Annons

Göran Eriksson:Ny Sifomätning raderar 2017 ur den politiska historien

Valårets första Sifomätning är en tidsresa tillbaka till hösten 2016. Till tiden före Moderatkraschen, före Centerhajpen och till en tid när Socialdemokraterna inte var mycket större än Moderaterna.

Under strecket
Publicerad

Alliansens partiledare Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C).

Foto: Hossein Salmanzadeh/TTBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Alliansens partiledare Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C).

Foto: Hossein Salmanzadeh/TTBild 1 av 1
Alliansens partiledare Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C).
Alliansens partiledare Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C). Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Den 19 januari borde bli en ny svensk högtidsdag, ägnad åt dramatiska politiska utspel.

I år valde regeringen den 19 januari för att presentera sin uppgörelse med Vänsterpartiet, som ska stoppa ”vinstjakten i välfärden”. Förslaget har inte en chans att gå igenom riksdagen – men propositionen är ett löfte som Vänsterpartiet har krävt för att backa upp regeringens budget.

Den 19 januari för precis ett år sedan kallade Moderatledaren Anna Kinberg till presskonferens, för att berätta om M:s nya linje i regeringsfrågan.

Och med 8,8 procent finns ju nästan inget alls kvar av den där Annie Lööf-magin, som så starkt präglade våren 2017.

M hade ändrat sig och ville nu fälla regeringen Löfven så snart som möjligt, också med stöd av Sverigedemokraterna. Anna Kinberg Batra hävde samtidigt ”kontaktförbudet” med SD.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Därefter blev våren 2017 mycket dramatisk. Moderaterna föll fritt i opinionen och förlorade positionen som andra största parti, som man hade haft sedan 1980-talet, till Sverigedemokraterna.

Samtidigt åt Annie Lööf glupska tuggor av Moderaterna från andra hållet, och i april var Centerpartiet bara knappt fyra procentenheter mindre än Moderaterna. Den borgerliga politiska strukturen vacklade.

Men när SvD – den 19 januari – publicerade valårets första väljarbarometer från Sifo är det som om 2017 aldrig hade inträffat. Moderaterna är med 24,4 procent tillbaka på sin nivå från hösten 2016 – och därmed en bit över valresultatet 2014.

Precis samma resa bakåt har Centerpartiet gjort. Ett stöd på 8,8 procent i den nya mätningen är visserligen ingen dålig siffra historiskt sett för Centern, men senast partiet låg under nio procent var hösten 2016.

Och med 8,8 procent finns ju nästan inget alls kvar av den där Annie Lööf-magin, som så starkt präglade våren 2017. Som ibland som såg ut att kunna göra Lööf till Alliansledare.

Socialdemokraterna och Stefan Löfven är i den här mätningen i höjd med sin nivå – ja, ni gissar förstås rätt – hösten 2016.

Förklaringen är förstås att den nye M-ledaren Ulf Kristersson har tagit tillbaka många M-väljare som flydde över gränsen till Centerpartiet våren 2017. Det är helt enkelt fortsatta folkvandringar inom Alliansen, som nu går att känna igen: den består av Moderaterna omgivna av mindre satelliter.

Men även utanför Alliansen ser tiden ut att ha vänt. I den här mätningen är Alliansen (om vi bortser från att Kristdemokraterna som vanligt hamnar under spärren) något större än de rödgröna, precis som man var fram till hösten 2016 – men bara undantagsvis förra året.

Socialdemokraternas svaga siffra i den här mätningen kan vara en tillfällig dipp, förändringen från decembermätningen är inte statiskt säker. Men skillnaden mellan S och M är nu 3,4 procent, och har inte varit så liten sedan oktober 2016.

Och med 27,8 procent ligger Socialdemokraterna klart under sitt Sifosnitt för 2017. Socialdemokraterna och Stefan Löfven är i den här mätningen i höjd med sin nivå – ja, ni gissar förstås rätt – hösten 2016.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons