Annons

”Det är vanligt att politiska risker övertolkas”

Stockholmsbörsen befinner sig på rekordnivåer och många experter varnar för en kommande kollaps. Men att resultatet av riksdagsvalet ska utlösa en större nedgång är långt ifrån troligt.

– Det är vanligt att man övertolkar politiska risker ur ett marknadsperspektiv, säger Matthias Gietzelt, strateg på analysfirman Söderberg & Partners.

Under strecket
Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-09-07 06:14 Dagen efter valet
Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Donald Trump vann presidentvalet 2016 sjönk börser runtom i världen inledningsvis med flera procent. När britterna folkomröstade sig ur EU sjönk de återigen. Trots att börsen återhämtade sig snabbt i båda fallen vittnar det om hur känslig den kan vara för oväntade politiska händelser.

Det är dock inte troligt att osäkerheten över hur Sverige ska regeras under kommande mandatperiod kommer att överföras till Stockholmsbörsen.

Man kan dra en parallell till valet för fyra år sedan där vi också hade ett läge där man inte kunde bilda regering förrän i december. Men det var inget som marknaden brydde sig om

– Man kan dra en parallell till valet för fyra år sedan där vi också hade ett läge där man inte kunde bilda regering förrän i december. Men det var inget som marknaden brydde sig om, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Annons
Annons

Enligt en undersökning av Söderberg & Partners har det svenska riksdagsvalet historiskt sett haft ett visst samband med börsens utveckling: sex månader innan har börsen dalat något för att därefter återhämta sig efter valet.

Något som alltså inte har varit fallet i år då Stockholmsbörsen slagit rekord på rekord. Men så är de svenska storbolagen i dag snarare mer beroende av globala marknader och konjunkturer än vad som händer i Sverige.

– Numer är bolagen globala, så var det inte riktigt för 30–40 år sedan och därav har valet ganska liten påverkan, säger Matthias Gietzelt på Söderberg & Partners.

Han anser att marknaden har lärt sig av tidigare händelser.

– Det som är annorlunda nu är att marknaden har lärt sig. Förr fanns det ett större samband mellan politiska risker och svängningar på börsen.

Däremot skulle politisk osäkerhet kunna leda till effekter för den svenska kronan.

– Om vi inte kan bilda en regering kommer det skrivas om det även i utländska tidningar. Ökad osäkerhet och kapitalflykt från utländska investerare kan sätta press på den redan svaga svenska kronan, säger Maria Landeborn.

Det kan innebära en kapitalflykt från utländska investerare som kan pressa den svenska kronan, säger Maria Landeborn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons