Annons

Jesper Sundén:Det intressanta var det Erdogan inte sa

Någon ”naken sanning” om journalisten Khashoggis död blev det inte. Men med sitt tal i parlamentet ökar Turkiets president Erdogan trycket på Saudiarabien att ställa de ansvariga inför rätta. Mest talande var han inte en enda gång nämnde kronprinsen Mohammed bin Salman vid namn.

Under strecket
Publicerad

Turkiets president under sitt tal på tisdagen.

Foto: APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Erdogan: Mordet var planerat

Förväntningarna var stora inför president Erdogans tal på tisdagen om den ”nakna sanningen” bakom journalisten Jamal Khashoggis död. Flera internationella tv-kanaler sände talet med fördröjning utifall presidenten skulle nämna upprörande eller stötande detaljer om fallet. Det gjorde han inte.

Först efter en förhållandevis lång inledning om resor och investeringar i bland annat Moldavien, Ungern och Azerbajdzjan, kom han in på den försvunne saudiske journalisten.

Erdogan kallade Khashoggis död ett ”politiskt mord” och slog fast att det finns starka bevis på att Khashoggis död handlade om en i förväg planerad operation. Bland annat var saudiska team på plats redan dagen före Khashoggis konsulatbesök och rekognoscerade omgivningarna.

Erdogan fortsätter att sätta press på Saudiarabien utan att visa sina kort.

Detta motsäger helt den saudiska versionen som går ut på att Khashoggis död var ett misstag och att han dog i ett slagsmål.

Presidenten redogjorde för kända fakta om de 15 saudiska män, mestadels från säkerhetstjänsten, som flögs in och sedan ut ur Istanbul samma dag som Khashoggi försvann. Han krävde att dessa och de ytterligare personer som pekats ut av saudiska myndigheter skulle åtalas i Istanbul, eftersom det var där brottet skedde.

Annons
Annons

Turkiets president under sitt tal på tisdagen.

Foto: APBild 1 av 1
Turkiets president under sitt tal på tisdagen.
Turkiets president under sitt tal på tisdagen. Foto: AP

Däremot nämnde han inte med ett enda ord de påstådda ljud- eller bildinspelningar som ska finnas från mordet. Inte heller detaljer som den om den påstådda bensågen eller omständigheterna kring Khashoggis död.

– Var är kroppen? frågade han och krävde att saudierna ska tala om identiteten på personen som de uppger tog hand om Khashoggis kropp. Något som saudierna hittils inte velat göra.

Erdogan förklarade också att det inte var tillräckligt att lägga skulden på de säkerhetsmän som utförde mordet. Han krävde en oberoende och rättvis utredning av vilka som planlagt och beordrat dådet och även dessa måste straffas.

– Vi förväntar oss att saudierna bringar klarhet i vilka som är ansvariga – från den högst rankade till den lägsta – och ställer dem inför rätta.

Vem eller vilka presidenten syftade på sade han inte, men när han talade om Saudiarabien omnämnde han flera gånger kung Salman med stor respekt. Erdogan tvivlar inte på kungens uppriktighet, sade han.

Elefanten i rummet var i stället den saudiske kronprisen Mohammed bin Salman, som inte nämndes en enda gång.

Enligt uppgift ska Erdogan ha haft ett telefonsamtal med kronprinsen före talet. Vad som sades där vet vi inte, men kronprinsen ställde under tisdagen in sin planerade medverkan vid det saudiska investerarmöte som inleddes samma dag.

Summa summarum kan man säga att man inte blev så särskilt mycket klokare av Erdogans tal. Någon ”naken sanning” presenterades inte.

Däremot fortsätter Erdogan att sätta press på Saudiarabien utan att visa sina kort. När han kräver att anstiftarna till mordet också måste ställas till svars antyder han att detta ännu inte skett. Trycket på saudierna ökar att antingen göra mer för att få fram sanningen – eller framstå som ännu mer skyldiga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons