Annons

Göran Eriksson:Repliken som Lööf inte kommer upprepa

Foto: Lars Pehrson

Mycket är annorlunda nu, och partierna i det nya regeringsunderlaget måste kassera en del gamla argument. Det här är några repliker vi knappast får höra i dagens partiledardebatt som inleds klockan 9.00.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags igen. Senast partiledarna drabbade samman i en debatt i riksdagen var den 13 juni – i en annan tid.

Socialdemokraterna hade då usla opinionssiffror, pendlande runt 25 procent. Eftersom partiet brukar göra svaga valrörelser var S-nerverna mycket spända när Stefan Löfven gick upp i talarstolen. Han första anförande slutade så här:

”Hur flink man än är med miniräknaren går det inte att anställa de poliser, sjuksköterskor och lärare som Sverige behöver med skattesänkningar för höginkomsttagare. Vi måste välja”.

Sannolikt har Löfven inte kopierat just det här stycket om miniräknaren.

Och så sammanfattade Löfven det som skulle bli ett tema i valrörelsen: ”Det val som vi har framför oss blir en folkomröstning om svensk välfärd”.

Sannolikt har Löfven inte kopierat just det här stycket om miniräknaren, när han har förberett sig inför sin första partiledardebatt efter regeringsbildningen.

För punkt fem i uppgörelsen med Centern och Liberalerna – som ligger till grund för att S-MP-regeringen får fortsätta – inleds nämligen så här: ”Värnskatten tas bort 1 januari 2020”.

Annons
Annons

Hur flinkt man än resonerar om saken, så är det ju svårt att beskriva slopad värnskatt som något annat än en skattesänkning för höginkomsttagare.

Eftersom det är Socialdemokraterna som har gjort de största politiska eftergifterna, så är det Stefan Löfven som måste rensa hårdast i sina manus och talepunkter.

Tittar man på sakpolitiken så har Centern inga stora problem. Annie Lööfs inledande anförande i juni är en nästan exakt beskrivning av innehållet i det 73-punktsprogram som kvartetten S-MP-C-L nu har enats om.

När Centern och Liberalerna tvingas kassera gamla repliker handlar det i stället om själva regeringsfrågan.

Så här sa Liberalernas Jan Björklund i juni: ”Håll ut, medborgare! Det är bara tre månader kvar tills Sverige byter regering”.

Lööf säger sig visserligen fortfarande vilja samma sak, men statsministerbytet ligger nu nästan fyra år bort.

Men i sin nya – svårbalanserade – roll som ”regeringsunderlag i opposition” kan ju Björklund inte längre framställa sig som representant för väljare som vill sparka regeringen Löfven.

Varken Liberalerna eller Centern ville ju heller avsätta S-MP-regeringen under förra mandatperioden. Men när valet kom närmare blev inriktningen på att sparka Löfven allt tydligare. Så här sa Annie Lööf i riksdagsdebatten i juni:

”Vi vill hålla ihop Alliansen, vi vill byta ut Stefan Löfven som statsminister och vi vill söka väljarnas förtroende att bilda en ny, handlingskraftig regering”.

Hon säger sig visserligen fortfarande vilja samma sak, men statsministerbytet ligger nu nästan fyra år bort – och både Kristdemokraterna och Moderaterna säger att Annie Lööf har dödat Alliansen.

I juni utvärderade också Jonas Sjöstedt förra mandatperioden och sa att det var ”den väljare som röstade på Vänsterpartiet som fick bäst utdelning för sin röst”. Det kommer den nyisolerade Vänsterpartiledaren knappast att upprepa nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons