Annons

Anders Lindblad:Det bästa som kunde hända för toppstriden

AIK-spelarna hyllar publiken efter segern i söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan AIK och Djurgårdens IF på Friends Arena.
AIK-spelarna hyllar publiken efter segern i söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan AIK och Djurgårdens IF på Friends Arena. Foto: Fredrik Persson/TT

AIK vann inte SM-guld. Det såg bara ut så efter segern över Djurgården. Sebastian Larsson blev derbyhjälte inför drygt 45 000 åskådare på Friends arena. Det bästa som kunde för toppstriden i allsvenskan.

Under strecket
Publicerad

Djurgårdens spelare deppade efter förlusten mot AIK.

Foto: Christine Olsson/TT

Djurgården toppar fortfarande tabellen med åtta omgångar kvar att spela. Men nu har avståndet ner till jagande AIK krympt till bara en poäng. Och Malmö skuggar därefter, ytterligare två pinnar bakom.

AIK tog tre poäng i det stekheta derbyt – inför rekordpublik i ett derby mellan lagen med 45 367 åskådare – efter straffmål av landslagsveteranen Sebastian Larsson.

Nu är kampen om SM-guldet och Lennart Johanssons pokal helt öppen. Alla Djurgårdsfans får ursäkta, men för oss som vill ha spänning hela hösten var AIK-segern det bästa som kunde hända för allsvenskan.

Det lär bli en rysare hela vägen till slutomgången den 2 november med flera lag inblandade. Mitt tips inför säsongen var att Malmö skulle stå som mästare och söndagens lekstuga med Kalmar skvallrar en del om formen. Men MFF ska klara av kombinationen av att lägga fokus på både allsvenskan och gruppspel i Europa league, medan AIK nu efter uttåget mot Celtic kan lägga all kraft på den allsvenska hösten.

Och Djurgården leder ju alltjämt, trots förlust i säsongens samtliga tre Stockholmsderbyn så här långt.

Annons
Annons

Djurgårdens spelare deppade efter förlusten mot AIK.

Foto: Christine Olsson/TT

1–2 mot Hammarby och 0–2 mot AIK i våras följdes nu av ny förlust mot AIK, som vann med matchens enda mål.

Ett derby återstår för Djurgården, den 6 oktober mot Hammarby. Att kamma noll i årets samtliga fyra derbyn, om det nu blir så, kan bli helt avgörande för guldstriden. Och derbyfrossan mot AIK finns alltså fortfarande kvar. Senaste allsvenska segern mot tvillingklubben kom i september 2011.

– Vi är inte nöjda med dagen men vi leder fortfarande serien och sitter i förarsätet. Och vi tror inte på spöken, utan hoppas vi kan göra bättre ifrån oss när vi möter Hammarby, sa Djurgårdens tränare Kim Bergstrand efteråt.

Djurgårdens spelare deppade efter förlusten mot AIK.
Djurgårdens spelare deppade efter förlusten mot AIK. Foto: Christine Olsson/TT

Djurgårdens slutforcering gav verkligen nerv, då ett tröttkört AIK gick rejält på knäna, men det blev ingen kvittering. Laget saknade spets och var genomgående alldeles för bekvämt.

– Vi saknar spets och djupledstryck och jag är besviken att vi inte kan höja tempot mer. Vi var inte tillräckligt vassa helt enkelt, sa Bergstrand.

För AIK var segern oerhört viktig ur flera aspekter. I torsdags försvann laget ut ur Europaspelet efter 1–4 mot Celtic och allt annat än seger mot Djurgården hade varit tung när det nu väntar landslagsuppehåll.

AIK visade hjärta och stark moral och tog hem den mentala matchen på knock. Det var full anstormning från första minuten med Sebastian Larsson som pådrivare.

Annons
Annons

Målet kom i 23:e minuten. Djurgårdens lagkapten Marcus Danielson, som inte alls hade en lyckad dag efter allt snack om den uteblivna landslagsplatsen i veckan, kom in helt snett in i en duell med Henok Goitom. Andreas Ekberg pekade på straffpunkten och Sebastian Larsson var säkerheten själv, precis som i torsdags mot Celtic, från elva meter.

Efter paus kämpade ett tröttkört AIK för att hålla nollan. Per Karlsson höll ihop försvaret föredömligt, även när Djurgården fick mer spets när Astrit Ajdarevic kom in och fördelade bollar.

Slutminuterna var högdramatiska med utvisning på AIK:s Enock Kofi Adu, en märklig avblåsning när Djurgården hade läge att attackera och ett skott från Ajdarevic som smet utanför i sista minuten.

Goitom sa efteråt att han spelat med feber och Sebastian Larsson – som gick ut efter en timmes spel och återigen var AIK:s bästa spelare – förklarade att han kände sig snurrig redan före avspark.

– Det visste jag inte. Det är inte bra att spela med feber, sa AIK-tränaren Rikard Norling efteråt.

Han betonade lagets hjärta, att det blev avgörande för utgången.

– Vi drar ur det sista i dag; att kunna ladda om och mobilisera ny kraft efter en av våra största matcher på slutet och en som slår den på fingrarna bara några dagar senare, fortsatte han.

Nu väntar landslagsuppehåll, där AIK har åtta spelare på landslagsuppdrag, medan Djurgården bara har en.

Jag längtar redan till den allsvenska omstarten och höstens avgörande guldstrid. Det kommer att bli något alldeles extra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons