Annons

Karl Sigfrid:Det är dags att genomföra brexit

Jeremy Corbyn vill stoppa det framförhandlade avtalet.
Jeremy Corbyn vill stoppa det framförhandlade avtalet. Foto: Kirsty Wigglesworth / TT

Labours ledare Jeremy Corbyn vill att folket ska rösta på nytt innan ett utträdesavtal godkänns. Det väcker frågan om varför han inte kan respektera det beslut som väljarna fattade i folkomröstningen 2016.

Under strecket
Publicerad

Det skulle aldrig gå. Boris Johnson var dumdristig som ens ville göra ett försök att omförhandla Storbritanniens utträdesavtal med EU. Så lät det när han tillträdde som premiärminister. Nu har han levererat ett nytt avtal som det brittiska parlamentet har att ta ställning till. I skrivande stund är det ingen som vet hur lördagens omröstning i det brittiska parlamentet kommer att utfalla, men redan genom att lyckas förhandla fram en ny version av avtalet har Johnson gett skeptikerna fel.

Nordirland får enligt avtalet ett slags dubbelt medborgarskap, och fungerar som inkörsport både in i EU och in i Storbritannien. Vart fjärde år ska Nordirland enligt avtalet besluta huruvida de vill behålla sin särskilda status.

Även om all uppmärksamhet hamnar på Nordirland är det viktigt att inte glömma andra parter, i och utanför Storbritannien, som berörs av utträdet. Vi har till exempel många svenskar som bor och arbetar i landet. För dem är det viktigt att få på plats ett avtal som ger stabila spelregler.

Det nordirländska Demokratiska unionistpartiet (DUP) meddelade snabbt att de tänker rösta mot förslaget, och det gjorde även Labours Jeremy Corbyn. För Corbyn är varje framgång för Johnson ett negativt besked. Labourledaren hävdade därför reflexmässigt att det nya förslaget till avtal är ännu värre än det som tidigare förhandlades fram av Theresa May och som sedan sänktes i det brittiska parlamentet.

Enligt Corbyn skulle ett EU-utträde på de här villkoren äventyra skyddet mot farliga livsmedel, sänka miljökraven, urholka arbetstagares rättigheter, och dessutom skulle det bli möjligt för amerikanska storföretag att köpa den brittiska statliga sjukvårdsorganisationen NHS.

Det är inte bara det aktuella avtalet som Corbyn vägrar stödja. Varje avtal som Johnson förhandlar fram bör enligt Corbyn underställas en andra folkomröstning. Ur ett demokratiskt perspektiv är det förstås en tveksam hållning som väcker frågan om det politiska etablissemangets respekt för folkets beslut.

Britterna har röstat om EU-utträde en gång, och en ny omröstning skulle bli ett kvitto på att politikerna inte godtar ett folkomröstningsresultat som går emot deras egen uppfattning. För ingen tror väl att ett ja till fortsatt medlemskap i folkomröstningen 2016 hade lett till diskussioner om att rösta igen?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons