Annons

Det här väntar Skråmos sju barn i Sverige

Den avlidne Michael Skråmos barn befinner sig nu i irakiska staden Erbil hos sin morfar, Patricio Galvez. Han har varit i området i över en månad för att försöka ta med dem till Sverige. På onsdagen besökte de det privata ”Svenska sjukhuset” i Erbil.

Det här väntar när barnen väl kommer hit.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

De sju barnen har förts från flyktinglägret al-Hol i Syrien – men det är ännu oklart vilken svensk kommun som får ansvaret för dem.

Foto: Maya Alleruzzo/APBild 1 av 1

De sju barnen har förts från flyktinglägret al-Hol i Syrien – men det är ännu oklart vilken svensk kommun som får ansvaret för dem.

Foto: Maya Alleruzzo/APBild 1 av 1
De sju barnen har förts från flyktinglägret al-Hol i Syrien – men det är ännu oklart vilken svensk kommun som får ansvaret för dem.
De sju barnen har förts från flyktinglägret al-Hol i Syrien – men det är ännu oklart vilken svensk kommun som får ansvaret för dem. Foto: Maya Alleruzzo/AP

Från Syrien till Irak

De sju barnen har befunnit sig i de syriska kurdernas vård sedan månadsskiftet februari-mars. Då hade deras mamma Amanda redan dött och pappa Michael Skråmo överlämnade dem till kurderna inför slutstriden om Baghouz.

Den senaste månaden har de varit i lägret Al-Hol, i nordöstra Syrien. Där var förhållandena tuffa. På tisdagen fördes de av en svensk delegation från Syrien till staden Erbil, som ligger i det kurdiska självstyret i Irak.

På onsdagsförmiddagen tog Galvez barnen till det privata ”Svenska sjukhuset” i Erbil, där de undersöktes av läkare.

I Erbil finns också ett svenskt konsulat som kan utfärda resedokument åt barnen, men allra först ska identiteten på de tre yngsta barnen, som fötts i Syrien, säkerställas.

Annons
Annons

Om eller när barnen är tillräckligt friska för att resa hem väntas de göra det tillsammans, efter att ha fått resedokument från konsulatet.

Flygs från Irak mot Sverige

När barnen sedan kommer till Sverige är den normala rutinen att det är deras hemkommun som är ansvarig för dem. Eftersom föräldrarna och barnen tidigare har utvandrat från Sverige saknar de i det här fallet en hemkommun, och då blir det den kommun där barnen vistas som blir ansvarig för dem.

Det innebär att det blir den kommun dit barnen kommer först, alltså när de anländer till Sverige, som blir ansvarig.

Barnen kan placeras hos en anhörig eller i ett familjehem tills dess att en vårdnadshavare utsetts.

– Om barnen flyger till Sverige blir det den kommun där den flygplats där man landar ligger, som blir vistelsekommunen. Det är då den kommunen som får ansvaret för barnen, säger juristen Katrin Westlund på Socialstyrelsen.

Socialtjänsten i den berörda kommunen har därmed ansvaret för att se till att barnet får sina behov tillgodosedda. Så fort den får kännedom om barnen tillsätts omedelbart en utredning för att avgöra hur barnen ska tas om hand.

Tingsrätten beslutar om vårdnadshavare

Barnen kan placeras hos en anhörig eller i ett familjehem tills dess att en vårdnadshavare utsetts. Vem det blir avgör tingsrätten efter att den fått en anmälan från socialtjänsten. Det kan ta upp till ett par månader.

I första hand övervägs anhöriga. De kan bo i en annan kommun, då kan ansvaret för barnet överföras till den kommunen.

I Sigtuna kommun – där Arlanda flygplats ligger – finns stor erfarenhet av att ta hand om ensamkommande barn. Framför allt flyktingbarn, men det händer även att barn som förlorar sina föräldrar i en olycka utomlands kommer hem.

Annons
Annons

Även om de då skulle ha utvandrat från Sverige så kontaktar man deras tidigare hemkommun, där de sannolikt har någon form av förankring, och ansvaret kan överföras dit.

– Om det inte finns något hinder så vill vi att barnet ska vara hos sin familj. Vi försöker ge stöd för att kunna undvika placeringar, förklarar Ulrika Mellberg som är chef för mottagningsenheten på Sigtuna kommun.

Socialtjänsten gör bedömning

Samtidigt är det viktigt att de anhöriga har klart för sig vad det innebär att ta hand om barn. Socialtjänsten är därför skyldig att göra en lämplighetsprövning där man bedömer hemmets förmåga att ge barnen den omsorg och fostran de behöver.

– Barnen kan vara traumatiserade och behöva mycket tid, kraft och ork. Det kräver mycket av de anhöriga och extra stöd från kommunen, säger Ulrika Mellberg, i Sigtuna kommun.

När vi går in och gör något akut blir allting mycket sämre än om det är planerat.

Om det är så att barnen skulle flyga till Göteborg, där Galvez bor och där de fyra barnen som är födda i Sverige tidigare bodde, så skulle de landa på Landvetters flygplats. Då är det Härryda kommun som får det primära ansvaret för barnen.

– Vi har stor vana av att ta hand om personer som kommer till Sverige och behöver stöd, det gäller både barn och vuxna, säger Lena Lager, chef för socialtjänsten i Härryda.

God planering krävs

Precis som andra kommuner har Härryda följt situationen med svenskarna i Syrien, men eftersom det inte finns några där som har sin hemvist i Härryda, så har kommunen inte förberett sig särskilt för återvändanden därifrån.

– Jag vill inte uttala mig om de här barnen, men generellt så är det så att om det plötsligt är personer som står på flygplatsen och behöver stöd, så är det vi som i den akuta situationen tar ansvar för dem. Däremot är det inte självklart att det sedan fortsätter att vara det, säger Lena Lager.

Oftast handlar det bara om ett par nätter i Härryda kommun, innan någon annan tar över. Hon tror dock inte att det kommer att vara aktuellt.

– De gånger vi kommer in så är det ju oftast så att det inte har funnits någon planering. Men här har det ju funnits gott om tid för det och för barnens skull är det bästa. När vi går in och gör något akut blir allting mycket sämre än om det är planerat omhändertagande, säger Lager.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons