Annons

Göran Eriksson:Det här är början på striden om S-tronen

Statsminister Stefan Löfven (S) och partikollegan, civilminister Ardalan Shekarabi.
Statsminister Stefan Löfven (S) och partikollegan, civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: TT

Civilminister Ardalan Shekarabi lanserar ett eget politiskt program, med fokus på stram invandringspolitik och nationell identitet. Det är startskottet för kampen om att efterträda Stefan Löfven – och det finns minst en dark horse i loppet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Något är ruttet i staten Danmark” sägs det i Hamlet och fram till nyligen höll många svenska socialdemokrater med. Men i somras vann de danska Socialdemokraterna regeringsmakten, och kanske ännu viktigare – stödet för Dansk Folkeparti halverades.

I den S-cocktailen mixades en vänstersväng i den ekonomiska politiken med en öppnad dörr till Dansk Folkeparti och en stram invandringspolitik.

Efter den framgången skäms inte svenska socialdemokrater för att peka på Danmark som förebild, i alla fall i bakgrundssamtal. ”Lite danskt” säger någon uppskattande om Ardalan Shekarabis inlägg på Facebook.

Civilministern börjar med orden: ”Det här skriver jag som socialdemokrat” och fortsätter sedan med ett niopunktsprogram som ska genomföras för att möta segregationen som är ”ett hot mot allt det som vi förknippar med välfärdslandet Sverige”.

Ardalan Shekarabis första punkt handlar om att hålla asylmottagandet på låga nivåer under överskådlig tid, den fjärde om att bekämpa vinstintressen i skolan – vilket ju är något som regeringen tvingades lova att låta bli, för att få stöd från Centerpartiet och Liberalerna.

Annons
Annons

Startfältet består utöver Shekarabi av ”de vanliga misstänkta”.

Den sista punkten handlar om att återskapa någon sorts nationalism: ”Hela samhället måste göra stora ansträngningar för att skapa en inkluderande nationell identitet”.

Stram invandringspolitik, nationell samhörighet och en vänstersväng i välfärdspolitiken är alltså en sammanfattning av Ardalan Shekarabis program – ja, det är förstås inte uttalat men alla uppfattar inlägget som en kandidatur till partiledarjobbet.

Ardalan Shekarabis ministerpost är inte den mest publika i regeringen men han är i praktiken kommunminister, vilket innebär rikliga chanser till resor och personlig förankring i partiets kommunala led.

Startskottet på Facebook betyder också att man inom partiet drar slutsatsen att Stefan Löfven inte kommer att fortsätta över valet 2022, utan planerar för ett ordnat skifte i god tid dessförinnan.

Startfältet består väl utöver Shekarabi av ”de vanliga misstänkta” alltså finansminister Magdalena Andersson, inrikesminister Mikael Damberg och energi- och digitaliserings­minister Anders Ygeman.

Det finns anledning att tro att flera av de fyra kommer att positionera och profilera sig politiskt. Det har surrats om den här kvartetten, där alla har fleråriga ministermeriter, rätt länge nu. Möjligen kan de få de sällskap av en färsk ministerkollega, om hon lyckas hantera sin svåra portfölj.

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark har djupa rötter i partiet, även om hon senast kom från jobbet som TCO-ordförande. Där har hon länge och aktivt argumenterat för samarbete i mitten – alltså höger för Socialdemokraterna – och total isolering av Sverigedemokraterna.

Alltså precis den linje som regeringen Löfven nu följer, och som kan beskrivas på många sätt, men inte som dansk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons