Annons

Det här säger arbetsrätten om att klimatstrejka

Malmö är en av de städer där den globala rörelsen Fridays for future demonstrerar på fredagen.
Malmö är en av de städer där den globala rörelsen Fridays for future demonstrerar på fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Torg och gator världen över ska under fredagen fyllas av klimatstrejkare. Men att ge sig ut för att strejka på egen hand kan vara grund för att bli av med jobbet.

Under strecket
Publicerad

Det finns två olika typer av strejk. Intressestrejk och politisk strejk. Klimatstrejken betraktas som en typ av politisk strejk, och innebär att den inte har något samband med arbetsgivaren.

– En strejk ska beslutas i behörig ordning, vilket innebär att en strejk ska beslutas enligt ett fackförbunds stadgar, och att det är styrelsen för fackförbundet som ska besluta om strejken. Man får inte besluta om det lokalt, säger Kurt Junesjö som är arbetsrättsexpert.

Har det fackförbund du tillhör beslutat att inte strejka får du som enskild arbetstagare inte heller göra det. Tillhör du inget fackförbund kan du däremot strejka med ett fackförbund som väljer att strejka.

– En strejk är en åtgärd som man vidtar kollektivt, att lämna en arbetsplats enskilt är aldrig en strejk, förklarar Kurt Junesjö.

Att strejka på egen hand kan vara grund för att bli av med jobbet. Det innebär arbetsvägran.

Jobbar du i offentlig sektor har du mycket begränsade möjligheter att delta i en politisk strejk.

– Det beror på att offentliga tjänstemän inte ska ha möjlighet att påverka demokratiska beslut. Det gäller de som är direkt anställda av staten, landstinget eller kommunen, inte de som arbetar på bolag som myndigheter anlitar, säger Kurt Junesjö.

Flera arbetsgivare tillåter de anställda att strejka under fredagen, men det kan knappast kallas strejk, enligt Junesjö.

– Är det en arbetsgivare som säger att personalen får gå ut och strejka då kallas det egentligen bara rätt till ledighet. Sannolikt är den rättigheten också obetald, säger Kurt Junesjö.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons