Annons

Det är 'helt vanliga' killar och män som våldtar

Isabella Carbonells kortfilm ”Pojkarna” kommer att visas i sektionen Kritikerveckan under filmfestivalen i Cannes i maj. Filmen är inspirerad av Katarina Wennstams reportageböcker om sexuellt våld och skildrar en laddad dag i ung sexförbrytares liv.

Under strecket
Publicerad

Isabella Carbonell.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDTBild 1 av 1

Isabella Carbonell.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDTBild 1 av 1
Isabella Carbonell.
Isabella Carbonell. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

”Pojkarna”, som även tävlade på Göteborgs filmfestival, är den första av dina filmer som visats i ett större sammanhang, och nu kom den med i Kritikerveckan.

– Ja, jag är helt chockskadad. Cannes och Venedig är ju nästan overkliga festivaler, som inte riktigt tillhör ens verklighet här hemma i Sverige. Det känns extremt surrealistiskt.

Du har ingen formell filmutbildning?

– Nej, jag har gått lärlingsvägen, och mest jobbat på tekniksidan. Filmskola var aldrig något alternativ, av någon anledning kändes det mer naturligt att försöka få jobb på inspelningar istället. Mitt första jobb var på en kampanjfilm för bokförlaget Harper Collins i London, där jag bodde då. Först var jag produktionsassistent och fick gå och köpa toapapper, men under produktionens gång lyckades jag gå vidare till att få vara med och filma.

Annons
Annons

Hur kom det sig att du gjorde en film om unga våldtäktsmän?

– Det finns ett kort svar: Katarina Wennstam. Hennes bok ”En riktig våldtäktsman” borde vara obligatorisk läsning på alla grundskolor. Jag läste den för tre fyra år sedan och den förändrade mitt liv. Hon beskriver bilden vi har av en våldtäktsman som ett ansiktslöst monster. Och sen bemöter hon den bilden med forskning, statistik och intervjuer, och visar att det är helt ”vanliga” killar och män som våldtar.

Huvudpersonen Marcus är mjuk och blyg, men under filmens gång kryper det fram att han har gjort väldigt obehagliga saker.

– Vi verkar förvänta oss att man ska kunna se på någon om de har begått ett brott eller är kapabla att göra det. Bjästa-fallet är ett jättebra exempel på hur människors uppfattning om hur en våldtäktsman ser ut, bokstavligen drev ett offer ut ur staden.

Både i ”Pojkarna” och i din första kortfilm ”Min vän Josef” skildrar du en typ av vänskapsrelation mellan unga killar som är intim och hård på samma gång.

– Jag baserar de här killarna på de som gick i min grundskola och på mitt gymnasium. Det fanns en påtaglig intimitet killarna emellan, men den blandades med kraftigt våld. Självklart är det inte så i alla killgäng, jag vill inte generalisera, men våldet blir ett sätt att få ta i varandra. Det finns något väldigt rörande med det, som jag vill utforska.

Karoline Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons