Anna Maria Corazza Bildt
Anna Maria Corazza Bildt Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Att partiet slängt ut mig är en stor förlust för Sverige”

Hon blev petad från Moderaternas lista inför vårens EU-val. Och har sedan dess gjort vad hon kunnat för att slå tillbaka. SvD möter en stridslysten Anna Maria Corazza Bildt som tycker det blivit alltför gnälligt inom Moderaterna i Europafrågan.

Uppdaterad
Publicerad

Hon ber om ursäkt för sin sena ankomst. Och då talar vi om några ynka minuter. Tar av sig kappan i farten, rättar till sjalen. Sätter sig rak i ryggen. Leendet är snabbt på plats. Hon är redo. Men...

– Vänta ett tag. Tänker ni fotografera också?

Hon hinner inte vänta på svaret innan handen dyker ned i väskan och river runt. En ström av ord om barns rättigheter och allmänna skyldigheter omsluts snart av ett moln av hårsprej.

Och så ”oförrätten”. Att hon petades från Moderaternas slutliga kandidatlista till vårens EU-val. Och i och med att hon dessutom nekades plats 33 på listan och chansen att bli invald på personkryss, så är det ”game over” för Anna Maria Corazza Bildt i Europaparlamentet. En situation som hon menar skapats av ”makt och mygel” och ”Moskvafasoner” inom det egna partiet.

– Det som har hänt, att de slängt ut mig, det är förstås en förlust för mig men också en stor förlust för Sverige och för Moderaterna. Jag har kunskap, erfarenhet och nätverk. När jag lämnar är det inte säkert att en svensk moderat får ta över exempelvis uppdraget om barns rättigheter.

Anna Maria Corazza Bildt
Anna Maria Corazza Bildt Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Partiet har inte koll på vad som händer i Europaparlamentet.

Anna Maria Corazza Bildt är en udda fågel. Allt ligger förvisso i betraktarens ögon, men det är ovanligt med en politiker som varken skräder orden eller drar sig för att framhäva sig själv (ofta i tredje person). Som orädd ger sig in i partidansen och som gärna för – oavsett vilka turer som partiledningen på förhand bestämt. Hon trampar på många tår. Men inte säkert fel.

Annons

Samtidigt är det skillnad på snoa och flamenco. Svenskt lagom och sydeuropeisk hetta. Det kan helt enkelt bli svettigt värre.

– I Bryssel är de chockade och de säger att: ”Vaddå, ska Anna Maria bort? Hon är ju Moderaternas stjärna”. Men partiet har inte koll på vad som händer i Europaparlamentet.

Hon väcker helt enkelt starka känslor. Och hennes följarskara är både månghövdad och högljudd. Stödföreningen ”Kryssa Anna Maria” lyckades senast samla nästan 86 000 personkryss – en bedrift ingen annan svensk moderat Europaparlamentariker varit i närheten av.

Väl i Bryssel har hon bland annat varit ordförande i utskottet för inre marknaden, lett arbetet i parlamentsgruppen för barns rättigheter och engagerat sig i frågor om jämställdhet, medborgerliga fri- och rättigheter och brexit. Och just efter att petningen offentliggjorts kom ett pressmeddelande om att Anna Maria Corazza Bildt även utsetts till Europaparlamentets samordnare för barns rättigheter.

– Jag ska göra mitt absolut bästa under det halvår jag har kvar som parlamentariker. Det har jag alltid gjort och jag har fått utstå dödshot på grund av mitt engagemang mot Ungerns Viktor Orban, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Annons

Hoten menar hon är en följd av hennes kamp för det fria ordet mot extremhögern – bland annat har hon avslöjat en skandal gällande Marine Le Pen och röstfusk – och att hon kämpar mot en växande skara av populister.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ordet förnyelse är i det här sammanhanget en förolämpning mot det svenska folket.

Vad som är den direkta orsaken till att partiet ville göra sig av med henne har det spekulerats vilt om. Källor med insyn har uppgett att hennes egen uppfattning om vad hon åstadkommit inte stämmer överens med den moderata partitoppens. Att hennes väljare är av den gamla trogna stammen och därför inte förväntas gå till andra partier – oavsett Anna Maria Corazza Bildts vara eller icke vara.

Nomineringskommitténs ordförande, Erik Langby, har förklarat att partiet behöver en nystart inför EU-valet i maj. Och att det därför är dags för förnyelse.

Annons

Om Moderaterna vill förnya, kan du förstå det?

– Ursäkta, ordet förnyelse är i det här sammanhanget en förolämpning mot det svenska folket. Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark har varit där i 15 år och tillhör det gamla gänget. Det gör inte jag. ”Hon är arrogant, men hon är en förnyare”, skriv det, säger Anna Maria Corazza Bildt och drar handen genom det redan vilda håret.

Kandidaterna som står högt upp på listan – den före detta partisekreteraren Tomas Tobé och den tidigare gruppledaren för Moderaterna i riksdagen Jessica Polfjärd, vill inte Anna Maria Corazza Bildt kommentera. Heller inte maken Carl Bildts tweet: ”Det är rätt udda att lyfta bort någon från en lista för att den riskerar att bli vald – vanligtvis brukar det vara tvärtom.”

– Vet du, de har gått bakom min rygg. Ingen har talat med mig. Jag är för populär. Men nu är det kört för mig och därför har jag begärt en oberoende utredning om nomineringsprocessen så att ingen annan ska behöva uppleva samma sak i framtiden, säger hon.

Och Ulf Kristersson, har han spelat någon roll i detta?

Annons

– Jag är lojal med Moderaterna och partitoppen verkar inte ha varit engagerad i den här Langby-grejen. Nu måste partiet bygga en kultur med transparens och respekt för varandra, dessutom skapa tillhörighet till Europa. Det är dags att ta partiet från gnäll till glöd. Moderaterna behöver en reform: ”Give back the party to its medlem”.

M:s toppkandidater inför EU-valet presenterades under hösten: Tobias Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari.
M:s toppkandidater inför EU-valet presenterades under hösten: Tobias Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari. Foto: Janerik Henriksson/TT

Också när hon talar om att Moderater med stort M inte känner igen sig i partiet i dag, eller att partiet inte brytt sig om Europapolitik gör hon det i rekordfart och på flera språk samtidigt. Möjligen för att Anna Maria Corazza Bildt talar fem eller sex språk och har bott i ett flertal länder. Hon är född i Rom, har studerat i USA, arbetat bland annat i Paris och i Sarajevo (där hon träffade Carl Bildt) och har sedan 2009 pendlat mellan Stockholm och Bryssel. En världsmedborgare.

Annons

Hon skrattar. Säger att hon är en europé som alltid arbetat med att bygga broar mellan ”Northern light och Mediterranean sun”.

Och hur är känslan i magen nu, efter en lång kamp i offentlighetens ljus och där det inte är självklart att hon kommer att ses som en vinnare?

– Jag vill vara Europaparlamentariker och har offrat så mycket och jobbat så hårt. Men jag är inget offer, det har du förstått? Men är ändå ledsen, djupt sårad, besviken, chockad och upprörd.

Är det inget som kommer att stoppa dig, eller?

– Nej, för det krävs mycket mer än tre gamla gubbar. Min kraft är kvar, trots att jag inte får fortsätta som parlamentariker.

Är du intresserad av ett engagera dig i svensk politik?

– Nej, men nu kommer folk och frågar mig vad de kan göra för mig. Att de inte visste vad som pågick. Men jag är inte en person som ska vara kommunstyrelseordförande någonstans, utan jag vill tillsammans med andra ge Sverige en röst i världen. Och det finns ett jobb jag hade velat ha och där jag hade kunnat göra just det – EU-kommissionär. Men Sverige har inte ens en regering så...

Annons

Jag har alltid varit en främmande fågel och det finns bara plats för en Bildt och han är Gud.

Besvikelsen rycker i mungiporna och får gesterna att bli större. Vi byter samtalsämne och landar i att tala om vädret. Hon beskriver den isande kylan i Norden och därför vill hon helst inte bli fotograferad utomhus, men att hon kommer att ställa upp. Om vi vill. Om fotografen kräver det. Det yr snö utanför fönstret. Hur ska den politiska dubbelknuten lösas för att inte håglöshet, misstro och kyla ska tränga sig ännu djupare in i den svenska folksjälen?

– Landet måste regeras och någon måste ta ansvar. Vad jag lärt i Europaparlamentet är att låsta positioner inte driver något framåt. Allt handlar om förhandlingar och kompromisser.

Vi enas om att den politiska scenen i Sverige har ritats om i och med SD:s intåg.

– Det är viktigt att respektera att svenska folket har röstat in SD, men att ge dem regeringsinflytande är en annan sak. Sverigedemokraterna är kompisar med de mörkaste krafter – Putin, Orban, Trump, brexiteers, de som förnekar Rysslands annektering av Ukraina, de som inte vill ha en gemensam asylpolitik. Det måste vi begränsa genom att först se grinen bakom änglaansiktena.

Annons

Det finns många ord kvar. Så mycket hon vill förmedla. Inte för sin egen skull, utan för Sveriges. Vi ska se den väg av högerextremism och populism som sköljer över Europa som ett virus som ska sättas i karantän för att inte smitta. Uttrycken är Anna Marias.

Hur ser hon på synen på Sverige i Europa, har den ändrats?

– De som själva kan tjäna på det använder Sverige som avskräckande exempel på vad massinvandring gör med ett land. På så sätt är vi en måltavla för högerextremisterna och det är vårt ansvar som politiker att motsätta oss den.

Jag minns en gammal intervju gjord av SvD:s Karin Thunberg där en betydligt yngre Anna Maria Corazza Bildt beskrev sin man Carl Bildt som solen som det i offentligheten var svårt att stå bredvid. Har det ändrats under åren som hon gjort karriär i Bryssel.

– Jämställdhetslandet Sverige till trots, är fortsatt fru Bildt. Inom Moderaterna har detta drabbat mig. Jag har alltid varit en främmande fågel och det finns bara plats för en Bildt och han är Gud.

Det är dags att ta den där bilden utomhus. Varken kappa eller mössa. Bara leendet är på.

Genom snöyran:

– Vet du vad människor på gatan säger till mig? Stå på dig – och kan inte Carl fixa en regering.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Anna Maria Corazza Bildt

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 4
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 4

M:s toppkandidater inför EU-valet presenterades under hösten: Tobias Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 3 av 4
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 4 av 4