar åt förment långsamma storägare.

För en fungerande aktiemarknad är det sannolikt dock nyttigt att båda de här varianterna av aktivt ägande kan leva och frodas vid sidan av varandra.

Och även om de emellanåt kan uppfattas som varandras motpoler så är frågan om det inte är den tredje av de förhärskande ägarmodellerna som står längst ifrån dem båda; tjänstemannaföretagen.

Noterade tjänstemannabolag drivs emellanåt på ungefär samma sätt som en del statliga giganter.

Christer Gardell tar i SvD-intervjun själv upp en törn som uppenbarligen tryckt honom länge, hur han redan för 25 år sedan ville bryta upp skogs- och hygienkoncernen SCA. Uppbrottet skedde först efter att Industrivärdensfären fått ny huvudägare: Fredrik Lundberg.

Nepotism eller börsnoterade familjeföretag? De båda finansmännen har i alla fall tydliga strategier för barnens ägande.

Långt tystare är det för Sveriges allra mäktigaste familj: Wallenberg.

Båda kusinerna Marcus och Jacob har passerat 60-års gränsen. Men det är höljt i dunkel för omgivningen hur nästa generation ska föra sfären vidare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons