Annons

Mikael Törnwall:Det handlar inte om miljarder utan mentalitet

Carina Åkerström och Handelsbanken behöver nu en strategi för att möta de digitala uppstickarna.
Carina Åkerström och Handelsbanken behöver nu en strategi för att möta de digitala uppstickarna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Är Handelsbanken Netflix eller Blockbuster? Nya vd:n Carina Åkerström vill nog att hennes bank ska bli en föregångare inom digitalisering. Men det finns gott om tecken på att banken mentalt är kvar i sin gamla affärsmodell.

Under strecket
Publicerad

Digitalisering var ordet för dagen när Carina Åkerström presenterade sig för media och analytiker på torsdagen. Det var på goda grunder. Aldrig har hotet från utmanarna varit större än i dag. Såväl nya uppstickare som globala tech-jättar vill vara med och slåss om bankernas marknad.

Har de traditionella bankerna ens en chans mot de nya, snabbrörliga och 100 procent digitala företagen?

Det handlar absolut inte om pengar. Förra året tjänade Handelsbanken 17 miljarder kronor. Det är fem gånger mer än vad som hittills investerats i den haussade uppstickaren Revolut. Om det här bara var en fråga om pengar så vore uppstickarna chanslösa.

Handelsbanken och de andra gamla spelarna har dessutom en annan stor fördel som inte ska underskattas. Bank är en extremt komplex och resurskrävande verksamhet. Handelsbanken har infrastrukturen och kunnandet som behövs.

Frågan är vad de förmår göra av denna fördel. Transformation handlar om mentalitet. Du kan aldrig basera din strategi på vad du var bra på i går. Den måste byggas på var du vill vara i morgon.

Annons
Annons

Se på de amerikanska videojättarna Netflix och Blockbuster. De sysslade båda med att hyra ut filmer på dvd. Blockbuster var giganten, med flera tusen videobutiker, medan Netflix var utmanaren som skickade ut dvd-filmer i röda kuvert.

Blockbusters vd Jim Keyes var rätt nöjd med sina videobutiker. När konkurrenten började nosa på streaming sa han kaxigt att ”Netflix finns inte på vår radar”, till tidningen The Motley Fool 2008.

Blockbuster gick i konkurs 2010. Netflix värderas idag till 161 miljarder dollar.

Det kan således bli dyrt att vara för kär i sina fysiska butiker – vilket för oss över till Handelsbanken, som ju som bekant vurmar för sina fysiska kontor lite mer än de andra storbankerna. Carina Åkerströms presentation på torsdagen var inget avsteg från det.

Den fråga som Handelsbankens ägare måste ställa sig är: hur kär är Carina Åkerström i sina kontor?

”Lönsamma kontor är ingen dålig affär”, hette det, visserligen med tillägget att ”om tio år kommer kontoren vara helt olika dagens.”

Den fråga som Handelsbankens ägare måste ställa sig är: hur kär är Carina Åkerström i sina kontor? Vad är löftet om att ”våga välja bort” egentligen värt?

Kommer Carina Åkerström att i grunden våga ifrågasatta vad banken gör, eller handlar det om att välja bort några olönsamma verksamheter och sedan fortsätta ungefär som tidigare?

Carina Åkerström skapar visserligen en ny och mindre koncernledning, men de ”nya” namnen är alla, liksom hon själv, trotjänare i banken. Organisationen kommer även i fortsättningen att vara starkt decentraliserad, med stor makt för kontorscheferna, alltså precis den grupp som har mest att förlora på digitaliseringen. Carina Åkerström inte bara värnar kontoren. Hon säger till SvD Näringsliv att hon till och med kan tänka sig fler kontor.

Det är mycket möjligt att Carina Åkerström har en plan, men just nu låter det onekligen mer Blockbuster än Netflix om Handelsbanken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons