Annons

Anders Lindblad:Det blev tårar av guld till slut

Cristiano Ronaldo lämnade Stade de France i tårar med lindat knä redan efter 20 minuter. Då talade allt för Frankrike. Men ett taktiskt smart Portugal tog hem EM-bucklan efter Eders fullträff i förlängningen.

Under strecket
Publicerad

Cristiano Ronaldo.

Foto: Petr David Josek/APBild 1 av 1

Cristiano Ronaldo.

Foto: Petr David Josek/APBild 1 av 1
Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. Foto: Petr David Josek/AP

Grattis Portugal till EM-guldet.

Välförtjänt?

Ja, Portugal har spelat oerhört skickligt efter sina resurser, men visst är det konstigt att ta guld efter endast en seger under ordinarie tid på sju matcher i mästerskapet.

Det var i semifinalen mot Wales som Portugal vann efter 90 minuter. Annars har det bara handlat om oavgjorda matcher rakt igenom (förlängning i åttondelen och straffar i kvartsfinalen).

Att Portugal skulle ta EM-guld är en skräll, även om nationen nästan alltid går långt i slutspel.

Frankrike klarade helt enkelt inte av favorittrycket i finalen. Det var många som verkade tagna av stundens allvar och lämnade över initiativet till medspelare i stället för att ta tag i saken själva.

Att Portugal skulle gå hela vägen var inte många som trodde efter gruppspelet. Tre oavgjorda matcher, mot Österrike, Island och Ungern.

Annons
Annons

Sedan vidare från åttondelen efter seger mot Kroatien, därefter besegrades Polen i kvarten på straffar och alltså Wales i semi.

Portugals guld är signifikativt för EM, där det mest handlat om säkerheten främst.

Lagets största stjärna, Cristiano Ronaldo, kan man tycka vad man vill om, men det går inte att ifrågasätta hans kärlek till fotbollen och hur hett han vill vinna matcher.

Han ville så gärna fortsätta spela efter den fula tacklingen från Dimitri Payet, som domaren Mark Clattenburg inte ens noterade, men hur han än lindades och hoppades så gick det bara inte.

Tårarna som rann när han till slut bars ut på bår var hjärtskärande. Det var absolut inte på det sättet finalen som skulle sluta. Nu fick han inte ens chansen att bli hjälte, vilket han så gärna ville.

I EM-finalen på hemmaplan 2004 grät han också av förtvivlan, efter Greklands sensationella seger över Portugal.

Ronaldos skada satte sin prägel på finalen. Det blev som ett vakuum efteråt. Matchen kom liksom av sig. Frankrike blev för bekvämt i sin offensiv samtidigt som Portugal tvingades tänka om taktiskt utan sin fixstjärna och lagkapten.

Det var först i mitten av andra halvlek som det tog fart. Griezmann fick chansen från nära håll men nicken gick över. Rui Patricio i Portugals mål spelade huvudrollen med flera fina räddningar.

På stopptid kom Den Stora Chansen. Gignac vände snyggt bort Pepe inne i straffområdet, men skottet tog i insidan av stolpen och returen gick förbi Griezmanns fötter.

Nej, det var inte oväntat att matchen skulle gå till förlängning efter 90 mållösa minuter. Portugal bjöd inte upp till dans – allra minst efter Ronaldos skada – och Frankrike hade inte heller skickligheten att luckra upp det portugisiska försvaret, även om Coman några gånger lyckades bryta mönstret några gånger.

Men i förlängningen handlade det om Portugal, Först hade Raphael en frispark i ribbans underkant och minuten senare slet sig Eder loss från Koscielny (som blev felaktigt varnad minuten före i samband med frisparken) och drog till med höger.

Bollen borrade sig in vid Lloris högra stolpe. 1–0 Portugal och vild glädje med tio minuter kvar att spela.

Det höll hela vägen. Och mest jublade Ronaldo. Det blev tårar av guld till slut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons