Annons

Göran Eriksson:Alliansen förlorade fribiljetterna till Rosenbad

I SvD/Sifos sista väljarbarometer före sommaren är förändringarna små. Alliansen är nu klart större än de rödgröna partierna, men de borgerliga har inte kvar fribiljetterna till Rosenbad.

Under strecket
Publicerad

Moderaternas Anna Kinberg Batra innan sitt sommartal på Mosebacketerrassen i Stockholm på nationaldagen.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

Moderaternas Anna Kinberg Batra innan sitt sommartal på Mosebacketerrassen i Stockholm på nationaldagen.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1
Moderaternas Anna Kinberg Batra innan sitt sommartal på Mosebacketerrassen i Stockholm på nationaldagen.
Moderaternas Anna Kinberg Batra innan sitt sommartal på Mosebacketerrassen i Stockholm på nationaldagen. Foto: Maja Suslin/TT

I oktober chockade de vanligtvis välkammade Kristdemokraterna det svenska politiska etablissemanget. Partiets riksting i Västerås beslutade att partiet skulle hoppa av decemberöverenskommelsen, DÖ.

Det uppfattades av vissa som ännu mer chockerande att KD-rebellerna firade beslutet med champagne.

De övriga borgerliga partierna följde i alla fall snabbt efter, och DÖ gick ur tiden. Få eller inga toppolitiker talar i dag – i alla fall inte högt – om att de egentligen saknar den.

Överenskommelsen hade kommit till för att undvika ett nyval, och för att blockera Sverigedemokraterna från inflytande.

DÖ-upproret löste alltså inga kortsiktiga opinionsproblem.

Den skulle garantera minoritetsregeringar att få igenom sin ekonomiska politik fram till valet 2022, och den skulle ge de borgerliga fritt inträde i Rosenbad, i händelse av att Aliliansen skulle bli större än de rödgröna i valet 2018. I så fall lovade de nuvarande regeringspartierna S och MP lägga ned sina röster, och släppa fram en Alliansregering.

Annons
Annons

Socialdemokraterna har gjort klart att det löftet inte gäller längre, sedan de borgerliga sagt upp kontraktet.

Ett drygt halvår efter kalabaliken i Västerås kan det vara dags att studera opinionsförändringarna. Man kan inledningsvis konstatera att de inte är särskilt dramatiska.

Bara KD skulle väl ha kunnat hoppas på en direkt opinionseffekt av DÖ-upproret, men den har uteblivit. Kristdemokraterna får bara 3,2 procent i dagens väljarbarometer, men skillnaden gentemot oktober ligger inom felmarginalen.

Förhoppningarna om en majoritetsregering ser i dag ut som en avlägsen dröm, för båda blocken.

DÖ-upproret löste alltså inga kortsiktiga opinionsproblem, och Sifo ger i dag inga som helst argument för Kristdemokraterna att korka upp ännu en Bollinger.

Flera partier än KD ligger nära sina siffror i oktobermätningen. Till de större förändringarna under de senaste åtta månaderna hör att Miljöpartiet – i samband med sina invärtes problem – har tappat drygt två och en halv procentenheter.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna är starkare i dag än de var i oktobermätningen, även om förändringen är statistiskt säker bara för Moderaterna.

Regeringspartierna S och MP ligger ungefär sju procentenheter under valresultatet. På blocknivå har det borgerliga försprånget mer än fördubblats sedan DÖ fick hembud i oktober. Då ledde de borgerliga med drygt två procentenheter, i dag är ledningen 4,8.

Men förhoppningarna om en majoritetsregering ser i dag ut som en avlägsen dröm, för båda blocken.

Och man kan förstås diskutera hur mycket dagens borgerliga försprång är värt. Två år före förra valet hade oppositionen (S,V,MP) ett mycket större övertag. Alliansen borde alltså prestera bättre, för att kunna känna sig lugna.

Det enda som är riktigt säkert är att om dagens väljarbarometer blir valresultat 2018, så uppstår det ett osäkert läge i regeringsfrågan. Alliansen är störst, men kan inte peka på DÖ och kräva att få bilda regering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons