Annons

Claes Arvidsson:Det är rörigt även hos grannarna

Erna Solberg och Siv Jensen.
Erna Solberg och Siv Jensen. Foto: Heiko Junge/TT
Under strecket
Publicerad

Gästledare | Norge

Norsk politik kan verka som lugna gatan i förhållande till den stormiga regeringsbildningsprocessen i Sverige. Men skenet bedrar en hel del. Det är rörigt också i Stortinget.

Stortingsvalet 2013 ledde till regeringsskifte och bildade av en minoritetsregering bestående av Høyre och Fremskrittspartiet. Med Venstre och Kristelig Folkeparti som del av regeringsunderlaget hade Erna Solberg en majoritet bakom sig. Fast utan att stå på särskilt fast grund.

Vid flera tillfällen var det skakiga dagar för statsministern, men hon lyckades slingra sig ur hotande misstroendegrepp. Solberg valde också att ”svälja kameler”, snällt acceptera när regeringens förslag inte fick majoritet. Allt kombinerat med att i frågor som till exempel migration söka breda blocköverskridande lösningar.

Efter valet 2017 tog Venstre steget in i Solbergs regering och nu slutförhandlas ett eventuellt inträde också för KrF:s del. Solberg skulle då kunna bilda en majoritetsregering, men bara för den skull kan hon inte räkna med lugn och ro.

Ett problem har varit och är fortfarande partispretighet och brist på intern lojalitet. Ett exempel är att FrP:s stortingsgrupp har gått emot förslag som lagts fram av den egna regeringen med partiledaren Siv Jensen som finansminister. Ett annat är att KrF under de pågående förhandlingarna om att kliva in i regeringen, har valt att rösta med oppositionen. Till och med i fråga om en av FrP:s hjärtesaker, taxfree-kvoten.

Till de lätt komiska inslagen hör att både Solberg och Jensen från och till säger en sak som partiledare och en annan som regeringsföreträdare. Ologiskt, kan man tycka men det är lite så det är. Everything goes.

Så ja, det är också rörigt i norsk politik. Samtidigt visar regeringen Solberg att det är fullt möjligt för en minoritetsregering att leva med röran. Om KrF som förväntat inträder i det som då blir en majoritetsregering sitter Solberg förstås säkrare. I en grupp på fyra som inkluderar flygelpartierna FrP och KrF är det dock säkrast att gardera med att det blir både dyra prislappar och fortsatt inre opposition.

Det är inte optimalt men funkar uppenbarligen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons