SvD Perfect Guide
Annons

Designinspiration: 5 snygga tv-serier

När museer och gallerier är stängda står plötsligt våra favoritserier för den dagliga dosen design – här är fem inspirerande stilar.

Text: SvD Perfect Guide - 23 april 2020
Foto: Alamy

1 / 5

Hemmafru på Upper West Side: The Marvelous Mrs Maisel

Foto: Alamy

Den feministiska husmorstrenden har även fått fäste i designvärlden. I The Marvelous Mrs Maisel är Miriam “Midge” Maisel hemmafru på Manhattan när hon upptäcker att hon har en talang för ståuppkomik. Gott så. Det är den så kallade pre-war-lägenheten på Upper West Side – den typen av klassisk New York-bostad som byggdes mellan år 1900 och 1939 – som fångar vårt intresse. Koffertar av Dorothy Draper, asiatiska vikväggar, 50-talskök i äppelrött och crèmevitt – som gjort för att skära upp söndagssteken med förkläde och överdimensionerad köttkniv.

Amazon Prime

Annons
Annons
Foto: TT

2 / 5

Sval minimalism på Kaliforniens kust: Big Little Lies

Foto: TT

Modernistiska villor som balanserar på Monterreys dramatiska klippavsatser, strandhus där sanddyner sträcker sig upp till farstun, träkojor med hyvlade snedtak och murade väggar. Big Little Lies bjuder på en kavalkad av formgivning.

I Nicole Kidmans karaktär Celestes hem får vi ett hus designat i sten och glas, ljuskronor från Jonathan Adler och stolar från Environment furniture. Finaste detaljen? Terrassen där barrträd skjuter upp ur ravinen och Stilla havets vågor kastar skum över trädäck. Laura Derns rollkaraktär Renata huserar i ett uppdaterat mid century modern-hus och Reese Witherspoons karaktär Madeline bor i ett gulligt strandhus som hämtat från en kokbok av Martha Stewart. Big little lies tycks ha ett hem för varje inredningspersonlighet.

HBO Nordic

Annons
Annons
Foto: TT

3 / 5

Modernt 60-tal: Mad Men

Foto: TT

Finns det någon mer stilbildande serie än Mad Men? Tv-dramat fick en hel generation att klippa skarpa herrfrisyrer, klä sig i skräddade kostymer och figurnära ulldräkter. För den uppmärksamme fanns även designinspiration att finna för hemmet. Mad men utspelar sig i 1960-talets New York och när den tar sin början bor huvudkaraktären Don Draper i ett kolonialinspirerat trähus i Westchester, norra New York. Vitmålad fjällpanel, gröna fönsterluckor, hissad amerikansk flagga. När flytten går till ungkarlslägenheten på Manhattan bjuds tittarna på en modernistisk 1960-talsdesign: nedsänkt vardagsrumsgolv med vit heltäckningsmatta, låga designmöbler, valnötsskåp med inbyggd tv och en färgskala som rör sig i brunt, beige och gult. För den som vill gräva djupare: Emmy-vinnaren och scenografen Claudette Didul berättar att hon hittade inspiration i två 1960-talsböcker av Betty Pepis samt designbibeln Decoration U.S.A. från 1965.

Netflix

Annons
Annons
Foto: TT NYHETSBYRÅN

4 / 5

Extra allt i Miami Beach: The Assassination of Gianni Versace

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Leopardmönster, gotiska kandelabrar, barocka fåtöljer och sängöverkast broderade i guldtråd. Här får vi raka motsatsen till Big Little Lies svala kustestetik. I The Assassination of Gianni Versace – den verklighetsbaserade tv-serien om italienska modedesignern Gianni Versace som sköts ihjäl utanför sitt hem i Miami Beach – är lika mycket ett drabbande drama som en fängslande stil-studie. Trots Penelope Cruz och Ricky Martin i rollerna: blicken kan inte låta bli att vandra över interiören. Casa Casuarina på Ocean Drive – också känt som Versace Mansion – färdigställdes 1930 i klassisk medelhavsdesign. Swimmingpool i mönstrad mosaik, sovrumsväggar täckta med snäckskal, ljuskronor i 24 karats guld och fontäner formade som gapande lejonkäftar. I dag är villan konverterat till boutiquehotell och för 6 000 kronor natten kan du vakna mellan Gianni Versaces rokoko-lakan.

Netflix

Annons
Annons
Foto: TT

5 / 5

Tillbaka till 80-talet: The Americans

Foto: TT

The Americans väckte inte bara drömmen om livet som underrättelsespion i kalla krigets USA – serien fick oss också att leka med tanken på att skaffa ett brunt 1980-talskök. När ryska agentmakarna – spelade av Matthew Rhys och Keri Russell – poserade som ett gift amerikanskt par i Washington var köksdesignen central: beiga plaststolar i fejkrotting, crèmefärgad gasspis, furubord och orangemönstrade tapeter. Här arbetade scenografen Diane Lederman med varma 70- och 80-talstoner, handlade rekvisita på loppmarknader, second hand-butiker, Etsy och Ebay. Finaste fyndet? Tvättmaskinen i mjuka guldtoner.
Amazon Prime

Annons