Annons

Jenny Nordberg:Det börjar brännas för alla som bara såg på

Jeffrey Epstein vid ett evenemang på Harvard 2004.
Jeffrey Epstein vid ett evenemang på Harvard 2004. Foto: Polaris/TT

NEW YORK. Det börjar alltid med en enda kvinna som vågar nämna ett namn. Men nu börjar tiden hinna ikapp strukturerna och de som visste men höll tyst om enskilda mäns systematiska övergrepp mot kvinnor i USA.

Under strecket
Publicerad

Harvey Weinstein i augusti 2019.

Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 2

Larry Nassar dömdes till 175 års fängelse.

Foto: Cory Morse/AP Bild 2 av 2

Larry Nassar var läkaren för det amerikanska gymnastiklandslaget som begick övergrepp på 499 minderåriga flickor under tjugo års tid. En del var så unga som 10 år. Han anmäldes många gånger av både elever och föräldrar till universitetet där han arbetade. Men inget hände. Hur var det möjligt?

Prestige och pengar.

Nassar var för värdefull för Michigan State University, som ville locka betalande studenter och högt betalda lärare. De använde landslagsläkaren som ett argument för rekrytering av studenter. Han var deras stolthet. Kollegor och chefer på universitetet protesterade inte.

Först nu börjar det att bli dyrt för dem som satt still för länge i båten och deltog i tystnaden.

På samma vis har finansmannens Jeffrey Epsteins övergrepp av bland annat minderåriga flickor dokumenterats ända tillbaka till 2002 av åklagare. Epstein blev till och med dömd i Florida 2007, men lyckades förhandla sig till en så bra uppgörelse med åklagaren att han kunde fortsätta leva som vanligt när det var meningen att han skulle avtjäna ett fängelsestraff. Åklagarens karriär gick för övrigt så lysande att han ett antal år senare blev arbetsmarknadsminister i president Trumps regering.

Annons
Annons

Harvey Weinstein i augusti 2019.

Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 1

Epstein fortsatte obehindrat med det som åklagare nu beskriver som trafficking och övergrepp på minderåriga. Han togs samtidigt emot på prestigefulla amerikanska universitet dit han skänkte pengar, och på konst- och välgörenhetspartyn i New York.

”Alla” visste om hans bakgrund och brott, säger nu många som deltog.

Den notoriske filmproducenten Harvey Weinstein höll på i minst trettio år. Han blev också anmäld flera gånger, men även han hotade, mutade och tystade systematiskt sina offer. Under tiden lyckades han på samma vis skapa sig ett rykte som en samhällsintresserad filantrop som både producerade filmer om kvinnors rättigheter och stöttade kvinnliga aktivister och politiker.

”Alla” i branschen visste, säger de nu.

Förövare som utnyttjar sin ställning följer nästan exakt samma manus. De har också det gemensamt att de har mycket hjälp. Weinstein avlönade en hel stab av folk som skrivit på tystnadsavtal, där många antingen såg vad som pågick, eller delvis hade som arbetsuppgift att rekrytera, tysta och muta offer. Precis som Epstein.

Harvey Weinstein i augusti 2019.
Harvey Weinstein i augusti 2019. Foto: Mark Lennihan/AP

Men på senare tid har det också börjat brännas ordentligt för just dessa personer. De som kallas ”enablers”, det vill säga möjliggörare. De som såg mellan fingrarna. De som såg på, men inget gjorde eller sade. Kanske aktivt hjälpte till. Samt de institutioner som gav honom legitimitet genom att ta emot hans pengar.

Annons
Annons

JoAnne Sweeney, som är professor i juridik vid universitetet i Louisville i Kentucky forskar om hur Metoo håller på att förändra den amerikanska lagstiftningen och dess tillämpning.

”Kvinnor har talat om dessa ’strukturer’ i åratal, men att peka ut enskilda individer gjorde det verkligt”, säger hon. Det var först då något kunde börja hända.

Men det har tagit några år att komma dit, säger Rebecca Hamilton som är biträdande professor i juridik vid American University i Washington D.C. Det räcker inte längre med att en enskild person avgår, eller förlorar jobbet.

”Först nu börjar vi se att strukturer angrips på riktigt”, säger hon.

Weinsteins affärsverksamhet har helt kollapsat efter att ett stort antal offer begärt ersättning i en stämningsansökan som riktar in sig på hans bolag. Han väntar fortfarande på rättegång för flera övergrepp, som nu skjutits upp till januari i nästa år.

Hans donationer, som tacksamt togs emot när ”alla visste”, har fått en annan innebörd. Universitet har avsagt sig gåvorna, och de kvinnliga politiker han stöttade – bland annat presidentkandidaten Elizabeth Warren – har skänkt hans bidrag vidare till välgörenhet.

På samma vis gjorde Epstein i åratal stora donationer till både Harvard och Massachusetts Institute of Technology (MIT) som räknas till två av världens bästa universitet, för att vinna prestige åt sig själv och släppas in i akademiska kretsar. Chefen för MIT Media Lab avgick i förra veckan efter att det avslöjats att han varit helt medveten om den tidigare domen mot Epstein, men valt att fortsätta ta emot pengar men bokföra dem som ”anonyma” bidrag. Hela universitets finansiering är nu ifrågasatt, liksom de professorer som visste och som spelade med för att få in pengar.

Annons
Annons

Larry Nassar dömdes till 175 års fängelse.

Foto: Cory Morse/AP Bild 1 av 1

Och trots att Epstein själv tog sitt liv i häktet för att undvika en ny rättegång, så hotas nu hans vänner och medarbetare av åtal för både medverkan och tystnad.

Larry Nassar dömdes till 175 års fängelse.
Larry Nassar dömdes till 175 års fängelse. Foto: Cory Morse/AP

Nassar dömdes förra året till 175 års fängelse efter att 205 kvinnor vittnat mot honom. Men det amerikanska utbildningsdepartementet ålade också förra veckan Michigan State University att betala 4,5 miljoner dollar i böter och att göra om hela sin organisation.

Universitetet har också tvingats betala ersättning till 332 före detta studenter. Rektor och vd har tvingats avgå och väntar på åtal för att inte ha stoppat Nassar. Samtidigt förbereder åklagare rättegångar mot flera tränare som ska ha gjort det möjligt för Nassar att ostört utföra övergrepp. Även i Nassars fall började det med en enda kvinna som vägrade vara tyst, enligt åklagaren.

”Om du ser något, säg något” brukar de upprepa i högtalarna på New Yorks tunnelbana. Alla kan inte riskera sitt arbete och levebröd genom att protestera. Men först nu börjar det att bli dyrt för dem som satt still för länge i båten och deltog i tystnaden.

”Kanske gör det att företag och institutioner börjar granska sig själva lite tidigare. Jag menar, statistiskt sett, vad är chansen att det inte finns några problem alls inom just ditt företag?” säger juristen Rebecca Hamilton retoriskt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons