Annons

Det blir en ny prövning av Fittjafallet

Advokat Elisabeth Massi Fritz intervjuas av journalister utanför en rättsal. Arkivbild.
Advokat Elisabeth Massi Fritz intervjuas av journalister utanför en rättsal. Arkivbild. Foto: Jeppe Gustafsson / TT

Fem män friades av tingsrätten för inblandning i en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja söder om Stockholm. Nu ska fallet prövas i hovrätten – då den målsägande själv kommer att driva fallet vidare.

Under strecket
TT
Publicerad

"Min klient har bestämt att hon vill driva målet i hovrätten utan åklagare. Vi är medvetna om att det kommer bli en rejäl uppförsbacke och att det kommer bli ett svårt mål, men å andra sidan är majoriteten av våldtäkter svåra", skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till TT.

Efter den friande domen i Södertörns tingsrätt i december förra året valde både kvinnan och åklagaren att överklaga. Men i maj meddelade åklagare Markus Hankkio att han drar tillbaka sin överklagan, då han bedömde att bevisningen inte räckte till för en fällande dom.

Under våren hade han försökt komplettera fallet med ny bevisning, och låtit undersöka telefoner där det eventuellt skulle finnas filmmaterial från händelsen. Men sökningen var resultatlös.

Massi Fritz skriver nu att hon kommer att åberopa ny bevisning, men går i mejlet inte in på vad den består av.

Det är en risk för kvinnan att själv driva målet eftersom hon då kan bli skyldig att betala rättegångskostnader om hon skulle förlora.

"Finns det risker för att hon får stå för rättegångskostnader kommer det bli en ny insamling. Hon har svenska folket med sig som visat stort stöd för henne och det är hon evigt tacksam för", skriver Elisabeth Massi Fritz.

Advokat Hanna Lindblom, som företräder en av de män som friades från våldtäkt, poängterar att det är kvinnans fulla rätt att få en andra bedömning av fallet.

– Men jag hoppas att målsägarbiträdet inte invaggar sin klient i några falska förhoppningar, för jag tror att den här domen kommer att stå sig, även i hovrätten.

Om den nya bevisuppgift som målsägarsidan ska lämna in säger Hanna Lindblom:

– Jag har jättesvårt att tro att något kan omkullkasta det målet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons