Annons

”Det är inte sant att vi kompromissat bort oss”

Anna König Jerlmyr (M) är Stockholms nya finansborgarråd. Hon leder en koalition med Alliansen och MP. Det kräver kompromisser och politiskt hantverk. Borgerliga väljare kan undra vad som finns kvar när MP har fått sitt.

Under strecket
Publicerad

Ledarintervjun | Anna König Jerlmyr

I valrörelsen lovade Moderaterna bland annat att bevara Bromma flygplats, avskaffa ekonomiskt bistånd till papperslösa och ta bort graffitiväggarna. Vad finns kvar av borgerlig politik när Miljöpartiet får inflytande?

– Det har varit en bildsättning där man vill visa på motsättningar mellan oss, det är klart. Vi är fem partier och vi tycker inte lika i alla frågor utan vi har behövt kompromissa. Vi har olika syn på Graffitiväggarna. De som finns kommer att vara kvar, men det blir inga nya. Saneringen och renhållning ska också fungera mycket bättre.

Bromma ska inte avvecklas i förtid, det finns inget sådant i överenskommelsen. Vi är också överens om att utöka kapaciteten på Arlanda.

Men det finns mycket borgerligt. Vi får aktivt skolval i Stockholm. Det är en stor fråga och jag är stolt över att den finns med. Vi inför vuxpeng och kulturpeng. Det här är ett styre som välkomnar fristående aktörer, inte avvecklar dem eller återkommunaliserar som man tidigare gjort. Det är en stor skillnad. Man kommer att känna igen sig i väldigt mycket.

Annons
Annons

Så konfessionella friskolor kan känna sig trygga?

– Ja. Det tycker jag.

Några moderata vallöften har man svikit, exempelvis den östliga förbindelsen, hur har ni resonerat?

– Jag ser det inte som ett svek, och Moderaterna är för den östliga förbindelsen. Men än så länge finns det ju inte någon plan, ingen utredning eller förslag. Vad vi har sagt är att vi inte ska ta av kommunala medel för att finansiera en sådan förbindelse. Det behöver vi i stället lägga på kollektivtrafik.

Hur förklarar du att Moderaterna förlorade mellan 10 och 20 procentenheter i stadsdelar på Östermalm?

– Jag tror att många reflexmässigt tänker att det kan bero på Nobelcentret. Men vi måste göra en eftervalsanalys som tar reda på exakt vad det var som gjorde att vi tappade där.

Hur kändes det att säga nej till Nobelcentret på Blaiseholmen efter att ha drivit den frågan rätt hårt i valrörelsen?

– Blandade känslor. Moderaterna ska vara ett parti som håller sig till ingångna avtal. Men vi tror ändå att det här är bäst på lång sikt för Nobelcentret. Alla håller ju med om att den här verksamheten behövs. Det viktigaste för mig är att själva centret blir av. Och då behöver vi hitta en annan placering.

MP gick tillbaka stort i valet, ändå får de makt. Hur ska man rösta för att inte få miljöpartistisk politik?

– Ja, Miljöpartiet har fått genomslag, därför att partiet har varit avgörande för huruvida vi skulle få majoritet eller inte. Då blir styrkeförhållandet så.

– Men vi är också eniga om väldigt mycket. Både de och vi hade en bild av den andre som inte stämde. Det finns ju fördomar överallt. Men det var inte alls så svårt som jag tror att många antar att det varit. Vi tycker lika om Parisavtalets målsättning. Vi tycker lika om att det måste vara bättre framkomlighet. Synen på valfrihet.

Annons
Annons

När får stockholmarna sänkt kommunalskatt?

– Nu börjar budgetarbetet och det är min ambition att vi ska sänka skatten. Vi får se med hur mycket.

Vad kommer ni först och främst att göra åt den sociala oro och det stök som är ett problem på bibliotek och andra platser i staden?

– Vi måste driva på regeringen för lagförändring. Dessutom har vi ett trygghetspaket som innehåller trygghetsnummer och ordningsvakter som kan bistå exempelvis bibliotek när det blir otryggt. Det är också viktigt att tidigt fånga upp dem som är i riskzon att bli stökiga. Vi vet också att kameror ger effekt. Jag vill också jobba med så kallade business improvement districts som betyder att vi samarbetar med fastighetsägare och företag för att skapa ordning och trivsel och så fort något händer ta tag i det.

Om kommande regering instiftar en lag som möjliggör kommunalt tiggeriförbud, kommer Stockholm då att införa ett sådant?

– Det är en teoretisk fråga, men vi kommer inte införa ett lokalt förbud, det finns inte stöd för det politiskt. I Alliansens valmanifest fanns det heller inte med. Men blir det ett nationellt förbud är det något annat.

Bilden är att ni har kompromissat väldigt mycket för att nå makten. Vad är det du vill göra för att det ska vara värt kompromissandet?

– Men det är inte sant, jag skulle inte sitta här om jag inte tyckte att vi verkligen har fått igenom väldigt mycket. Hela vår arbetsmarknadspolitik, den ligger nu i den gemensamma plattformen, med tidiga insatser för att nyanlända ska komma i jobb. Ett nytt mottagningssystem. Det ska ta max två år innan nyanlända med någon form av gymnasie- eller akademisk utbildning kommer i jobb.

Men företagsklimatet har rasat under förra mandatperioden. Här behövs Moderaterna som inser värdet av småföretagande och företagsamhet. Och tryggheten! Här finns samtliga våra förslag med. Ja, nästan i alla fall...

Dessutom vill vi göra besparingar! Vi har sett i varje nämnd att det blivit fördyringar i miljardklassen. Fastighetsnämnden i Stockholm talar om fördyringar på över två miljarder. Vi behövs i ett läge när konjunkturen vänder. Stopp på fördyringar och se till att våra skattemedel går till kärnverksamhet och ingenting annat.

Hade det inte varit roligare att få kalla sig borgmästare än finansborgarråd?

– Ja, men det kan man göra! Jag tycker det! Och på engelska är det ju mayor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons