Annons

”Det här visar svensk flathet inför skandalen”

Sverige visar ”skamlig flathet” inför FN:s egen metoo-skandal. Det menar svenska Martina Broström, som rapporterat sexövergrepp inom Unaids. Hon får stöd av aidsaktivister.

– De räknar med att debatten ska dö ut, säger aktivisten Paola Donovan som kämpar mot sextrakasserier inom hela FN.

Under strecket
Publicerad
Foto: Mark Henley / © Mark Henley/Panos Pictures Bild 1 av 1
Foto: Mark Henley / © Mark Henley/Panos Pictures Bild 1 av 1
Foto: Mark Henley / © Mark Henley/Panos Pictures

GENÈVE Känslorna svallar kring FN-organet Unaids efter förra veckans styrelsemöte. Det var första styrelsemötet med 22 medlemsländer sedan sexövergreppsaffären exploderade i vintras. Då skapade anklagelser om sexövergrepp mot svenska Martina Broström rubriker runtom i världen.

Jag ser det som ett svek på personlig nivå.

Den anklagade toppchefen Luiz Loures friades först. Men sedan avslöjades att utredningen var genomsyrad av jäv och osakligheter. Det uppdagades även att Unaids-chefen Michel Sidibé försökt pressa svenskan att släppa sina anklagelser. Nu har en ny utredning öppnats. Men den är omgärdad med oklarheter och klandras för att vara partisk då FN åter utreder sig självt.

Rader med aktivister och världens största aidsorganisation AHF krävde därför inför styrelsemötet att medlemsländerna - bland dem Sverige - skulle uppmana Michel Sidibé att avgå. Eller avstängas så länge utredningen pågår, eftersom han själv ingår i granskningen. Men inget sådant yppades.

Annons
Annons

– Sidibé spelar en nyckelroll i utredningen om sexövergrepp mot mig och skapandet av en sexistisk kultur inom Unaids. Han har försökt muta och mörklägga. Men inte ens Sverige, som stoltserar med en feministisk regering och ledande ställning i metoo-debatten, höjde sin röst vid mötet. Inte en gnutta kritik, säger Martina Broström till SvD.

– Jag ser det som ett svek på personlig nivå. Det visar också svensk flathet inför skandalen och andra rapporter om sexuella trakasserier inom FN. I stället fortsätter man att bidra med skattemiljoner till Unaids. Det är illa, tillägger hon.

I stället för klander slutade mötet med uppskattande ord om ”Sidibés engagemang för att hindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen”. Det framhålls att en oberoende expertpanel ska upprättas ”för rekommendationer och reformbehov”. Från Sverige och övriga 21 länder kom med uppmuntrande ord om att ”vi är medvetna om ansträngningar att stärka åtgärder mot sexuella trakasserier. Vi lovordar Unaids och dess högsta chef för detta”.

Svenska regeringen talar om nya expertpanelen som om den vore ett svar på skandalen kring Martina Broström och Luiz Loures. Det är helt fel.

Det är något som även fått aktivisten Paola Donovan vid aidsorganisationen Blue Code att reagera starkt.

– Svenska regeringen talar om nya expertpanelen som om den vore ett svar på skandalen kring Martina Broström och Luiz Loures. Det är helt fel.

– Panelen har ingenting att göra med specifika fall. Den handlar bara om regler, procedurer och rekommendationer. En massa ord. Alltihop är bara en fasad och dimridå. Alla länder väntar på att debatten ska dö och folk tröttna på att prata om sexuella trakasserier. Ingen vill rucka båten, säger Paola Donovan.

Annons
Annons

I expertpanelens regler står att ”panelen inte utvärderar tidigare utredningar eller utreder specifika fall”. I stället ska den ”granska situationen, utvärdera organisationskulturen och procedurers effektivitet samt komma med rekommendationer för nolltolerans”.

– Det är spel för gallerierna. Man vill ge intryck av att något görs mot sextrakasserierna. Men ingen kommer att ställas till svar med dessa åtgärder. Ingenting kommer att förändras och Sidibé kan klamra sig kvar, säger Paola Donovan.

Vi har följt Martina Broströms ärende och gett henne allt stöd vi kan.

Den svenska regeringen har en annan syn på saken.

– Sverige ser mycket allvarligt på samtliga rapporter om sextrakasserier, och har varit mycket tydlig med att det är nolltolerans som gäller inom Unaids och övriga FN. Vi har ställt tydliga krav på Unaids ledning om att vi förväntar oss förbättringar på flera områden, bland annat förebyggande arbete, skydd till visselblåsare och ansvarsutkrävande, säger Rasmus Eljanskog, departementssekreterare vid UD.

– Vi har följt Martina Broströms ärende och gett henne allt stöd vi kan. En ny utredning har öppnats, och vi välkomnar den oberoende expertpanelen. Vi följer nu detta noga, inklusive hur Unaids ledarskap fungerar.

Sverige är en av Unaids största bidragsgivare och har sedan 2009 gett närmare 2,6 miljarder kronor till FN-organet. Hittills har Sverige betalat ut 50 procent av stödet för 2018. Beslut om den andra utbetalningen är ännu inte taget av oklar anledning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons