Annons

”Aha, det är därför jag blir irriterad och nedstämd”

Appar som håller reda på menscykeln, en podd som hjälper dig att skratta åt eländet och ett ganska nyligen startat förbund. Insikten har ökat om hur stor del av många kvinnors vardag som påverkas av pms.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: TT och Forum

Annika Norlin.

Foto: Mattias Ahlm/SR
Foto: Forum
Foto: Ill: Thomas Molén
Foto: TT och Forum

Pms och pmds | Del 3

Foto: TT och Forum

Roten till det onda: I hypotalamus i hjärnan sätts kvinnans menscykel igång. Här är fem vägar till stöttning och förståelse för den som lider av pms och den svårare varianten pmds:

”Som en uppenbarelse för många”

Pms-appar: Det finns en enorm uppsjö av appar för pms. Flera är egentligen till för att kvinnor ska kunna ta reda på när de är fertila, men de fungerar lika bra för att hålla koll på sin mens och sin pms/pmds. Apparna har blivit som en uppenbarelse för många. Det är då, när man får koll på sin menscykel som insikten kommer om varför man då och då, kanske under flera decennier, mått så dåligt: ”Aha, blir jag alltid sådär nedstämd och irriterad vid en speciell tid i månaden?” För många kan det innebära en stor lättnad att äntligen förstå vad besvären beror på.

Annons
Annons

I några kan användarna även skriva in och hålla koll på sina symptom, som huvudvärk, irritation, ömmande bröst, sötbegär och illamående. En del går också att dela så att partnern (eller vänner och kollegor) kan ha tillgång till kalendern och veta när pms:en är på gång, som en varning för vad som väntar.

Några som fungerar bra är till exempel Period tracker/Menskoll eller den svenska appen pms-akuten. I Pms-akuten finns också information om pms och pmds.

”Viktig när pms:en är som tyngst”

Pms-podden: En podcast som för många nog främst känns lockande och viktig att lyssna på några dagar i månaden, när pms:en är som tyngst. Drivs av komikern Charlie Michaelsen och skribenten Jenny Öhrn Segolsson, som båda själva lider av svår pms.

Om allt från pms-te till explosioner av finnar, jobbiga ägglossningar och mörka moln, svullnad i kroppen och progestoronkräm. I ett av de senaste avsnitten diskuterade de till exempel varför de båda blir så folkskygga under pms att de helst skulle vilja gömma sig i en låda. Ofta kul och säkert till stor tröst för många, men till slut ändå lite tröttande. Det finns ju andra intressen och annat att prata om än pms. I alla fall den del av månaden som är fri från pms.

Nytt avsnitt varje vecka. Startade i slutet av förra året i samarbete med pms-förbundet.

Annons
Annons

Annika Norlin.

Foto: Mattias Ahlm/SR

Komiker blev pms-chef

Pms-förbundet: Ideell förening som grundades 2014 av komikern, föreläsaren med mera Karin Adelsköld, som nu är förbundets generalsekreterare. Startade för att sprida kunskap om pms och pmds samt att verka för förbättring av förhållandena för kvinnor och deras anhöriga som lider av pms och pmds. Arrangerade förra året en välbesökt pms-dag på Historiska museet i Stockholm. Driver också Facebookforumet ”Vi som lever med pms & pmds” med över 2  000 medlemmar där kvinnor väldigt öppet berättar om sina erfarenheter, lättar på trycket när de blivit irriterade på sina partners, besvikelse på sjukvården och om olika erfarenheter av medicin mot pms/pmds.

Mer info: www.pmsforbundet.se

Norlin bröt ny mark

Annika Norlin.
Annika Norlin. Foto: Mattias Ahlm/SR

Pms-program: ”Mitt huvud säger saker i natt. Huvudet säger att jag är dålig. Det gör en lista på saker som jag inte kan. Det gör en lista på olika sätt som jag inte passar in. Det fokuserar på enskilda kroppsdelar och vältrar runt i hur otillräckliga de är.”

Annons
Annons
Foto: Forum
Foto: Ill: Thomas Molén

Så inledde musikern och psykologstudenten Annika Norlin sitt ”Sommar i P1” 2015 och fyllde sedan hela programmet, till många kvinnors enorma uppskattning, med att prata om pms. Det var garanterat första gången i radioprogrammets anrika historia som just det ämnet avhandlades så in i detalj. Som ett slags komplement till serietecknaren Liv Strömquists ”Sommar i P1” 2013, som hon ägnade åt mens.

Blev vän med sin pms

Foto: Forum

Pms-bok: ”Bli vän med din pms” av Lisa Eriksson är faktiskt den första boken på svenska i ämnet. Utkom 2015. Lisa Eriksson, kommunikatör med en bakgrund som hälsoinspiratör, fick till slut nog och insåg att hon led av svår pms. Då hade hon redan övervägt en rad andra orsaker, som depression, adhd, utbrändhet sockerberoende eller ren och skär galenskap.

I stället för att kämpa mot sin pms bestämde hon att bli vän med den. I sin personligt berättade bok skriver hon om hormoner och synen på pms genom historien, blandar med korta vittnesmål från andra kvinnor om pms, funderar på hur hon tränar och vad hon äter och kommer till stor del till rätta med sina besvär.

Möjligen för mycket en bok i positivt tänkande för vissa, i synnerhet under en viss del av månaden. Men oavsett ton, en bok med en hel del viktig kunskap och handfasta råd, både för den som själv är drabbad och för anhöriga.

Foto: Ill: Thomas Molén
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons