Annons

Ebolaepidemin – på 3 minuter

Foto: AP

Det har inte funnits någon behandling – men nu har två nya mediciner mot ebola tagits fram och ska ges till alla smittade i Kongo-Kinshasa. Men vad är egentligen ebola? Hur stor är risken att sjukdomen når Sverige?

Under strecket
Elisa Amorelli, Nyhetsbyrån TT
Publicerad
Foto: Ronald Kabuubi/AP
Foto: NTB
Foto: Jerome Delay / TT/ NTB Scanpix

När upptäcktes utbrottet?

1 augusti 2018 bekräftade lokala myndigheter ebolautbrottet i provinserna Nordkivu och Ituri i östra Kongo-Kinshasa. Samma månad blev vaccin tillgängligt i området och sjukvårdspersonal och de som träffat smittade vaccinerades.

Sjukvårdspersonal rapporterade om stora svårigheter att arbeta på grund av pågående väpnade konflikter.

I sommar upptäcktes fall utanför Kongo-Kinshasa och WHO klassade utbrottet som ett internationellt nödläge.

Antal rapporterade fall av ebola har nu långt överstigit 2 000. Av fallen är 56 procent kvinnor och 30 procent barn under 18 år. Mest utsatta är barn under fem år. 1 800 personer har dött.

Vad är ebola?

Ebola är en typ av blödarfeber, en allvarlig sjukdom som drabbar kroppens alla organ. Ebolaviruset finns naturligt i regnskogsområden söder om Sahara.

Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Troligen är det fladdermöss som bär på viruset utan att själva bli sjuka.

Det värsta utbrottet skedde dock i Västafrika 2013–2016, då fler än 11 300 människor dog.

Annons
Annons
Foto: Ronald Kabuubi/AP
Foto: NTB

Hur smittar ebola?

Foto: Ronald Kabuubi/AP

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. Smittan är inte luftburen och kan heller inte ta sig genom hel, oskadad hud.

En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta vilket ibland sker i samband med begravningar.

Även djur kan vara smittbärare – mellan utbrotten finns ofta viruset kvar i naturen genom så kallade flyghundar, en typ av fladdermus som i sin tur kan smitta apor och andra djur.

När människor hanterar, lagar och äter kött av de infekterade djuren kan de få i sig viruset och bli sjuka, enligt Folkhälsomyndigheten.

Foto: NTB

Kan ebola komma till Sverige?

– Nej, det finns ingen risk att det sprids till andra delar av världen, har Sveriges ambassadör för global hälsa Anders Nordström tidigare sagt till SvD.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man också läsa att risken att någon ebolasmittad person skulle komma till Sverige är mycket låg, enligt en riskbedömning som gjorts på uppdrag av Socialstyrelsen.

Annons
Annons
Foto: Jerome Delay / TT/ NTB Scanpix

Anledningen är att väldigt få resenärer och migranter tar sig till Sverige från de drabbade länderna. Och även om en smittad person skulle komma hit bedöms risken för smittspridning vara låg.

Foto: Jerome Delay / TT/ NTB Scanpix

Finns vaccin mot ebola?

Det har inte funnits någon behandling mot själva sjukdomen. Men i slutet på epidemin i Västafrika togs ett vaccin fram, hittills har ungefär 160 000 vaccinerats.

Även ett ett nytt vaccin från läkemedelsjätten Johnson & Johnson finns på marknaden utan att i dagsläget användas. Vissa anser att det måste börja användas för att landet ska klara utbrottet, andra - inklusive Kongo-Kinshasashälsominister Oly Ilunga Kalenga – insisterar på att låta bli.

– Vi har redan ett effektivt vapen, så låt oss fokusera på det, säger Oly Ilunga Kalenga enligt tidningen Stat news.

Efter reklamen visas:
Det här är ebola – den dödliga blödarfebern
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons