Annons
Analys

Patricia Hedelius:Det blir dyrt att stå utanför börsen

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: TT/Shutterstock

Vilket halvår! Men vad stundar nu? Årets första sex månader givit ordentligt med kassaklirr i aktieportföljen. Men hösten lär med största sannolikhet fortsätta bjuda på högt och lågt.

Under strecket
Publicerad

Stockholmsbörsens OMX-index är upp drygt sexton procent under första halvåret. Det är stora siffror. Men alla bolag har inte hängt med.

Riktig uppförsbacke har bank- och finansaktierna haft. Kombinationen av självförvållade korruptionsskandaler i Baltikum och pyspunkan på Riksbankens planer att höja styrräntan har fått investerarna att fly. Knappt sju procent upp har sektorn orkat kraftsamla det första halvåret. Vad kan man då vänta under hösten?

För bankerna generellt är det en fortsatt utmaning med det negativa ränteläget. Riksbanken har svårt att välja en helt egen väg utan är beroende av den europeiska centralbanken (ECB) och även den amerikanska centralbanken, Federal Reserve (Fed).

ECB har skjutit sina räntehöjningar på framtiden medan Fed blidkat börsen genom att utlova räntesänkning om inflationen kommer av sig eller om handelskriget med Kina påverkar den ekonomiska tillväxten allt för mycket.

Bankerna lär alltså inte få någon draghjälp från Riksbanken framöver.

Även om bankerna ser historiskt lågt värderade ut så är förväntningarna låga på en omvärdering under andra halvåret.

Annons
Annons

Konsumentvaror bör gynnas när kunderna kan njuta av en hyfsad ekonomisk tillväxt.

Swedbank, med nya ordföranden Göran Persson, har dessutom amerikanska myndigheters granskning av korruptionsmisstankar som ett extra sänke.

Ett fortsatt lågt ränteläge må vara en dödskyss för bankerna men för fastighetsbolagen är det fortsatt fest. Sektorn hör till vinnarna under första halvåret och med tanke på utsikterna om fortsatt lågt ränteläge och hyfsad svensk ekonomisk tillväxt så lär bolagen fortsätta frodas.

Här kan vi raskt hoppa över till konsumentvaror och närliggande detaljhandeln. Essity, AAK, Electrolux Thule, Dometic och Husqvarna har gått som tåget i år. Värderingarna ser lite höga ut men samtidigt gillar börsen kvalitet. Konsumentvaror bör gynnas när kunderna kan njuta av en hyfsad ekonomisk tillväxt och ett lågt ränteläge.

H&M har under våren gått från klarhet till klarhet. Rapporten förra veckan gav ordentlig kursrally men betyder att värderingen har följt med upp. Här gäller det att hänga med, det lär bli fortsatt svängigt i höst men förhoppningsvis mer uppsida än nedsida.

Telekom har bjudit på få förändringar sett till vilka bolag som är vinnare och vilka som är förlorare. Ericsson fortsätter gå starkt, mycket tack vare utrullningen av 5G och den ökade oron kring värsta konkurrenten Huawei.

Ericssonaktien har ångat på bra med en uppgång på drygt 14 procent i år. Utsikterna för resten av året är tuffare då den starka medvinden inom 5G riskerar att försvagas när efterfrågan från operatörerna mattas av. Men vd Börje Ekholm har kaniner ur tillsynes tomma hattar förr på Ericsson så aktien kan överraska.

Annons
Annons

När det gäller Telia och sammanslagna Tele2 och Com Hem ser det fortsatt tufft ut för Telia och klar fördel för Kinneviks företagsbygge. Även om man inte kan tro att Tele2:s ”kabel tv” är en framtidsbransch tenderar man att överskatta snabbheten i konsumentskiften. Fortsatt fina kassaflöden på medellång sikt och ett bra slagläge mot marknadsettan Telia bäddar för en hyfsad höst efter en stark vår på plus 20 procent.

Men finns det vinnare finns det förlorare. Folkaktien Telia riskerar att fortsätta prestera uselt. Avsaknaden av förändring i både bolagstoppen och i ägarledet, där svenska staten är största ägare och en mycket passiv sådan, fortsätter att hålla aktien tillbaka.

Ekonomisk tillväxt dör inte ut enligt en förutbestämd tidtabell.

Rent logiskt resonerar många investerare att vi bör befinna oss i slutet av en högkonjunktur. Trots det har det varit en riktig verkstadsfest under första halvåret, med ett undantag. Volkswagens notering av Traton i förra veckan blev en trist avslutning då värderingen var i den lägre delen av intervallet och aktien dalade.

Men det finns hopp.

Ekonomisk tillväxt dör inte ut enligt en förutbestämd tidtabell. Ett fortsatt lågt ränteläge kan hålla kvar verkstadsfesten under armarna. En fråga som sysselsätter flera aktieproffs är om besvikelsen ABB kan göra en vändning när en ny vd har rekryterats.

En tidigare utbombad sektor som ändå måste koras till årets come back är skogen. Den förlösande faktorn var när BillerudKorsnäs sålde sin skog till AMF. Prislappen på 12 miljarder kronor låg betydligt över hur skogen värderas i de börsnoterade skogsbolagen. Fastighetsbolagen är dyra men gillar man fysiska tillgångar så kan man köpa in sig i skog till en rejäl rabatt genom att investera i till exempel SCA eller Holmen.

Annons
Annons

Årets besvikelse har vid sidan av bankerna till stor del varit spelbolagen. Det ser fortsatt tajt ut med tuffare krav på regelefterlevnad och hård konkurrens. Men det kan öppna upp för både utköp och fyndköp.

Två övergripande teman gäller i höst. För att maximera sparpengarna under resten av året gäller det att hålla koll på ränteläget. Låg ränta tvingar investerare till börsen då de inte vill halka efter med avkastningen.

Riksbanken kommer redan på onsdag meddela att reporäntan blir kvar på minus 0,25 procent. Men frågan är om prognosen om en höjning i slutet på året eller i början på nästa år justeras.

Den andra faktorn är handelskriget och alla andra geopolitiska konflikter Trump gett sig in i. Eskalerar spänningarna kommer börsen få frossa. Punkt.

Men Trump är sannolikt beredd att göra konstgjord andning om det behövs hellre än att ha en trist börs under valåret 2020.

Det kan låta avskräckande med argumentet att det är bäst att haka på alla andra och förlita sig på Trump. Men att stå utanför börsen kan också bli ganska dyrt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons