Annons

"Det hästlösa tidehvarfvet närmare än vi ana"

Bilarnas genombrott i Sverige, spekulationer om varelser på Mars och tidiga klimatvarningar. Ni läsare har grävt fram många spännande fynd ur SvD:s arkiv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En Dion-Bouton, 1906.

Foto: Okänd Bild 1 av 4

SvD 15 februari 1906.

Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

En Dion-Bouton, 1906.

Foto: Okänd Bild 1 av 2

SvD 15 februari 1906.

Bild 2 av 2
En Dion-Bouton, 1906.
En Dion-Bouton, 1906. Foto: Okänd

Utmaningen var att hitta intressanta fakta om samhällets förändring sedan SvD:s start 1884. Peter Mokvist fokuserade på bilens historia, som går att följa ända från fordonets premiär i landet. En artikel han fastnade för är från den 15 februari 1906.

”Dagen då min farfar föddes finns en helt underbar artikel om automobiltäflingen Göteborg-Stockholm. Åtta ekipage med varsin kontrollant och stränga regler att på mycket trafikerade vägar inte köra mer än 10 km/timme...”. Första gången SvD skrev om bilar i Stockholm var 1898. I artikeln stod bland annat: ”Den första automobilen har kommit till Stockholm. Kanske är det hästlösa tidehvarfvet närmare än vi ana”.

SvD 15 februari 1906.
SvD 15 februari 1906.
Annons
Annons
Bild 1 av 1
Läs hela artikeln från 1906 här (SvD Premium)svd.se

Två år senare hände något historiskt på Östermalm. Den 26 maj 1900 åkte bokhållaren Carl Oscar Henning Forslund som allra första stockholmare fast för fortkörning. Forslund hade varit på restaurangen Riche och kom körandes på Strandvägen med sin franska Leon Bollee Voiturette. Poliskonstapel Karlsson skrek åt Forslund att sakta in men utan reaktion. Då sprang Karlsson ikapp bilen. Han ska sedan ha tagit tag i Forslunds frackskört för att få stopp på bilen. Forslund fick böta 15 kronor för ”öfverdådig framfart”. Det fanns då ingen officiell hastighetsgräns, men enligt vad Forslund själv efteråt hävdade så gick gränsen vid 6 km/h.

Även läsaren Lars Ingels belönas. Han har fokus betydligt längre bort – nämligen på planeten Mars. Artiklarna om rymden som skrevs långt före människans första steg på månen 1969 är verkligen intressanta. Lars Ingels exempel är från den 17 augusti 1894 då SvD skriver att ”planeten Mars har råkat i brand”. Lars tar upp följande citat ur artikeln: ”Vare sig planeten är bebodd eller icke, är det tydligt att det sedan några dagar försiggå på en gång oförklarliga och förskräckliga fenomen. Vi bevittna branden af en skog på flera hundra tusen hektar”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Jani Pirtiisalo, reporter på SvD som bland annat skrivit om de senaste upptäckterna kring Mars, ser flera intressanta bitar i artikeln:

– Det står att ”somliga” tror att det är en eruption/vulkan som ses från jorden, medan andra tror att skog brinner. De mest insatta vetenskapsmännen var nog på det klara med att det var det första alternativet. Experterna visste redan vid denna tid mycket mer än allmänheten (och journalister) om planeterna. Information och särskilt vetenskap, var ju förbehållet en elit. Tidningar och människor i allmänhet hade ju inte tillgång till kunskap på samma sätt som idag. Artikeln tycks peka på en allmän uppfattning att planeten kan vara bebodd, säger han.

Läs hela den spännande artikeln om rymden från 1894 här (SvD Premium)svd.se

Håkan Wiegant är den tredje vinnaren. Han hittade en artikel om klimatvarningar den 10 december 1938. Att forskare redan vid denna tid hade farhågor om jordens tillstånd är inte sensationellt, men Håkan Wiegant undrar varför det inte togs på större allvar: ”Det står om klimatförändringar i form av osedvanligt varma vintrar sedan sekelskiftet år 1900. Nedsmältningen av de arktiska glaciärerna, där det till och med spås att de helt kommer att försvinna. Ozonskiktets roll med mera. Vad hände med den kunskapen? Vi visste det redan för 80 år sedan?!”.

Läs hela artikeln här (SvD Premium)svd.se

De tre vinnarna belönas med varsitt presentkort på böcker. Ni andra får gärna mejla in om ni hittar fler fynd i arkivet. Totalt finns omkring 1,5 miljoner tidningssidor – det finns verkligen något för alla smaker i denna historiska skattkista.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons