Annons
Kommentar

Erica Treijs:Det finns mängder av extraordinärt långa hängbröst

Författaren Yann Moix ogillar kvinnor över 50 år. Men vem bryr sig om en unken sexist?

Under strecket
Publicerad

Julia Louis-Dreyfus.

Foto: Richard Shotwell/APBild 1 av 1

Julia Louis-Dreyfus.

Foto: Richard Shotwell/APBild 1 av 1
Julia Louis-Dreyfus.
Julia Louis-Dreyfus. Foto: Richard Shotwell/AP

Sedan den franske författaren Yann Moix i magasinstidningen Marie Claire började yla om att kvinnor över 50 är för gamla att älskas – har denne ulv i fårakläder beskjutits med digitala giftpilar från ilskna damer världen över.

Min första tanke var att alltsammans var ett missförstånd. Ett översättningsfel. För alla kan väl älska en människa utan att för den sakens skull vilja älska med densamma?

Men icke. Denne i övrigt intellektuelle man hävdar med bestämdhet att det finns ett kvinnligt bäst före-datum och att efter det är alla representanter för det täcka könet osynliga och omöjliga att hysa några som helst känslor för. Och definitivt omöjliga att åtrå.

”Jag föredrar yngre kvinnors kroppar, helt enkelt. En 25-årings kropp är extraordinär. Det finns inget extraordinärt med en 50-årings kropp”, säger han. Inget kan vara mer fel.

Annons
Annons

Det finns mängder av extraordinärt långa hängbröst och muffinsmagar täckta med bristningar som vittnar om fornstora dagar och flertalet graviditeter. Men också seniga kroppar, svultna, stympade, silikonstinna. Allesammans utomordentliga och alldeles unika. Men att de inte faller Monsieur Moix i smaken är svårt att uppröras över. En plufsig medelålders man som bubblar på om sina sexuella preferenser är – gäsp, helt ointressant.

Visst vi lever i en ungdomsfixerad tid och kvinnors rynkor verkar jobbigare att bära än mäns, men galna egon som trånar efter odödlighet genom dricka ur ungdomens källa är bara trist.

Det är däremot inte den amerikanska ståuppkomikern Amy Schumer, som i sketchen ”Last fuckable day” plötsligt snubblar över picknickande Julia Louis-Dreyfus, Tina Fey och Patricia Arquette. Hollywoodstjärnor som firar Julia Louis-Dreyfus sista dag som ”fuckable”. Då eran som objekt på vita duken är slut och de därefter i bästa fall kan få roller som någons morsa, tar vid. När de slutligen täcks i vita fotsida bomullsnattlinnen om de mot alla odds skulle spela in en sänkkammarscen tillsammans med en barbröstad – 25 år äldre – Jack Nicholson. Det är sjukt kul och underbart befriande att se dessa larvigt snygga, begåvade damer ge sig i kast med gammalt unket kvinnoförtryck, innan Tina Fey måste skynda hem för att ”vaxa mustaschen”.

Att inte vara extraordinärt ung och vacker är inte alltid värst för kvinnor. Impotens och bristande lust drabbar också män och sliter sönder förhållande. De flesta människor – oavsett kön – önskar ett betydligt högre mått av närhet, intimitet och sex än vad de upplever att de får i sin relation, skriver SvD-psykologen Jenny Jägerfeld.

Vi drömmer om ett perfekt liv och en dito lekamen. Man får ge Yann Moix att unga kroppar ofta är vackra att betrakta, medan äldre blir mer intressanta. Och när krämporna börjar smyga sig på så kan man nog med saknad se tillbaka på dess tidigare välsmorda funktioner.

Det gäller alltså att ligga medans man kan. För en man med åsikter som Yann Moix kan det redan vara för sent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons